Pages

Categories

Search

 

Dagen Netopia: Bröd och skådespel

by
March 15, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
8 Comments

Romarna hade ett bra sätt att hålla folk lugna och glada: panem et circenses – bröd och skådespel. Kort sagt, för att folket inte skulle bråka och bli allmänt jobbiga, såg man till att sysselsätta dem med mat och underhållning. Det gjorde tillräckligt glada för att inte hålla på att kritisera politikerna för deras senaste tilltag. Det är ju onekligen ganska så smart. Nu har dessutom Netopia lagt sig till med denna gamla romerska finurlighet. Man lottar nämligen ut 50 biobiljetter till filmen The Last Station.

Det är ju i och för sig trevligt att de delar med sig av biobiljetter. Det är dessutom oerhört svårt att kritisera när någon ger en något. Men, Netopias syfte är ganska så uppenbart. Man vill lägga fram en en fin och tillrättalagd bild av upphovsrättsindustrin och dessutom slå två flugor i samma smäll genom att berätta om farligheter på nätet och propagera lite mot hemska pirater. Biljetterna kommer naturligtvis från något maffigt bolag som backar upp Netopias kamp. Plötsligt känns det inte lika trevligt att tänka på att få en av de där gratisbiljetterna. De kommer med en hel del strings attached, eller kanske snarare med en del moraliskt bagage.

Netopia försöker helt uppenbart med ett gammalt romerskt trick för att få tyst på folk gör att jag inte tänker skicka in en anmälan och hoppas på en gratisbiljett. Jag gillar Christopher Plummer och mitt hjärta klappar självklart för Helen Mirren, men det finns gränser. Jag tänker inte bli en tyst och snäll soffpotatis för att någon viftar med en gratis biobiljett framför näsan på mig. Jag är inte så billig. Gratis är faktiskt inte alltid gott. Ibland lämnar det en riktigt bitter eftersmak.

I vilket fall är film inte bättre på bio längre. Det är till exempel störande när någon eventuellt glor på en med mörkerkikare när man själv försöker titta på filmen man betalt dyra pengar för att se i lugn och ro. Därför går jag knappt på bio längre. Det känns helt enkelt inte så skoj. Om biografbranschen lärde sig att de inte säljer att se en film, utan själva upplevelsen att se filmen på bio och verkligen försökte göra allt av den upplevelsen, så kulle jag nog börja gå lite oftare, men tills dess får jag helt enkelt klara mig på andra sätt.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


8 Responses

 1. Markus "LAKE" Berglund

  March 15, 2010, 11:44:22

  Asch, lite mörkerkikare är väl inget. Vänta bara till det står folk och filmar dig med naken-skanners när du vill njuta av en film i lugnt och ro!

  😉
  .-= Markus “LAKE” Berglund´s last blog ..Därför älskar jag internet =-.

 2. William

  March 15, 2010, 13:49:07

  Enligt min Humla gör en betraktelse över romarriket, med en tänkvärd kommentar av Steelneck rörande Pirater. Den kommentaren tar en stund att smälta..

 3. Rektanguläre Rolf

  March 15, 2010, 21:58:03

  Nädu Anna!

  Gratis på riktigt är inte intressant. Nä jävlar det skall vara låtsasgratis, vi ska själva bestämma vad vi vill ta utan att betala snarare än vad den som äger något väljer att ge oss.
  Fy på företag som ger bort saker I PR-syfte, kan knappt vänta tills piratpartiet har kastrerat de jävlarna så att de aldrig kan tjäna pengar igen!!

  1. Anna Troberg

   March 16, 2010, 07:29:51

   Men Rolf…
   Jag tycker faktiskt att du låter mer fyrkantig än rektangulär. 😉

 4. Nman

  March 17, 2010, 19:32:13

  Och Anna är ju, av bilder att dömma, mer eller mindre fyrkantig – eller kanske rektangulär.

  1. Anna Troberg

   March 17, 2010, 22:10:42

   Hej Nman!
   Fyrkantig och fyrkantig… Jag är väl mest rund och gosig. Jag har inga vassa hörn, bara en vass tunga. :-)

 5. Anders Troberg

  March 20, 2010, 18:25:36

  “Biljetterna kommer naturligtvis från något maffigt bolag som backar upp Netopias kamp.”

  Maffigt? Menar du inte maffiaigt?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *