Pages

Categories

Search

 

Upphovsrättsparaplyn det regnade igenom

by
April 6, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

(I förra veckan gjorde upphovsrättsindustrin en stor sak av att IPRED-lagen fyllde ett år. Man hävdade bestämt att lagen fungerat precis som man tänkt och att allt var hunky dory. Eftersom någon var tvungen att påpeka att det stod en flodhäst i deras fina IPRED-vardagsrum, så försökte jag få in en replik i prasselmedia. Det gick inte så bra. Så, istället kommer den snart på Newsmill och här. Håll till godo.)

Det har gått ungefär ett år sedan IPRED-lagen trädde i kraft och upphovsrättsindustrin har förvandlats till en stilstudie i självbedrägeri. Per Strömbäck konstaterar i SvD att ”Ipreds belackare hade fel om integriteten” och på Newsmill basunerar Förläggareföreningens Kristina Ahlinder och Kjell Bohlund ut att ”IPRED-lagen blivit en succé”. Vad grundar de då dessa segervissa uttalanden på? På felaktiga grunder.

Både Strömbäck och den dynamiska duon Ahlinder/Bohlund baserar sina resonemang på att fildelningen har gått ner. Det har den inte. Internettrafiken gick ner precis efter det att lagen infördes, men är nu uppe i högre nivåer än före lagens införande. Detta tyder på att fildelningen pågår i största välmåga.

Både Strömbäck och Ahlinder/Bohlund gör gällande att svenskarnas attityd till fildelning förändrats. Strömbäck går till och med så långt att han hänvisar till Mediavison och konkluderar att en av deras undersökningar: “visar att allmänhetens beteende förändrades av lagen och att många svenskar helt slutade med olaglig distribution genom fildelning under 2009” Det är märkligt. Om man följer Strömbäcks egen länk, så kommer man nämligen till en rapport där Mediavision själva denna sammanfattning: “Sammantaget bedömer Mediavision att den illegala fildelningen av rörlig bild idag är på samma nivå som före IPRED-lagen, eller tom högre.” Mediavisions konklusion stämmer väl överens med den ständigt ökande internettrafiken.

Både Strömbäck och Ahlinder/Bohlund hävdar att de integritetsfarhågor vi pirater och andra lyft fram i samband med IPRED-lagen varit överdrivna. I själva verket är det så att den enda anledningen till att upphovsrättsindustrin inte kunnat klampa rakt in i ditt och mitt privatliv och trasa sönder allt vad personlig integritet heter, beror på att internetoperatörerna axlat sitt kundansvar och givit medborgarna det skydd som politikerna nekar dem. Det återstår att se om de lyckas göra det i längden. Om inte, så kan Strömbäck, Ahlinder och Bohlund genast sluta att slå sig själva på bröstet och påstå att IPRED-lagen lever upp till någon form av grundläggande rättssäkerhet för medborgarna.

Som ni ser har man valt att argumentera på exakt samma sätt och med samma totala ointresse för sanningen. Istället bygger man luftslott kring falska antaganden när man hävdar att IPRED-lagen haft några som helst långvariga mätbara konsekvenser, trots att dess faktiska juridiska konsekvenser ännu inte hunnit prövas. Dessa påstådda effekter är bara önsketänkanden från upphovsrättsindustrins sida.

Internet är en av mänsklighetens största uppfinningar. Internet tillhör medborgarna och ska inte begränsas av privata bolag som kombinerar ett själviskt vinstintresse med ett totalt ointresse för rättssäkerhet och integritet. Strömbäck och Ahlinder/Bohlund talar sig varma om hur fint och bra nätet är, men i själva verket vill de inget annat än att slå blå dunster i våra ögon och köpa det för några futtiga glaspärlor på samma sätt som européerna köpte Manhattan av indianerna. Om de verkligen var intresserade av att hjälpa kreatörerna, skulle de ta sig tid och sätta sig in i hur nätet fungerar och anpassa sin verksamhet därefter. Just nu greppar de bara girigt efter allt som gnistrar och glänser och struntar i vilka värden som går förlorade på vägen.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Fiery Spirited

  April 6, 2010, 09:08:20

  Det finns faktiskt en förädisk groda dold i meidamaffians argumentation.

  Problemet med att särintressen utför polisarbeten är ju att de är just partiska. Det finns goda skäl att tro att de kommer missbruka den ställning de fått från IPRED och jaga oskyldiga. Man kan dock hävda att IPRED är “rättsäker” om den hindrar mediamaffian från att göra fulheter.

  Anledningen att IPRED kört fast är konkret att mediamaffian de facto visat sig försöka använda lagen med en högre grad av missbruk än någon kunnat ana. Ingen av oss pirater trodde ju att de skulle driva de fall som vi faktiskt ser nu.

  Det är dock fel utifrån den ståndpunkten att anta att IPRED är rättsäker…att den stoppar det flagranta missbruk som man nu försökt göra betyder ju inte att lagens skyddsmekanismer räcker när mediamaffian ger sig på vanligt folk.

 2. Anders

  April 6, 2010, 22:48:14

  Anna du missade ju att nämna att pga IPRED lagen har poliserna som arbetar med att spåra personer som innehar barnpornografiskt material har fått det mycket svårare att spåra dom här individerna(enligt egna uppgifter från polisen). När vanliga personer valde att skydda sig från denna korrupta lag såg dom här vidriga typerna att följa efter och börja använda sig av anonymiserings tjänster.

  För övrigt så spenderar en person som fildelar i snitt mellan 40-100% mer på olika typer av underhållning än personer som inte fildelar.

 3. cnab

  April 7, 2010, 12:39:46

  Hej Anna! Jag har i andra sammanhang och på andra bloggar argumenterat för att ge Internet Nobels Fredspris. Du har helt rätt, nätet är en av människans största uppfinningar, inte minst när det gäller att bibehålla demokratins friheter och därmed också fred på jorden. På riktigt alltså! Att ge nätet Nobels Fredspris skulle kunna rehabilitera den norska nobelpriskommittén som inte alltid tycks ha alla hästar hemme. Vem skulle kunna representera Internet och motta Nobels Fredspis 2010? Vint Cerf kanske?



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *