Pages

Categories

Search

 

Med näsan mot valet

by
March 29, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Idag är det måndag. En måndag med en timme för lite. I mitt fall är det dessutom måndagen efter en helg av magsjuka. Kort sagt, det är en ganska seg dag. Det är sådana här dagar det hjälper att vara obotligt optimistiskt lagd och hellbent på att hålla blicken på målet. Men hur gör man egentligen det?

Jag vet inte hur andra gör. Jag gör det genom att komma ihåg varför jag valde att göra det jag gör. Jag hade ju ett ganska trevligt liv som författare och översättare. Det kan ju tyckas lite galet att sätta det på vänt och kasta sig in i den politiska svängen. Men det gäller att tänka stort och att förhålla sig till den stora helheten.

Så, vad är den stora helheten? Fler och fler integritetskränkande lagar föreslås och införs. Vår kommunikation är inte längre vår. Man vill censurera nätet. En av de största mänskliga uppfinningarna någonsin ska stympas, för att… Ja, varför?! Privata bolag kräver tillgång till privat information, med hänvisning till att kreatörer som jag vill ha det så. Mig har de då inte frågat! Och någonstans här insåg jag att jag behövde göra något handgripligt åt det som höll på att hända. Om det betydde att jag var tvungen att sadla om, så so be it.

Jag är bara en liten del av en mycket större rörelse mot alla de här vansinnigheterna, men det är likväl mitt ansvar att sätta ner min lilla fot mot allt det där. Om jag inte gör det, så ger jag tyst mitt medgivande till att man monterar ner min och andras rättssäkerhet och integritet. Därför gör jag verkligen mitt yttersta för att aldrig glömma varför jag valde att engagera mig i piratrörelsen.

Det var inte för att bli riksdagskandidat. Eller för att bli vice partiledare. Eller för att få umgås med andra trevliga pirater. Eller för att få putsa på stadgar. Eller för att få twitterkompisar. Eller för att få tillfälle att gnabbas med folk som egentligen är mina vänner. Eller för att få åka på kick-offer. Eller för att få dela kaffeautomat med Beatrice Ask. Eller för att få högt blodtryck av Skypediskussioner. Eller för att få åka massor av tåg. Eller för att få fika med Rick varje tisdag. Eller för att jag vill klä mig i lila jämt. Eller för att jobba mycket mer än tidigare. Eller för att Christian skulle få en massa jobb. Nej. Nej. Nej.

Jag gjorde det för att jag inte under några som helst omständigheter vill ge mitt tysta medgivande till det som händer i Sverige, Europa och världen just nu. Så länge jag fokuserar på det, så har jag all kraft i världen att jobba för att stoppa det som sker och bygga ett bättre samhälle. För att påverka andra måste jag börja med sig själv. Jag får inte ta för hårt på att vägen ibland är lite knölig. Jag måste minnas varför jag gör det jag gör. Det handlar, kort sagt, om att vända näsan åt rätt håll och se till att den alltid pekar ditåt.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. HR

  March 29, 2010, 16:08:29

  Pinocchio står i början på Allégatan, Borås och tittar mot högskolan. Riksdagen är ännu bättre att sikta mot.

 2. Anne Kekki Forshaga

  March 29, 2010, 19:19:11

  Ja Anna, det gäller att tänka till och stilla sig. Fundera på varför jag gör detta.
  Jag har siktet på att jobba för pp till Riksdagen. För att er kompetens i viktiga frågor skall få påverka Sveriges utveckling.

  Som pirate mom är mitt viktigaste jobb att suporta individer, till att våga. våga vara den du är. våga följa med på en piratfika. Kanske tom våga dela ut flyers. Tillsammans i piratgängen så kan vi växa, utvecklas. Samtidigt som vi har kul ihop.
  .-= Anne Kekki Forshaga´s last blog ..Helvete vad jag blev förbannad av en blogg idag =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *