Pages

Categories

Search

 

Vem skulle lyssna på mig om jag inte hade min blogg?

by
May 3, 2010
Integritet, Politik
No Comment

I förra veckan var temat för Kent Perssons bloggdebatt “bloggandets betydelse för det politiska samtalet“. För oss som inte redan sitter i riksdagen är bloggarnas betydelse för det politiska samtalet överväldigande. Utan bloggarna skulle vi över huvudtaget inte få vara med i det politiska samtalet. Det faktum att jag ens har en möjlighet att föra någon som helst form av debatt med Kent Persson eller andra riksdagsmän råkar bero på att jag har en blogg som tillräckligt många människor tycker är intressant. Utan mina läsare vore jag helt enkelt för ointressant att prata med.

Det där är helt okej. Jag förstår det politiska spelets regler. Självklart vill folk föra diskussioner som följs av så många som möjligt. Det ökar ens chanser att “vinna över” folk till “sin” sida. Det trevliga med bloggar är dock att alla får en chans att kommentera eller blogga om det andra skriver. Ingen kan hindra en från att göra det, även om de själva väljer att inte delta aktivt i samtalet. Det är inte fullt så lätt i mer traditionella medier.

I dag är det till exempel Pressfrihetens dag. Det är verkligen något att uppmärksamma, men det är inte en alldeles okomplicerad sak. Marie “Opassande” Andersson skriver idag bkland annat om vad den svenska pressen misslyckats med.

Det här händer alldeles för ofta. Jag har nog egentligen skrivit det för många gånger, men känner att jag nog vill tjata om det en gång till: Lobbygrupper som har och har haft direkt inflytande över svensk lagstiftning granskas inte. (Trots att dessa grupper kommits på i lögn efter lögn.) Antagligen för att tidningsägarna även är förlagsägare och intressenter — om inte så är kopplingen besvärande i alla fall. Och det är obehagligt att tänka på.

För ett tag sedan lät till exempel SvD Netopias Per Strömbäck publicera en debattartikel om IPRED-lagens första år som var fullproppad med faktafel. Jag uppmärksammade dem naturligtvis på det. Tror ni att jag fick utrymme för en replik? Publicerade SvD en kommentar till varför de valt att ge utrymme åt Strömbäcks lögner? Naturligtvis inte och jag är inte förvånad. Lobbyister har ofta gräddfil rakt in på debattsidorna. Vi som kan slå hål på deras köpta argument med fakta har det inte.

Tidvis kan det vara tämligen frustrerande att inte vara en av dem som har gräddfil in på debattsidorna. Tack vare våra bloggar är det dock inte alls hopplöst. För några år sedan hade ett förlorat repliktillfälle i prasselmedia betytt att lögnerna fick stå oemotsagda, tystnaden bredde ut sig. Tack vare bloggarna avbryts den där otrevliga tystnaden då och då av våra röster.

Jag tror att det är just därför jag bloggar. Vissa saker måste sägas. Det är inte okej att vissa får säga vilka konstigheter som helst utan att någon ställer sig upp och gör resten av världen uppmärksam på att kejsaren är naken. Pressen borde ha samma drivkraft och har det ofta. Men, när de brister så är jag oerhört glad över att teknikutvecklingen har givit en röst till alla oss som normalt inte hörs och ses.

Men att ha en röst och folk som lyssnar på en innebär också ett stort ansvar. Jag tänker ofta på det ansvaret, men jag är inte helt säker på att jag ännu greppat exakt hur stort det är. Hade jag gjort det hade jag antagligen behövt tvinga mig själv att sluta blogga för längesedan. Det kräver extraordinära bloggmuskler för att bära upp det där ansvaret på ett enda par axlar.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Hans J

  May 3, 2010, 14:21:10

  OjOjOj!

  Du går från klarhet till klarhet!
  Oerhört starkt skrivet!

 2. Markus "LAKE" Berglund´s bitska tvillingbror

  May 3, 2010, 14:40:38

  Ja, hurra för internet! 😀

  Keep on blogging!
  .-= Markus “LAKE” Berglund´s bitska tvillingbror´s last blog ..Mycket uppmärksamhet på läckta hemligheter – Wikileaks kämpar för ett öppet samhälle =-.

 3. Fredrik Larsson

  May 3, 2010, 15:04:39

  +1

  Det är många +1 nu på sistonde, du inser att du gör ett djupt hål i min ‘+’-budget hoppas jag… Men sluta nu för allt i världen för det – f.ö tror jag att det blir till att kryssa dig.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 4. Anders Troberg

  May 3, 2010, 15:22:28

  “Vem skulle lyssna på mig om jag inte hade min blogg?”

  Inte jag, i alla fall. :)

  En sak jag också märkt är att media börjar använda bloggarna som nyhetskällor, de har börjar följa dem för att hitta saker att rapportera om. Där har vi vår chans att få in en fot i media.
  .-= Anders Troberg´s last blog ..SvD far med osanning =-.

 5. rutros

  May 3, 2010, 17:45:28

  Mycket bra sammanfattning om problematiken.

  Det finns dock ett fall som är klart irriterande och det är blogghierarkin. Det finns ett antal skribenter som leder andra.

  Tyvärr sätts demokratin ur spel om detta utnyttjas under pågående demokratiska val. Via bloggar dirigeras folk fram till valurnorna. Demokrati innebär att väljaren sätter sig in i frågorna och opåverkad gör sitt val. Inte följer ett bloggstim.

 6. Markus "LAKE" Berglund

  May 3, 2010, 17:56:37

  @rutros:

  Du har en poäng med att vissa leder och andra följer, men det går nog aldrig helt komma ifrån. Vi människor är flockdjur.

  Däremot är det väldigt bra att bloggar och andra tillgängliga, billiga kanaler finns, så att vi lättare kan “sätta oss in i frågorna” och själva välja vilken flock vi vill tillhöra och vilken ledare vi vill ha…
  .-= Markus “LAKE” Berglund´s last blog ..Mycket uppmärksamhet på läckta hemligheter – Wikileaks kämpar för ett öppet samhälle =-.

 7. GELO

  May 3, 2010, 22:09:57

  Inte så ofta jag lyssnar till en blogg, men som fast läsare kan du nog räkna in mig iaf.

 8. Opolitiskt

  May 4, 2010, 07:37:23

  Tja, det jag mest frågar mig själv är lyssnar någon om jag bloggar? Om ett träd faller i skogen gör det något ljud?

  @Rutros
  Visst kan folk följa bloggare till valurnorna, men vad är det för skillnad på bloggar och gammalmedia i detta? Tidningarna följer ju själva ett politiskt agenda och inte objektiv nyhetsrapportering – speciellt inte med den beställningsjournalistik som försigår.

  Nä då följer jag hellre bloggare som inte försöker hymla över sin politik och jag själv kan göra ett informerat beslut.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *