Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet fyller tomrummet som den onyanserade blockpolitiken skapar

by
May 7, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Prasselpressen lider tydligen av kronisk platsbrist, så eftersom DN inte hade plats till den här utnyttjar jag det faktum att internet erbjuder obegränsat utrymme, även för oss som inte har gräddfil. Jag har dessutom lagt upp artikeln på Newsmill och lägger in en länk till den så snart den publicerats där.

Läs och var inte rädda för att klippa och klistra om ni vill göra egna insändare av delar av den här artikeln. Jag hoppas att så många som möjligt använder vad de kan av den och fyller lokalpressen med det. Ctrl-C och Ctrl-V är våra vänner.

Piratpartiet fyller tomrummet som den onyanserade blockpolitiken skapar

Niklas Ekdal slår på DN Debatt fast att ”Blockpolitikens retorik förolämpar medborgarna”. Han har rätt. Skyttegravskrig där de minsta politiska skillnaderna någonsin blåses upp bortom allt sans och vett är faktiskt direkt förolämpande för de som förväntas stödja den ena eller andra sidan på valdagen. Medborgarna är värda mer respekt än så.

När retoriken fylls av ”stupstockar” och ”tobleronepolitik” lämnas partiprogrammen därhän. De nyansskillnader som faktiskt finns mellan de enskilda partierna inom blocken försvinner, medan klyftan mellan blocken vidgas. Allt blir svart eller vitt. De mindre partierna förväntas vara med och putsa de stora partiernas fjädrar. De frågor som eventuellt särskiljer dem från de andra partierna förhandlas snabbt bort i förhoppning om att få något att säga till om efter valet. Det hela påminner om moderpartiernas styvmoderliga behandling av sina ungdomsförbund. Mellan valen ignoreras de, men i valtid förväntas de springa moderpartiernas ärenden.

Ekdal ser flera olika farhågor med denna utveckling. Han ser en uppenbar risk för att de stora samhällsfrågorna sopas under mattan och att ”bisarra småpartier” röner framgångar. Med tanke på hur politiska principer vattnas ur i detta skyttegravskrig kan jag inte annat än dela hans farhågor. Det är inte konstigt att medborgarna tröttnar på broilerpolitiker och väljer andra alternativ.

Traditionellt har dessa andra alternativ varit de ”bisarra småpartier” som Ekdal refererar till. De etablerade partiernas ovilja att ta de stora samhällsfrågorna på allvar har lämnat öppet mål för missnöjespartier som Ny Demokrati och Sverigedemokraterna. Dessvärre kännetecknas de båda av en grundläggande främlingsfientlighet som jag anser är direkt ovärdig ett land som Sverige. Utvecklingen är dock inte utmärkande för Sverige. Den ser likadan ut i flera andra europeiska länder.

Något som dock är utmärkande för Sverige är att vi sedan några år tillbaka har ett rumsrent alternativ till de traditionella partierna. Vi har ett missnöjesparti som inte står för enfald och inskränkthet, utan för mångfald och öppenhet. Vi har Piratpartiet.

Medan de andra partierna häckar i sina blå och röda skyttegravar och reducerar oerhört viktiga frågor till procentsatser, väljer Piratpartiet att se bortom traditionell höger/vänster-politik. Den uppdelningen kom till i industrisamhället. Nu befinner vi oss i informationssamhället och Piratpartiet driver informationspolitik. Vi svarar inte på alla gamla frågor, utan ställer nya som de traditionella partierna inte har hunnit tänka på än. På samma sätt som när miljörörelsen kom och krävde miljöperspektiv på aktuella politiska frågor, kommer nu piratrörelsen och kräver ett informationspolitiskt perspektiv.

Har staten verkligen rätt att läsa dina mejl? Hur behandlar Försäkringskassan dina personuppgifter? Hur skyddas dina patientjournaler? Ska staten få använda din mobil som en spårsändare? Hur sprider vi bäst kunskap bland alla åldrar om hur man använder nätet? Finns det glesbygdsproblem när nätet erbjuder möjlighet att jobba överallt? Är det rimligt att privata bolag har större befogenheter än polisen? Hur främjar vi nya kulturskapare? Vem har rätt att äga kunskap? Är det rimligt att skolan sätter elektroniskt koppel på eleverna?

Ibland beskylls Piratpartiet för att vara ett enfrågeparti. Det är vi inte. Vi är ett fokusparti vars frågor är allestädes närvarande. Vi är de nya generationernas parti. Skillnaden mellan oss och andra partier är att vi inte låtsas att vi kommer att jobba för saker som vi i nästa sekund är beredda att offra vid första bästa förhandlingsbord. What you see is what you get. Piratpartiet talar om var vi kommer att lägga vårt krut. Inga hemligheter. Inget fuffens. Inget trams. Piratpartiet spelar det politiska spelet med öppna kort. Ingen som väljer att rösta på oss kommer att känna sig snuvad på sin röst.

Varje röst på Piratpartiet är ett steg närmare ett väl fungerande kunskapssamhälle där individens rätt till integritet, kultur och kunskap tas tillvara. Vi har redan inlett det arbetet i EU-parlamentet. Nu siktar vi på riksdagen. Där kommer vi att samarbeta med det block som tillgodoser våra informationspolitiska krav bäst. Piratpartiet är ett fokusparti. Vi fokuserar på alla människors rätt till integritet, kultur och kunskap. Vi kommer aldrig att förhandla bort våra grundprinciper. Vi kan inte dölja vallöftessvek i ett sammelsurium av frågor. Vårt fokus är inte en svaghet. Det är en styrka. Det är en garanti till dem som väljer att ge oss sitt förtroende i valet. Det är dessutom en uppfriskande omväxling till den trötta blockpolitiken.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Fredrik Larsson

  May 7, 2010, 09:14:05

  +1 i vanlig ordning.

  Noterar att du försöker med DN igen. Jag tvivlar på DNs “goda vilja”. Jag tror att du har bättre chans att lyckas på SvD.

  DN har kategiriskt vägrat att följa PP frågor och ämnen emedan SvD tar upp frågeställningarna iaf iblan tom. på ett förtjänstfullt sätt.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  1. Anna Troberg

   May 7, 2010, 09:22:17

   Hej Fredrik!
   Jag valde DN eftersom det var där ursprungsartikeln var publicerad. DN har dock publicerat en eller ett par debattartiklar från oss, så helt omöjligt är det inte. Men DN är DN. Alla vill in där. Så, jag jobbar på bred front och är envis som synden. :-)

 2. Daniel

  May 7, 2010, 09:56:33

  Välskrivet som vanligt. Hoppas du får ut texten i prasselmedia!

 3. Patrik

  May 7, 2010, 11:06:07

  Bra skrivet!

 4. Isaksson

  May 7, 2010, 12:59:27

  Som så ofta i dina texter beskriver du här sådant som man själv tänker, men ofta har svårt att förmedla i ord utan att krångla till det. Det är svårt att inte inspireras av din alster.

  Det finns dock en sak jag vill uppmärksamma, även om jag förstår vad du menar, och det är frågan om att vara ett missnöjesparti.

  Personligen vill jag inte använda det begreppet, då det allt som oftast tolkas som något negativt. Anledningen är rätt simpel, enligt min mer eller mindre logiska slutsats, då antingen alla, eller inga partier, är missnöjespartier.

  Om någon väljare är missnöjd med ett parti röstar denne väljare på ett annat parti. Denna röst är då per definition en missnöjesröst och på så sätt är partiet ett missnöjesparti. Detta går inte att verifiera, och sannorlikheten för att något parti inte innehåller någon missnöjesröst måste vara mer eller mindre astronomisk, och på så vis måste man köpa premissen att samtliga partier är missnöjespartier.

  Så även om ditt påstående att “Vi har ett missnöjesparti som inte står för enfald och inskränkthet, utan för mångfald och öppenhet.” även efter denna min tirad är fullt användbar och logisk, så kan jag inte låta bli att tycka illa om uttrycket som jag anser inte passar in i en så i övrigt lysande text.

  Vänligen
  Isaksson
  .-= Isaksson´s last blog ..Visste du att? =-.

  1. Anna Troberg

   May 7, 2010, 14:34:02

   Hej Isaksson!
   Jag har också lite svårt för ordet “missnöjesparti”, men eftersom folk alltid kallar oss det, så tänker jag att vi kan vända betydelsen en smula. På sätt och viss är vi ett missnöjesparti. Vi är ju missnöjda med hur saker och ting är nu och vi är övertygade om att vi kan göra saker och ting bättre. Jag tror dock att det är just det där sista vi måste fokusera på. Vi kan vända missnöjet till något positivt. Det brukar traditionella missnöjespartier misslyckas med. Antagligen för att de mest är missnöjda och saknar visioner.

 5. klara

  May 7, 2010, 13:15:52

  Jag måste nog säga att det här är nog det bästa du någonsin skrivit. Love love love <3
  .-= klara´s last blog ..Skyddad: Känslor =-.

  1. Anna Troberg

   May 7, 2010, 14:34:43

   Darling Klara!
   Tack! :-)

 6. Jakob

  May 7, 2010, 15:57:55

  Bra skrivet (igen!)

  Hoppas verkligen detta budskap når ut! Jag ser en klar risk att gammelmedia väljer att ignorera och försöka tiga ihjäl Piratpartiet inför riksdagsvalet i år… Det känns som de laddat upp helt och hållet för en högerblocket vs vänsterblocket-dramaturgi (med SD som den främlingsfientliga och inskränkta outsidern)…

  Sen vill jag bara instämma i den linje som PP kör (och som framkommer även i detta inlägg): det är inget fel alls i att vara ett missnöjesparti, så länge man står för frihet, öppenhet, integritet och kunskap – precis som PP gör. :)

 7. Stefan

  May 7, 2010, 16:11:39

  Framtidens arbeten och utveckling kommer inte att vara inom klassisk industri. Saab, Volvo, SKF och ABB etc kommer inte att sysselsätta lika många som de har gjort historiskt och de kommer att få minskad betydelse i sveriges ekonomi.

  Det är mycket sannolikare att vår framtida konkurrenskraft och därmed arbetstillfällen ligger inom informationsteknologin. Det är bara piratpartiet som har ett konstruktivt förhållningssätt till de frågeställningar som kommer upp i den strukturomvandlingen. Jag tror att piratpartiet är det enda politiska parti som ens har förstått att vi är inne i en monumental förändring av samhället och försöker göra något bra av det istället för att till varje pris försöka bevara det gamla.
  Dessutom så ligger sverige väldigt bra till för att ta ledningen och därigenom konkurrenskraft i det nya. Vi är duktiga på storskalig energiproduktion (trots miljöpartiet), vi har framstående tekniska högskolor och universitet, vi ligger mycket långt fram med utbyggnad av bredband och tillgång till datorer och vi har ett fördelaktigt klimat för att husera större datorhallar. Det som saknas är politisk insikt och vilja att utnyttja detta till vår fördel.

  Piratpartiet – det nyare arbetarpartiet

 8. Isaksson

  May 7, 2010, 18:01:18

  Tack för din respons, Anna!

  Trots min aversion till begreppet missnöjesparti så kan jag till fullo ställa mig bakom din ståndpunkt. Man kan väl även, om man så behagar, dra saken till sin spets och säga att demokrati till största delen är uppbygt på iden att man skall kunna rösta på det man finner lämpligast, alternativt missnöjesrösta. Jag tror att detta oftast kan glömmas bort.

  Vänligen
  Isaksson
  .-= Isaksson´s last blog ..Visste du att? =-.

 9. Caspian Rehbinder

  May 7, 2010, 18:10:56

  Ett missnöjesparti måste rimligtvis vara ett parti som är missnöjt med politiken som förs – det vill säga alla partier i opposition. Socialdemokraterna är alltså ett missnöjesparti i lika hög grad som Sverigedemokraterna eller Piratpartiet.
  .-= Caspian Rehbinder´s last blog ..Sverigedemokraternas inkompetens =-.

 10. Erik

  May 9, 2010, 13:29:02

  En mycket bra artikel! Nu finns den i Newsmill. Jag har varit där och millat. Dessutom har DN i dag en liten artikel högst upp på sidan 2, dvs ledarsidan, med rubriken “Utdragen flytt”. Det är Annika Ström Melin som berättar att Piratpartiets Amelia Andersdotter och Socialdemokraternas Jens Nilsson snart kan ta plats i EU-parlamentet. Även om det bara är en liten artikel så sitter den på väl synlig plats, och toppas av en vacker bild på Amelia:-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *