Pages

Categories

Search

 

Integritet! Kultur! Kunskap! Del II

by
March 5, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Jag känner mig riktigt nöjd. Jag var lite orolig för att mitt förslag att ändra Piratpartiets paroll från “Delad kultur, fri kunskap och ett skyddat privatliv” till “Integritet! Kultur! Kunskap!” inte skulle falla i så god jord. Det är ju alltid lite smått irriterande när någon kommer och föreslår att man ska ändra något som på det hela taget fungerat ganska så bra i några år.

Men, alla som känner mig vet att jag kan vara irriterande, så jag tog chansen att testa om mitt förslag till ny slogan flög. Det verkar den faktiskt göra. Den inspirerade Rick att skriva ett inlägg som Klara Tovhult kallar hans bästa någonsin. Mikael Elmlund och många andra blev glada. Lars-Erick och några till var lite mer tveksamma.

Om jag tolkat det hela rätt tycker de flesta tveksamma att tre ord inte kan förklara Piratpartiets ideologi till fullo och det har de ju helt rätt i. Men en slogan är inte tänkt att förklara allt i detalj. Den är tänkt att ge en försmak, att väcka nyfikenhet, så att man får möjlighet att berätta mer. Jag skulle vilja likna det hela vid att provsmaka ost. Om man får ett litet smakprov att gnaga på, så är det mycket möjligt att man blir sugen på osten. Om man får hela osten nerkörd i halsen på en gång, så vill man antagligen aldrig se ost igen.

Eller så här: Om någon frågar vad Piratpartiet står för, vilket svar väcker mest intresse?

A. “Piratpartiet tycker att paragraf XX i blablabladirektivet är åt helvete! Om den går igenom så är det doom and gloom i evigheters evighet!”

B. “Piratpartiet arbetar för integritet, kultur och kunskap!”

Nej, vänner av ordning. Det spelar ingen roll om alternativ A är korrekt in i minsta detalj. Det kommer likförbannat inte att väcka intresset hos intet ont anandes människor. Det kommer att få dem att leta efter första bästa undanflykt att fly fältet.

Alternativ B kommer dock att väcka intresse. Folk kommer att tänka: “Åh, integritet, kultur och kunskap är bra. Sånt gillar jag. Berätta mer!” Och voilá! Här kommer det att uppstå massor av goda möjligheter att fördjupa resonemanget en smula.

Det handlar alltså inte om att INTE berätta mer om vår ideologi. Det handlar om att skapa förutsättningar för att överhuvudtaget få chansen att berätta mer om vad vi arbetar för. Klura på det och bär med er det i valrörelsen. Vi bygger framtiden röst för röst. Därför är det viktigt att tänka på hur man presenterar sitt budskap.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Caspian Rehbinder

  March 5, 2010, 17:11:05

  Jag skrev ett inlägg under samma rubrik. Läs gärna:
  Integritet! Kultur! Kunskap!
  .-= Caspian Rehbinder´s last blog ..Ibland undrar man hur de tänker =-.

 2. Caspian Rehbinder

  March 5, 2010, 17:13:16

  Din länk till Klara Tovhult är förresten felaktig: den börjar med hhttp:// istället för http://
  .-= Caspian Rehbinder´s last blog ..Ibland undrar man hur de tänker =-.

 3. Björn Odlund

  March 5, 2010, 17:22:18

  Jag tycker det är bra, men att man inte behöver ändra/ersätta den ena parollen med den andra, utan att båda är bra på sitt sätt och att båda kan leva sida vid sida i fredlig harmoni där var och en används efter sammanhang och syfte/funktion.
  .-= Björn Odlund´s last blog ..Teknikheteronormativitet =-.

 4. Lars-Erick F

  March 5, 2010, 19:11:59

  Haha Anna, du verkar så lycklig att du nästan är övermodig. Och det är ju bra att vara glad och positiv. Nu hoppas jag du ändå inser att jag avsåg att ge konstruktiv kritik.

  Jag fick just en comment att vanliga väljare lågprioriterar integritetsfrågorna. Det är möjligt det är så. Tills de känner att de kryper under skinnet.
  Därför måste man väcka dem. På alla sätt man kan. Din slogan är ett sätt. Men får inte vara det enda. Det intressanta är om den väcker de som idag INTE är pp-sympatisörer, men som borde vara det!

  Jag älskar både integritet, kunskap och kultur. Men, om vi glömmer integriteten en stund, jag vet att begrepp som kultur och kunskap har mycket liten attraktion annat än i mycket snäva kretsar. Jag har varit både utbildnings- och kulturpolitiker. Och dessutom skrivit mycket i dessa ämnen.
  Men även andra.

  När har jag fått starkast reaktioner? Jo, när jag skrivit och uttalat mig om det ska få finnas religiöst drivna friskolor och om flyktingpolitik.
  Men kultur och kunskap,…. blä. Det måste kryddas starkt om några ska ryckas med. Dvs som politiskt ämne.
  .-= Lars-Erick F´s last blog ..Gästtyckare H Lindblad om FRA, polisen och integritet =-.

 5. Andreas Kettelhoit

  March 5, 2010, 23:02:19

  närmast mästerligt måste jag säga. orden Integritet! Kultur! Kunskap! har redan satt sig i mitt huvud, vilket “Delad kultur, fri kunskap och ett skyddat privatliv” aldrig någonsin gjort.

  och jag diggar liknelsen med osten
  *gör tummen upp*Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *