Pages

Categories

Search

 

Jag hatar faktiskt inte Beatrice Ask…

by
March 26, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
10 Comments

För ett par dagar sedan skrev jag att Beatrice Ask borde “krypa tillbaka under sin sten“. Jag tycker inte att det är så grovt. Jag tycker det är ett lite lagom pilsnerfilmskt uttryck som på ett fint sätt beskriver vad jag känner när vår justitieminister Beatrice Ask inte vet skillnaden på misstänkt och dömd och dessutom vill införa skampålestraff.

Kort sagt, jag tycker inte att det är så himla hemskt. Folk har sagt betydligt värre saker om mig utan att jag fallit död ner. Men Ann-Charlotte Marteus använder ändå detta citat för att illustrera det “förfärliga blogghatet” mot Beatrice Ask. Hmm… Sådant får ju en att fundera. Hatar jag Beatrice Ask? Nej, faktiskt inte. Jag är tvärt om ganska övertygad om att hon privat är en ganska så hygglig dam i sina bästa år. Problemet är att hon tackat ja till ett jobb hon inte har någon kompetens för. På de flesta jobb går det att hanka sig fram i alla fall, men om man är justitieminister så skapar inkompetensen allvarliga problem för hela samhället.

De gredelina kuverten var inte heller Asks första klavertramp. Hon myser i upphovsrättslobbyns sällskap trots att politiker inte bör bli för tajta med lobbyorganisationer, hon tycker att barn ska tvingas lämna urinprov och nu vill hon inför skampålestraff. Vad blir nästa grej?

Ann-Charlotte Marteus försöker få diskussionerna kring Asks eventuella avgång till både “näthat” och “kvinnohat”. Jag tror att hon har fel. Jag tror inte att det är sprunget ur hat eller kvinnofientlighet. Jag tror att folk är genuint oroliga för sin egen och sina barns framtid. De ser hur medborgarnas rättssäkerhet urholkas och blir rädda.

Visst, en del tar verkligen i från tårna, men här är det läge att studera maktförhållandena en smula. Ask må vara kvinna, men i egenskap av minister har hon långt mer makt än gemene man. Om folk upplever att de trampas på av någon ovanför dem på hierarkistegen, så kommer de att reagera högljutt. Det är inget nytt. Faktum är att det är just sådana reaktioner som Marteus egen tidning effektiv hjälper till att piska upp för att sälja lösnummer.

Men att dra hela bloggosfären över en kam och anklaga oss alla för “näthat”… Nej, det är faktiskt inte ett rättvist sätt att tolka de starka reaktionerna på Asks senaste klavertramp.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


10 Responses

 1. Thomas Tvivlaren

  March 26, 2010, 13:34:19

  Ann-Charlotte Marteus utspel förvånar verkligen enormt.
  .-= Thomas Tvivlaren´s last blog ..Links for 2010-03-25 [del.icio.us] =-.

 2. Johan

  March 26, 2010, 13:35:09

  Ja men tänk vad konstigt att ett Bonnier-ägt mediebolag försvarar sina ägares myspartner

 3. Anders Troberg

  March 26, 2010, 14:03:37

  Jag hatar inte heller Beatrice Ask. Ordet hat implicerar ett visst mått av respekt. Jag föraktar Beatrice Ask.

 4. Andreas G

  March 26, 2010, 14:58:08

  Marteus spelar här på efterdyningarna av uppdrag Granskning fallet Linnea genom att använda ordet näthat. Därav försöker hon stämpla hela bloggsfären som näthatande bjärstabor.

  Ett klassiskt exempel på halmdocke retorik för att ogiltigförklara hela bloggsfärens trovärdighet. Det är inte förenligt med professionellt journalistiskt arbete.

  Marteus är också expressens skribent i jämställdhetsfrågor så det är ju inte otänkbart att hon delar asks åsikter om gredelina kuvert eller i alla fall att ministern vill agera i kvinnofrågor. Men ska man acceptera detta till vilket pris som helst?

 5. Klas

  March 26, 2010, 15:33:06

  Ja, ibland är det verkligen tröttsamt med allt detta näthat. Jag hittade tex detta citat på en välbesökt bloggsida: “Det finns klokt resonerande, självständiga bloggröster. Antar jag. Fast jag hittade bara pöbelmakare. Blodvittrande, maktberusade”.

 6. essbeck

  March 26, 2010, 16:07:57

  Jag tycker det verkar som att Marteus på expressen ser det hon vill se och söker den vinkeln hon väljer i detta.

  Hon väljer att referera till bloggare som sagt dumma saker om Ask som person och samtidigt knuter hon an detta på alla bloggare.

  Om en bloggare säger något dumt då skall alla andra får bära skuld för detta verkar hon mena.

  Här beskriver Marteus sitt urval i valet av bloggar —> “Det finns klokt resonerande, självständiga bloggröster. Antar jag. Fast jag hittade bara pöbelmakare. Blodvittrande, maktberusade pöbelmakare.”

  Hon söker alltså att att lyfta fram de som riktade sig på Ask som person i bloggsfären och försöker klistra den etiketten på bloggare som grupp.

  Här är alltså en person som är journalist antar jag som påstår att hon bara hittade blodvittrande, maktberusade pöbelmakare i bloggsfären.

  Jag trodde att journalister värda namnet kunde gräva. Det krävs inte mycket grävande för att hitta vad diskussionen om Asks uttalande handlade om.

  Sedan är det antagligen så att den politiska kompassen som styr hennes journalistiska gärning inte vill registrera sakargumenten i diskussionen utan det handlar om att kollektivt försöka sätta klisterlappar på bloggsfären som att vara hatisk, blodvittrande, maktberusade.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *