Pages

Categories

Search

 

Replik till KD:s påstående om att Piratpartiet stöttar mobbare

by
April 16, 2010
Integritet, Politik
No Comment

För några dagar sedan angrepp kristdemokraten Penilla Gunther Piratpartiet i GT. Hon påstod att vi stöder nätmobbning och har en skev bild på integriteten. Hon har fel, så därför har jag naturligtvis skrivit en replik som publicerats idag. Den kan ni läsa här.

Vill ni läsa hela min replik utan min fina slutkläm bortklippt, så kan ni göra det här nedanför. (Glöm dock inte bort att kommentera texten i GT där fler kan se era bra kommentarer.)

Speciallagar för nätet behövs inte

Det är inte lätt att veta hur man ska hantera nya företeelser. Därför är det lätt att instinktivt backa undan och önska sig både livrem och bälte i form av hårdare lagar och restriktioner. Det är vad kristdemokraternas Penilla Gunther ägnar sig åt när hon påstår att Piratpartiet är för nätmobbning. Men världen inte är så svart eller vit som Gunther försöker påskina.

Mobbning, trakasserier och förtal har tyvärr funnits i alla tider. Det är ett utslag för människans mörkare sidor. De får fortfarande utlopp kring fikabord och på skolgårdar. Eftersom nätet består av samma människor som befolkar resten av samhället, så finns problemet även där. Piratpartiet tycker lika illa om nätmobbning som kristdemokraterna gör. Det som skiljer oss åt är hur vi vill lösa problemet.

Det finns redan lagar mot trakasserier och förtal. Det behövs inga speciallagar för nätet. Det kan vara så att människor inte vet att de lagar som finns även kan användas om man råkar illa ut på nätet, men det problemet löser man bäst med information, inte med hårdare lagar.

Ett samhälle måste ha lagar för att fungera, men man bedrar sig om man tror att fler och hårdare lagar automatiskt ger ett bättre skydd. Hårda straff avskräcker inte. En lag träder in när ett brott redan har begåtts och erbjuder på sin höjd plåster på såren för den drabbade. Skadan är redan skedd. Om man vill skydda medborgarna ska man inte trösta dem med plåster, man ska utrusta dem med ett verktyg som de bär med sig dygnet runt. Det verktyget heter kunskap.

Det finns många sätt att skydda sig mot trakasserier på nätet. De flesta sajtägare och moderatorer är hjälpsamma om man anmäler problem med någon annan användare. Man kan blocka oönskade personer så att de inte kan kontakta en via chattar, etc. Man måste naturligtvis ha kunskap om vad man kan göra och hur man gör det, men med den kunskapen har man alla förutsättningar för att må bra på nätet. Ibland är tillvaron på nätet faktiskt enklare än i resten av samhället. Hur blockar man någon från fikabordet på jobbet, eller från rasten i skolan?

Gunther tror att Piratpartiets integritetsvurmande är missriktat, men hon misstar sig. När Piratpartiet säger att staten inte har rätt att kränka den privata sfären, så talar vi också om för den enskilde individen att han eller hon faktiskt har något av stort värde, något man inte ska skämmas för att stå upp för. Den insikten är naturligtvis inte bara användbar mot statens kränkningar, utan även mot kränkningar från företag och andra människor.

Kristdemokraterna predikar för människor att nätet är farligt och att de antingen är eller kommer att bli offer. Piratpartiet visar nätets fantastiska möjligheter, ger människor ett värde och erbjuder dem kunskapen att förvalta det värdet på egen hand.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Nils Pettersson

  April 16, 2010, 08:40:44

  “Piratpartiet visar nätets fantastiska möjligheter, ger människor ett värde och erbjuder dem kunskapen att förvalta det värdet på egen hand.”
  Välskriven replik! Dock verkar denna slutkläm verkar blivit bortredigerad. Synd, det var ju vår sales pitch.

  1. Anna Troberg

   April 16, 2010, 08:53:57

   Hej Nils!
   I know! Lite irriterande faktiskt, men men. Vi kommer igen. Huvudsaken är att andra inte står oemotsagda när de försöker sprida uppenbara lögner om vad vi står för. :-)

 2. Fredrik Larsson

  April 16, 2010, 09:30:16

  Grattis till publiceringen. Det gör inget att slutklämmen inte kom med – våra värderingar kommer fram väldigt väl och du framstår som den lugna tänkande personen och Penilla framstår som knärycksreaktionist.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 3. Anders Troberg

  April 16, 2010, 10:30:28

 4. farmorgun

  April 16, 2010, 10:33:28

  Spammar med den kommentar jag lämnade under din replik i tidningen:
  Pernilla Gunther ser nätet som Anti-Krists verktyg och vill ha ett tekniskt reningsfilter istället för att tro på det som borde vara KD:s styrka – människans förmåga att med en egen inre kompass vara och göra mot andra så som man vill att andra ska vara och göra mot en själv. Detta alldeles oavsett var man befinner sig.
  .-= farmorgun´s last blog ..Ett gäng höjdare kommer till undsättning. =-.

 5. Anders

  April 16, 2010, 10:55:01

  Mycket bra skrivet och slutkläm hade passat riktigt väl in.

 6. Hans J

  April 16, 2010, 11:27:10

  Mycket välskrivet och lättläst!

  Det är inte utan att man blir lite avundsjuk på din förmåga att smidigt och följsamt uttrycka även min uppfattning!

  En skillnad mellan Kristdemokraterna och Piratpartiet är väl att när de förra talar TILL folk (som i en predikan) så talar Piratpartiet MED folk (som vid köksbordet).

 7. Anders Troberg

  April 16, 2010, 12:42:47

  KD missar en sak i sitt angrepp på nätet. Nätet skapar vänskap. Det spelar ingen roll hur man ser ut, hur populär man är eller hur udda intressen man har, det finns alltid någon tvillingsjäl där ute. Man kan hitta vänner, och även om vännerna sitter på andra sidan jorden så ger det stärkt självkänsla och stöd. Det skapar människor som är trygga och starka i sig själv. Det är de egenskaperna som gör effektiv mobbing omöjlig, en trygg och stark person kan inte mobbas, utan det slår bara tillbaka på mobbaren.
  .-= Anders Troberg´s last blog ..Retorik för att värva röster =-.

 8. Viktualiebrodern

  April 16, 2010, 16:14:39

  Jag tror helt enkelt att Penilla Gunther saknade argument för att profilera sig. Då fick det bli Strawman- Piratpartiet.

  Hatsidan på Facebook visade sig dessutom vara en fake…

  Därför är det väldigt bra att du för fram Pirataprtiets syn och argument, istället för att hacka sönder Gunthers. Annars hade hon blivit martyr, och kunnat hävda att, just det, elaka e dom.

 9. Curt Jonsson

  April 16, 2010, 16:51:10

  Tänkte att jag evt kunde ha bistått med att slänga in slutklämmen bland kommentarerna, men det var “stängt för kommentarer” :-(
  .-= Curt Jonsson´s last blog ..Först Piratpartiet, sedan Sverige, sedan världen! =-.

 10. Amy

  April 23, 2010, 08:50:06

  Spammar med den kommentar jag lämnade under din replik i tidningen:
  Pernilla Gunther ser nätet som Anti-Krists verktyg och vill ha ett tekniskt reningsfilter istället för att tro på det som borde vara KD:s styrka – människans förmåga att med en egen inre kompass vara och göra mot andra så som man vill att andra ska vara och göra mot en själv. Detta alldeles oavsett var man befinner sig.
  .-= farmorgun´s last blog ..Ett gäng höjdare kommer till undsättning. =-.

 11. Simon

  April 26, 2010, 00:03:23

  KD missar en sak i sitt angrepp på nätet. Nätet skapar vänskap. Det spelar ingen roll hur man ser ut, hur populär man är eller hur udda intressen man har, det finns alltid någon tvillingsjäl där ute. Man kan hitta vänner, och även om vännerna sitter på andra sidan jorden så ger det stärkt självkänsla och stöd. Det skapar människor som är trygga och starka i sig själv. Det är de egenskaperna som gör effektiv mobbing omöjlig, en trygg och stark person kan inte mobbas, utan det slår bara tillbaka på mobbaren.
  .-= Anders Troberg´s last blog ..Retorik för att värva röster =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *