Pages

Categories

Search

 

Nyhetsbrev 2010-03-13

Hej allihop!

Den 19 mars är det bara sex månader kvar till valet. Det betyder att vi kickar igång valarbetet ordentligt med att se till att finnas på så många platser som möjligt. Tanken är att gator och torg ska vara fyllda med glada pirater som delar ut information. Det finns en massa flygblad och foldrar, som bara väntar på att bli utdelade. En del finns redan ute runt om i landet, men om du inte har något kampanjmaterial, så finns det information om hur man beställer det gratis här. (Kostnaden dras från den centrala kampanjbudgeten och belastar alltså inte de lokala budgetarna.) För att vara säkra på att få material till den 19/3 måste ni som bor i norrland beställa senast på måndag och ni som bor i resten av landet senast på tisdag.

Jag och Rick har just varit ute på en liten valupptaktsturné. När man är ute bland folk i piratärenden, så får man en hel del frågor. Därför är det viktigt att man har en arsenal av bra svar på lager. Därför tänkte jag att i varje nyhetsbrev ta upp ett par vanliga frågor och ge tips på hur man kan svara på dem.

Varför är ni emot FRA-lagen och Datalagringsdirektivet? Vill ni inte fånga terrorister?

Kort svar: Jo, det vill vi. Men det är viktigt att man gör det på ett sätt som inte tar ifrån vanliga, hederliga människor deras rätt till ett privatliv.

Längre svar:Alla människor behöver en privat sfär. Alla behöver kunna tala förtroligt med vem de vill, när de vill och hur de vill, utan att någon annan lägger sig i. Det är en grundförutsättning för ett väl fungerande demokratiskt samhälle. Den privata sfären måste därför skyddas. Staten får inte inkräkta på den om det inte finns en reell brottsmisstanke. I och med att FRA-lagen röstades igenom har du inte längre någon möjlighet att veta om de samtal du för med familj och vänner är privata. Du kan inte veta om dina mejl hamnar i FRA:s filter eller ej. Om Datalagringsdirektivet går igenom kommer det dessutom att samlas in information om när, hur, var och vem du kontaktar. Det betyder att vanliga, hederliga medborgare som inte misstänks för något brott behandlas som om de vore brottslingar. Övervakning av det här slaget har inte bara ett högt integritetspris, den kostar dessutom mycket pengar. Det är pengar som du betalar.

Vill ni inte att artister och författare ska få betalt för sitt arbete?

Kort svar:Jo, det är klart att de ska kunna tjäna pengar. De tjänar pengar nu och de kommer att tjäna pengar i framtiden. Det enda som skiljer är att de kommer att kunna tjäna pengar på nya och fler sätt, tack vare internet.

Långt svar:Jo, det är klart att de ska kunna tjäna pengar. Det måste dock finnas en balans. Dagens upphovsrätt gynnar de stora marknadsaktörerna på bekostnad av både enskilda kreatörer och konsumenter. Vi vill inte avskaffa upphovsrätten, men vi vill att den anpassas efter dagens teknik. Vi vill behålla den ideella upphovsrätten som den är och begränsa den kommersiella upphovsrätten till fem år. Vi vill också tillåta fildelning för privat bruk. Fildelning gynnar både kreatörer och konsumenter och därför är det viktigt att stoppa lagar som verkar för att hindra fildelning. Vi vill, helt enkelt, jämna ut spelplanen för de som arbetar med kultur och därmed också bredda kulturen och förbättra tillgängligheten för kulturkonsumenterna.

Det här är naturligtvis bara förslag på bra svar. Utveckla dem gärna efter eget huvud. Olika versioner fungerar olika bra på olika människor. Det viktigaste av allt är dock att man alltid är trevlig och tar sig tid att prata med dem som har frågor.

Glöm nu inte att beställa material till den 19/3! Måndag den 15/3 är sista beställningsdag för Norrland och tisdag den 16/3 för resten av landet. Ju snabbare ni beställer, desto större chans är det att ni får materialet i tid.

Trevlig helg!
Anna
————————————————-
Anna Troberg
Vice partiledare

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anne Kekki Forshaga

  March 13, 2010, 11:26:04

  yes vi kommer att följa dena planering med lite *flextid* i värmland. Kul att vintern släpper sitt grepp, så att vi kan ut och visa upp oss. Bra med lite tips på vad vi kan säga, tack för det.
  .-= Anne Kekki Forshaga´s last blog ..Pirate mom, gråter inte längre, hon blir glad =-.

 2. Lars-Erick F

  March 13, 2010, 12:26:38

  Ett litet tips, om ni inte redan tänkt på det förstås.
  “Internettade” frågor-svar är ju bra. Men spec för lite ovana valarbetare så är det bra att ha dem samlade – på papper!

  Alla kan nog inte memorera dem utantill. I vart fall inte omedelbart.
  .-= Lars-Erick F´s last blog ..Får inte politiker ha moral och samvete? (Tillägg) =-.

 3. steelneck

  March 13, 2010, 13:20:52

  Ditt korta svar på den första frågan är verkligen inte bra eftersom svaret låter frågeställaren leva kvar i sin doktrin där trygghet implicit motsvaras av beskuren frihet. Därmed har svaret ingen potential att förändra åsikten som är inbyggd i frågan, möjligtvis bara starta verbalt skyttegravskrig. Du behöver ett svar som utnyttjar frågeställarens befintliga kognitiv för att rasera logiken i doktrinen.

  Ett bättre svar kan då vara: Man fångar inte terrorister genom att behandla den egna befolkningen som presumtiva terrorister, det kan däremot vara en väg att skapa nya fiender till samhället.

  Det svaret utgår ifrån att hederligt folk vet att samhället inte blir bättre av de behandlas illa, de är ju hederliga. Man kan också formulera om den så att den blir betydligt mer personlig där man samtidigt visar ett förtroende för frågeställaren: Man fångar inte terrorister genom att behandla dig som en presumtiv terrorist, det kan däremot vara en väg att skapa nya fiender till samhället.

  Absolut ingen kan argumentera emot det, att kränkningen av just dem skulle fånga någon terrorist, de är ju inte terrorister.

 4. Joakim Rosqvist

  March 13, 2010, 13:52:22

  steelneck: har du något motsvarande svar på frågan angående datalagringsdirektivet om varför vår integritet är viktigare än att polisen ska kunna fånga bovar?
  Man fångar inte bovar genom att behandla alla som potentiella brottslingar, det skapar bara fler bovar?
  Tycker inte det håller riktigt – polisen kan ju faktikst vara behjälpt av den ihopsamlade informationen. Bör man kanske istället belysa risken för att datat kommer att användas till mindre vällovliga syften?

 5. steelneck

  March 13, 2010, 17:33:27

  @Joakim Rosqvist: Om samhället blir säkrare av att övervaka dig, då måste ju det betyda att du är en sådan person som gör samhället osäkert. Eller hur? Blanda inte in andra, notera ordet “dig”. Personlig integritet är just något personligt och inte kollektivt.

  Du formulerade ingen konkret fråga, bara en fråga till mig om svar på frågan du inte ställde. Tolkar jag dig rätt om jag formulerar frågan som:

  Q: Varför vurmar ni för integritet, vill ni inte att polisen skall kunna fånga bovar?

  A: Vi utgår från att du är hederlig därför tror vi inte att polisen fångar fler bovar genom att kränka just din integritet, men vi tror att vi skapar ett bättre samhälle om vi slår vakt om grundläggande fri och rättigheter.

  Eller:
  A: Kommer polisen fånga fler bovar om de övervakar just dig?

  Det här blir kul.. (ännu kuligare om ordet var terrorist)

  (if “yes” goto rad 1)
  – Öhh.. näe.

  Jamen varför skall vi då övervaka dig? (obsevera “vi”, psykologiskt viktigt)

  – Näe inte mig, bovarna.

  Jamen då tycker ju du precis som vi, övervaka gärna skäligen brottsmisstänkta, inte hederligt folk. Vi anser att folk skall betraktas som oskyldiga till motsatsen är bevisad.

 6. steelneck

  March 13, 2010, 19:05:03

  Bättre version:
  A: Vi utgår från att du är hederlig, därför kan inte polisen fånga fler bovar genom att kränka din integritet, du är ju hederlig (,eller hur?). Vi anser att vi bygger ett bättre samhälle genom att slå vakt om grundläggande fri och rättigheter.

 7. Calandrella

  March 13, 2010, 19:45:53

  Hur ser årets valmaterial ut?
  .-= Calandrella´s last blog ..Datalagringen kränker mänsklig rättighet – vi måste ej införa det =-.

 8. Thomas Tvivlaren

  March 13, 2010, 20:17:01

  Manuello trackbacko:

  Kulturnyheter från TT – Timbukturemixar och live-looping
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Links for 2010-03-12 [del.icio.us] =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *