Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet står fast vid sin tydliga linje mot Datalagringsdirektivet

by
March 4, 2010
Integritet, Politik
10 Comments

Jag kommer ju från kulturvärlden där det mesta handlar om tolkningar och ganska lite om absoluta sanningar. Jag har upptäckt att det gör mig ganska lämpad för politik. Om jag var mer tekniskt lagd skulle antagligen de senaste dagarnas velande hit och dit om Datalagringsdirektivet ha resulterat i ett: “Error. Does not compute.” Det är naturligtvis trevligt att V och MP verkar ha beslutat sig för att det visst går att strunta i Datalagringsdirektivet. För bara några dagar sedan var det, enligt dem, helt omöjligt. Nu är det tydligen det. Jag undrar vad de kommer att tycka efter valet…

Piratpartiet har hela tiden sagt att det inte bara är fullt möjligt att strunta i Datalagringsdirektivet, utan att vi också måste göra det. Datalagringsdirektivet är nämligen en veritabel integritetsvåldtäkt på medborgarna och sådant trams kommer vi aldrig att ställa oss bakom.

Jag förstår varför V och MP velar. Centern velar också, förresten. Det är valår. De väger för och nackdelar mot varandra. De vill ha makten. Allt handlar om hur mycket de är beredda att offra för den. Jag tycker dock att de resonerar bakvänt. Makten är trots allt bara värd något om man tänker använda den för att försöka implementera de ideal man lever efter.

Jag arbetar för att få in Piratpartiet i riksdagen för att vi ska kunna sätta P för övervakningssamhället. Jag varken kan eller vill kompromissa bort vår intention att stoppa övervakningssamhället bara för att få smaka på makten i riksdagen. Makten är i sig inte ett självändamål. Den är bara ett verktyg för att nå målen. Om man är ett mindre parti är det lätt att glömma bort det och breda sig för tunt. Det är lätt att bli påkommen med byxorna nere. MP:s Peter Eriksson sa i lördags att vi måste införa Datalagringsdirektivet. Nu säger han något helt annat. Hur ska han ha det egentligen?

Piratpartiet har fixat den där maktgirighetsbuggen. Vi brer oss inte tunt. Vi fläskar på ordentligt på några viktiga fokusområden. Det gör det omöjligt för oss att kompromissa med dem. Vi står upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Vi sätter P för övervakningssamhället. Och framför allt, vi vänder inte kappan efter vinden. Vi kommer att stå för exakt samma saker även efter valet. Till skillnad mot de andra partierna är vi beredda att sätta hela vår existens som garanti för att vi inte kommer att vela hit och dit för att locka ströröster. Vi har vår linje klar. Vi accepterar inte, under några omständigheter, att vanliga, hederliga medborgare behandlas som misstänkta brottslingar och övervakas i sin vardag.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


10 Responses

 1. ArneP

  March 4, 2010, 11:56:20

  Det känns väldigt viktigt att Piratpartiet kommer in i riksdagen, att det finns någon som ställer upp för den vanliga medborgarens rätt till ett privatliv. Jag kommer att rösta för Piratpartiet eftersom jag ser det som det bästa alternativet, även om jag inte håller med er i alla frågor. Integritetsfrågan är mycket viktig, och en begränsning av EU:s inflytande. Däremot är fritt spridande av kultur inte någon stor fråga för mig. Tvärtom, en bok skall man kunna ta med sig till en öde ö för att läsa, utan elektricitet och internet-uppkoppling. En plastbit med en DVD-film är den bäst uppfinningen sedan Eddisons dagar.

 2. Calandrella

  March 4, 2010, 13:10:14

  Väl skrivet.
  .-= Calandrella´s last blog ..Datalagringen kränker mänsklig rättighet – vi måste ej införa det =-.

 3. Per L

  March 4, 2010, 15:06:26

  Vari ligger faran för den enskilde? Hur, konkret, kommer datalagringsdirektivet att påverka integriteten?

 4. Markus "LAKE" Berglund

  March 5, 2010, 13:01:57

  Jo, vi i centern verlat, och vi har alltid velat. Eller hur det nu var… :-)

  Tack för länken!

 5. Micke vK

  March 5, 2010, 15:44:47

  Är det verkligen så att PP aldrig skulle kompromissa om t ex datalagringen? Vad jag kan se av PP:s vågmästarstrategi, som utomstående, verkar den tvärtom handla om att hitta bästa möjliga deal i PP-frågorna. Om det då står mellan två regeringsalternativ som antingen ger allt utom DLD, eller ingenting och nya dumlagar därtill, då skulle väl PP rösta fram den första, eller?

  Jag är inte ute efter att dissa PP, och det är uppenbart för mig att V och MP schabblade i DLD-förhandlingarna. Det jag vill åt är att det är en förlorande strategi att knyta upp sig till att vägra kompromissa.
  .-= Micke vK´s last blog ..V-debatt om datalagringen =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *