Pages

Categories

Search

 

IPRED gör så att grova brottslingar går fria

by
May 17, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

ibland känns det onekligen mycket svårt att säga: “VAD VAR DET VI SA?!” Nu när IPRED-lagen varit igång i lite mer än ett år har den stött på patrull hos polisen. Det visar sig nämligen, föga överraskande, att om man försöker öppna den stora informationskranen, så reagerar internetleverantörerna med att inte sitta och hålla på information längre än nödvändigt. De tänker, precis som de ska, på sina kunders integritet.

Det är ju trots allt en sak att lämna ut information vid enstaka tillfälle lämna ut information till polisen vid en reell misstanke om allvarliga brott och en helt annan att öppna den stora informationskranen för att privata bolag ska få chansen att mätta sin törst.

Resultatet blir att polisen har fått problem att utreda grov brottslighet: “Det är ett stort bekymmer tycker jag, till exempel underåriga som utnyttjas till sexuella ändamål via Internet, där kan vi inte få tag på gärningsmännen när loggningsinformationen saknas”, säger Anders Ahlqvist som är chef för Rikskrims it-brottsenhet.

Det finns dock en enkel lösning på problemet. Skrota IPRED-lagen. Stryp upphovsrättsindustrins informationskran och se till att polisens hantering av information kontrolleras regelbundet. Då skulle internetleverantörerna kanske kunna spara information lite längre, utan att bryta sina kunders förtroenden. Under nuvarande förutsättningar har de inget annat val än att radera information så snart de bara kan. Tacka IPRED-lagen för det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. @fieramente

  May 17, 2010, 13:43:11

  Snart kommer ju datalagringsdirektivet att införas ändå, så polisens utredningar kommer kunna fortsätta som tidigare, innan IPRED infördes.

  Först då blir IPRED farlig på riktigt.

 2. YRN

  May 17, 2010, 19:41:48

  “Då skulle internetleverantörerna kanske kunna spara information lite längre, utan att bryta sina kunders förtroenden. Under nuvarande förutsättningar har de inget annat val än att radera information så snart de bara kan.”

  Psst, säpo: Ta och tjuvlyssna lite på dem i stället, de verkar veta hur man kan sudda data. Vadå, “Tänktente på de”?

 3. Peter Andersson

  May 18, 2010, 08:05:38

  Anna – du borde göra något åt den översta delen av din blogg, nu har “den svårbemästrade konsten att sikta när man kräks” legat där i två och en halv månad som det första helt nya besökare ser när de hittar hit – och om det finns något positivt för piratpartiet med det så failar jag att förstå…

 4. Joakim Rosqvist

  May 18, 2010, 08:45:04

  Håller med Peter Andersson, jag funderade på att i en annons lägga in en URL till någon bra artikel som kort skulle sammanfatta vad Piratpartiet står för, och hittade en sådan på http://www.annatroberg.com, men valde bort den då jag inte vill att något som kräks är det första man ser hos (pp).
  .-= Joakim Rosqvist´s last blog ..Förbjudet annonsera för Piratpartiet =-.

  1. Anna Troberg

   May 18, 2010, 08:55:53

   Hej Peter och Joakim!
   Nu tycker jag att ni är lite känsliga. Jag kan inte riktigt se det skadliga i att jag då och då skriver lite fiktion och ger bort det gratis på nätet. Det är en sak att snacka, en helt annan att leva som man lär. Jag föredrar det senare, eftersom det ger mycket större trovärdighet. Som före detta förlagschef och författare är det långt mycket svårare att säga emot mig i fildelningsdebatter. Jag har inte bara en åsikt. Jag vet vad det handlar om i praktiken. Det har hjälpt mig väldigt mycket i min roll som vice partiledare för Piratpartiet.

   Men, jag har ett nytt kapitel på g, så snart kommer det en ny bild. Jag kan dock inte lova att den blir mindre stötande. 😉

 5. Lars-Erik

  May 18, 2010, 11:37:11

  Anna,

  Jag må kanske inte bry mig så mycket om själva rubriken och innehållet, men däremot har jag också reagerat på din “feature 1” som drar fokus från varje artikel som man länkar till hos dig. Om man länkar till en explicit artikel så skulle jag önska att man slapp se den där “feature 1”. Även jag har i vissa lägen avstått att länka till dig och valt någon annan snarlik artikel just för att jag tyckt att man mötts av fel rubrik hos dig.

 6. roffe

  May 19, 2010, 10:38:46

  nyhet?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *