Pages

Categories

Search

 

Är åsiktsbytande det nya svarta?

by
May 12, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

När jag gav mig in på en politiska banan hade jag ingen aning om hur förvirrande politik kunde vara. Jag styrs av principer. Jag kan ändra dem, men då krävs det ordentliga bevis för att jag haft fel. Det räcker inte med en svag känsla av att folk nog skulle tycka bättre om mig om jag tummade på mina principer. Jag är helt enkelt ingen kappvändare. Det är tydligen ganska ovanligt i den politiska sfären. Jag förbluffas ständigt över med vilken lätthet man byter åsikt.

Den senaste i raden är Mona Sahlin. Hon satt i morgon-tv och sa att hon inte gillade IPRED-lagen, eftersom “den har skrämt många“. Om hon nu inte gillar IPRED-lagen, så är det ju högst märkligt att Socialdemokraterna röstade för IPRED när det begav sig.

Nu kanske ni tror att jag sitter här och gottar mig åt Sahlins kappvändande, men det gör jag inte. Hon må säga att hon inte tycker att IPRED-lagen är bra längre, men jag anar ugglor i mossen om man kikar lite närmare på hennes svar:

Den har inte hjälpt låtskrivarna att få några pengar för sitt arbete … Det har visat sig att den inte har hjälpt till för att få tag på dem som i kommersiellt syfte delar på material över nätet. Den har däremot skrämt många vanliga människor. Den (Ipredlagen) har inte varit bra.

Frågan vi nu bör ställa oss är exakt vad Sahlin anser vara värst: att IPRED inte pytsat in en massa pengar till kreatörerna, att man inte fångat tillräckligt många fildelare, eller att vanliga, hederliga medborgare skrämts?

Svaret på den frågan avgör nämligen vilken riktning Socialdemokraterna kommer att anamma framöver vad det gäller IPRED. Min farhåga är att man innan valet kommer att pusha det tredje alternativet, att lagen skrämt människor och att det är usch och fy. Men med tanke på att man själva röstade för IPRED-lagen, så är det verkligen inte omöjligt att man efter valdagen kommer att svänga över och tycka synd om den stackars, stackars upphovsrättsindustrin som inte fått hänga tillräckligt många fildelare. Sahlins kryptiska uttalande lämnar dörren på glänt åt båda hållen.

Om frågan om IPRED-lagen är viktig för dig, så råder jag dig att rösta på det enda helt säkra kortet den 19 september. Rösta på Piratpartiet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. ConnyT

    May 12, 2010, 14:41:53

    Observera att hon sa; “…inte har hjälpt till för att få tag på dem som i kommersiellt syfte…” (min fetning)

    Vilka fildelar i kommersiellt syfte!? Måste vara grymt ovanligt och det är ingen distinktion som görs i IPRED vad jag vet.
    .-= ConnyT´s last blog ..Läsvärt =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *