Pages

Categories

Search

 

Aftonbladet plockar in SD, men plockar bort PP

by
April 17, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det är skillnad på folk och folk. I dag valde Aftonbladet att först publicera och sedan ta bort en debattartikel om årsdagen av domen mot The Pirate Bay, som Piratpartiets partiledare, Rick Falkvinge begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting, hade skrivit. Man anför “faktakoll” som skäl till att artikeln plockats bort. Nu vill jag inte verka ogin, men jag läser en massa debattartiklar varje dag och jag det förekommer OFTA faktafel i dem, men de publiceras i alla fall.

Nu är ju internet underbart och därför kan vi alla ta del av Ricks artikel i sin helhet. Jag har läst den och vad jag kan se finns det ingenting där som inte redan är allmän kännedom. Alla vet redan att TPB-domaren brukade mingla med upphovsrättslobbyn och att Warner betalade polisen Jim Keyzer för ett väl utfört arbete med ett alldeles nytt väbetalt arbete hos Warner, osv, osv. Rick levererar inte nytt sprängstoff, han samlar ihop gammalt sprängstoff från året som gått sedan domen föll.

Jag vet inte riktigt hur Aftonbladet tänker. Eller kanske tänkte man inte alls. Det kanske räckte fint med att någon som är tillräckligt viktig lyfte på luren och sa åt dem att ta bort Ricks debattartikel. Man publicerade glatt en debattartikel skriven av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I den debattartikeln påstod Åkesson på fullt allvar att muslimer är det största hotet. Vart var faktakollen då? Den gången gick chefredaktören Jan Helin till och med ut och försvarade tilltaget. Kommer han att göra det nu med? Jag undrar jag… Så det där med faktakollen, tja, den paraplyn regnar det genom.

Jag kommer dessutom att tänka på att jag så sent som igår fick den sista biten av min slutkläm, den om Piratpartiet, bortplockade av GT: ” “Kristdemokraterna predikar för människor att nätet är farligt och att de antingen är eller kommer att bli offer. Piratpartiet visar nätets fantastiska möjligheter, ger människor ett värde och erbjuder dem kunskapen att förvalta det värdet på egen hand.” (Det kursiverade plockades alltså bort.)

Nåväl, på det hela taget är det riktigt bra att det här händer. Det blir bara ännu ett bevis på att Piratpartiet behövs. Om det inte längre går att skriva sanningen om människor och företag som missbrukar sin makt, så har det gått för långt. Någon måste sätta ner foten och säga stopp. Just nu är det bara Piratpartiet som gör det.

Vi står på oss. I går kritiserade JO Lunds valnämnd för att de inte på ett tillfredställande sätt tagit hand om Piratpartiets valsedlar. Det gjorde JO bara för att vår distriktsledare, Anders Hedberg, vägrade tiga still när man försökte manipulera bort oss ur EU-valet. Det är möjligt att gammelpartiernas valarbetare kommit undan med sådant fulspel tidigare, men vi tänker inte låta dem göra det. Val ska ske korrekt och demokratiskt.

Just nu tappar Piratpartiet medlemmar. Det är naturligtvis tråkigt, men det är något vi räknat med och vetat om att vi skulle göra i ett helt år. Om 40 000 personer provar på något nytt, så kan man inte räkna med att alla ska välja att stanna kvar. Men, medlemstappet är bara en kurva, som inte spelar så stor roll för det dagliga arbetet. Om vi ser till antalet aktiva medlemmar, vilket faktiskt är det som spelar någon roll, så är vi långt fler nu än vi var för ett år sedan. Det betyder att vi är starkare än någonsin.

Så, pirater! Var glada för att vi får raketbränsle utifrån. Det kommer behöver under valrörelsen. Nu jäklar kör vi så att det ryker!

Fler som skriver om Aftonbladets vurpa: Opassande, Projo, Silvertörne, ConnyT, Faidro, Magnihasa, Jan Lindgren, Skivad Lime, Makthavare, Ipse Cogita, Josh.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. stroll

  April 17, 2010, 18:11:57

  Någon som minns hur det var för två månader sedan (http://www.thomastvivlaren.se/2010/02/yttrandefrihetspramen-sjunker.html). Tog väl i alla fall en dag innan den artikeln togs bort som inte hade ett enda rätt i sig och kallade pirater för högerextrimister. Det troligare är att det är den berömda polismannen som varit i farten. Har för mig att han försökt censurera den här historien från bloggar tidigare.
  .-= stroll´s last blog ..Links for 2010-04-15 [del.icio.us] =-.

 2. elmindreda

  April 17, 2010, 18:32:49

  Heter han verkligen Rick Falkvinge begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting?

 3. Albert

  April 17, 2010, 19:32:22

  Det är märkligt att en person som Jim Keyzer ensam kan få en artikel bortplockad från Aftonbladet när inte ens Israels ambassad lyckades stoppa AB från att publicera direkt spekulativa uppgifter om organstöld.

  Men det här skadar inte piratpartiet. Det är Aftonbladets trovärdighet som skadas (om den inte redan stod på botten innan). Jag gick nyss in på deras framsida och det ser ut som om hälften av artiklarna vore tagna direkt ur en ding-ding värld.

 4. Pelle

  April 18, 2010, 06:39:03

  Men det är ju ingen debattartikel!
  Det är ju bara rabiat smörja!

 5. Anders Troberg

  April 18, 2010, 07:04:23

  “Heter han verkligen Rick Falkvinge begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting?”

  Nej, egentligen heter han Rick Falkvinge’); DROP DATABASE antipiratbyrån;–.
  .-= Anders Troberg´s last blog ..Till minnet av två justitiemord =-.

 6. x

  April 18, 2010, 08:34:02

  Om jag inte minns fel så var det Aftonbladet som satte rubriken “Om att muslimer var det största hotet”! Denna rubrik var SD totalt oskyldiga till!

  mvh.

  x.

 7. YRN

  April 18, 2010, 16:25:03

  X yttrade:
  Om jag inte minns fel så var det Aftonbladet som satte rubriken “Om att muslimer var det största hotet”! Denna rubrik var SD totalt oskyldiga till!”

  Menar du då att rubriken helt saknade täckning i texten?

 8. Paul

  April 24, 2010, 23:51:04

  […] misstänker att det kommer att sitta en hel del folk ute i stugorna och fundera what the heck allt ståhej var om. Rick sammanfattar bara året som gått. Han släpper faktiskt inga nya bomber alls. […]

 9. Julie

  April 25, 2010, 20:21:34

  […] Vidde, Scaber Nestor, Urban Cat, Futuriteter, Personlig utveckling, ProjO, 之 乎者也, Anna Troberg, Integritet och Frihet, I polemik, Magnihasa igen, Faidros, Emma, Skivad Lime, Cyberbuddha, Faidros […]

 10. Joseph

  April 26, 2010, 01:18:04

  […] När jag ser alla återpostningarna av och åsikter om artikeln blir jag ju nästan sugen på att återposta själv, men ska det verkligen behövas när nätet är fullt av så […]

 11. gastlind

  July 2, 2010, 22:49:51

  Aftonbladet ägs väl av Bonnier som tyvärr är ökända för att vara upphovsrätts-dinosaurier.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *