Pages

Categories

Search

 

Bloggosfären är till brädden fylld av politiska mesproppar

by
May 19, 2010
Integritet, Politik
No Comment

I min förra bloggpost förvånades jag en smula över att den del av den politiska bloggosfären som inte är lila i stort sett har varit knäpptyst vad det gäller det faktum att Piratpartiet numera är Pirate Bays internetleverantör. Det har dykt upp ett par blogginlägg och något enstaka twitter, men frånvarion av kommentarer är slående. Om jag twittrar: “Limpsmörgås med messmör och banan” får jag fler svar än vad denna nyhet har fått. Något måste det bero på.

Fi i Västra Götaland är nog sanningen på spåren: “Tystnad råder när makten talar.” Ja, så är det nog. Vi har ju sett det om och om igen. Ni kanske minns hur lång tid det dröjde innan Reinfeldt behagade ge någon form av offentligt uttalande om FRA-lagen. För att inte tala om att maktens män och kvinnor och gammelmedia i stort verkar helt nöjda med att Säpo spelar efter helt hemgjorda regler och konsekvent bryter mot de som stolpats upp genom demokratiska processer. Men ändå… Jag är faktiskt lite förvånad över hur väldresserade majoriteten av de andra partiernas bloggare verkar vara.

Jag VET att många av dessa bloggare håller med Piratpartiet vad det gäller fildelningsfrågan. Jag VET att många av dem upprörts av hur man behandlat Pirate Bay. Jag VET att många av dem ofta stått skuldra mot skuldra med Piratpartiet i den här frihetskampen. Jag VET att många av er direkt eller indirek hjälpte Piratpartiet i EU-valet. Men vad har hänt nu? Var finns er lust att stå upp för medborgerligga rättigheter, åsikts- och yttrandefrihet?

Jag misstänker att nu när den “riktiga” valrörelsen dragit igång och då gäller tydligen andra regler. Partikopplet har stramats åt och man stödjer blint sitt parti vad sjutton det än tar sig till. Istället för att skriva om det de tror på, så väljer de att hålla tyst. Det är priset man i de traditionella partierna betalar för att behålla eller vinna tillbaka regeringsmakten. Man betalar med sina principer. Så märkligt… Jag trodde att man gav sig in i politiken för att man ville stå upp för sina principer.

I Piratpartiet drar vi inte i några koppel. Vi pekar inte med hela handen och förväntar oss att våra bloggare ska fråga “hur högt?” när vi ber dem hoppa. Faktum är att vi inte alls ber dem att hoppa. Om vi gjorde det skuille vi mycket snart få veta att vi levde. Vi inspirerar varandra genom att göra saker. Det är inget som sker uppifrån. Det är något som sker organiskt. Vi styr det inte.

Men innebär det inte att folk skriver negativa saker saker ibland? Eller att de kritiserar det egna partiet? Eller ledningen? Eller you name it? Jo, självklart. Jag har många gånger läst på piratbloggar att jag gjort den ena eller den andra dumheten. Ibland stämmer det, ibland inte. Visst, det händer att jag blir ledsen, men då och då ger det mig också tillfälle att fundera över mitt eget agerande. Men skadar inte det partiet? Inte alls. Jag tror att det är nyttigt. Det är bra att ha högt i tak Så länge vi ser till att hålla blicken på det som en gång fick oss att engagera oss politiskt och driver de frågorna framåt, så är det faktiskt inget att hetsa upp sig över.

Då och då stöter jag på folk som säger: “Men ni i Piratpartiet är ju så duktiga på att styra bloggosfären!” Jag vet inte varför de tror att vi skulle vilja styra bloggosfären. Kanske har de hyrt in en av de där hutlöst dyra sociala medier-konsulterna, vad vet jag? Det enda jag vet är detta: Ju mindre man försöker styra bloggosfären, desto bättre fungerar den. Mitt råd till övriga partier är därför: Släpp kontrollbehovet!

Och vad ska deras bloggare göra om de inte gör det? Tja, bloggare har väl innerst inne en egen fri vilja. Visa lite ryggrad. Stå upp för det ni verkligen tror på fast det är valår. Var de ni är. Låt er inte hunsas. Ingen kan styra er om ni inte låter dem göra det.

Vare sig ni tillhör de bloggare som jobbat sida vid sida med Piratpartiet vad det gäller fildelning och integritet under de senaste åren eller om ni tillhör dem som tycker att Piratpartiet är dumma i huvudet, så borde ni åtminstone visa lite stake och våga säga bu eller bä.

Den tystnad ni nu hjälper till att sprida är patetisk. Om ni verkligen brydde er om det forum för politiska samtal som jag och många av er gång på gång lyft fram bloggosfären som, så borde ni våga vara en del av hela det politiska samtalet. Om ni verkligen bryr er om åsikts- och yttrandefrihet, integritet och andra grundläggande medborgerliga rättigheter, så borde ni inte fega ur när det blir lite hett om öronen. Just nu framstår ni som ordentliga pussys/slapptaskar/fegisar.*

Och ni som inte bara bloggar, utan även står på olika partiers valsedlar runt om i landet, är det så här mesigt ni kommer att bete er om ni blir invalda också? Kommer ni att vika er så snart partipiskan viner? I så fall tycker jag att det är läge att berätta det för väljarna nu, så att de kan låta bli att kryssa in er i något beslutsfattande organ.

Nåväl, nu när jag läst lusen av er kommer den goda nyheten. En gång mespropp, är inte alltid mespropp. Ingen behöver vara en mespropp i tid och evighet. Det går att sluta. Det enda man behöver göra är att sträcka på sig, våga säga vad man tycker och inte låta sig tystas av någon.

* I den politiska korrekthetens namn låter jag er välja tillmäle efter eget huvud. Fegisar lade jag till för känsliga läsare så att ingen ska behöva slösa bort tid på att ondgöra sig över mina ordval i kommentarsfältet.

UPPDTAERING: Och här finns ett uppföljande inlägg för er som är intresserade: “Fråga dig själv varför och agera därefter.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mackan Andersson

  May 19, 2010, 13:42:48

  Bra skrivet.

  Men vad sjutton är “messör”, som man ska ha på limpsmörgås?

  (Sedär – jag kommenterade!)

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 13:46:06

   Hej Mackan!
   “Messör” är en liten söt sak som tidigare kallades Tryckfels-Nisse. Numera heter han väl “Typo-Nisse” eller något sånt. :-p

 2. maloki

  May 19, 2010, 13:44:00

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 13:46:56

   Hej Maloki!
   Vi får väl se. :-) Dela med dig av energin till alla trevliga pirater du träffar!

 3. Mackan Andersson

  May 19, 2010, 13:49:59

  Tryckfelsnisse som smörgåspålägg? Say no more…

  (Själv har jag alltid tyckt att Makrill är det perfekta smörgåspålägget. Hörs på namnet.)

  Nu blev jag hungrig….

  …och nu off-topic postar jag TVÅ gånger till samma inlägg. Sorry.
  .-= Mackan Andersson´s last blog ..Leken =-.

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 13:57:02

   Hej Emma!
   Du har helt rätt. Det finns lysande undantag och Lake och Laakso är definitivt bland dem. :-)

 4. Erik Laakso

  May 19, 2010, 13:55:41

  Bra Anna. Jaga ut oss på banan igen.

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 13:57:56

   Hej Erik!
   Fast du lämnade väl aldrig banan? Inte i min värld i alla fall. Keep up the good work! :-)

 5. Jesper

  May 19, 2010, 13:57:55

  Ska du prata om att bloggare tystas, hålls i partikoppel eller väljer att vara tysta för att visa upp sin makt, då borde du också nämna vilka bloggare du menar. Annars är ditt inlägg inte mycket mera än en ovanligt högljudd utandning. Var ingen pussy/slapptask/fegis, säg vilka du menar!

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 14:06:11

   Hej Jesper!
   Det skulle bli jobbigt att räkna upp så många. Jag kan bara konstatera att en väldig massa bloggare som tidigare stod på barrikaderna för dessa medborgerliga rättigheter, nu väljer att hålla för öronen och ropa “BINGO!” istället för att ta ställning som de gjorde tidigare. Det är trist när makten lockar mer än viljan att göra rätt.

 6. Etu

  May 19, 2010, 14:06:49

  Fint skrivet :)

  Tror inte jag har mesat ner mig i alla fall :) Snarare tvärtom tror jag. För närvarande har jag nog slut på saker att skriva om, men kommer säkert på något under kvällen eller morgondagen.
  .-= Etu´s last blog ..TPB bor hos PP =-.

 7. Kristofer Pettersson

  May 19, 2010, 14:19:04

  Det kommenteras bara om det måstes. Dock så stal en otäck olycka ljuset från tidningarnas rubriker igår, och sedan är det också en uttröttningsfaktor att ta hänsyn till. Människor orkar helt enkelt inte av hur mycket olycka som helst. De stänger av. I alla fall ett litet kort tag. Nu kokar det säkert i grytan ändå, men det är inte så lätt att begripa vad bi-laterala handelsavtal har för betydelse över plånbokens bullighet eller hur staten kan någon som helst glädje över mitt ganska anspråkslösa liv; jag vill ju bara vara ifred. 😉
  .-= Kristofer Pettersson´s last blog .. =-.

 8. ConnyT

  May 19, 2010, 14:41:06

  Bara att hålla med.
  Var är t.ex. alla Centerpartister som talade så fint om dessa frågor inför förra valet? Annie och Federley för att att nämna ett par stycken. Eller alla miljöpartister som bedyrar att dessa frågor är (nästan) lika viktiga för dom som dom gröna frågorna, dom kanske kan skylla på kongressen just nu?!
  På plus-sidan måste jag även nämna Mark Klamberg (såklart)
  .-= ConnyT´s last blog ..Lagen gäller inte alla =-.

 9. Markus "LAKE" Berglund´s bitska tvillingbror

  May 19, 2010, 15:11:58

  Tack för omnämnadet!

  Den stora “tystnaden” bland andra bloggare kan nog ha lite att göra med det ökade tempot i övriga politiska spörsmål, i samband med partierna förvalskampanjer och det stundande valet. Det beror alltså inte på att Informationspolitiska frågor har blivit mindre intressanta, bara at man har många andra intressanta saker att skriva om.

  Och är man för snabb att skriva om TPB kan man gå på pumpen också!

  http://lakonism.blogspot.com/2010/05/pirate-bay-uppe-igen-synd-for.html´

  :-)
  .-= Markus “LAKE” Berglund´s bitska tvillingbror´s last blog ..Mycket om bokbål på sistone =-.

 10. Markus "LAKE" Berglund

  May 19, 2010, 15:14:09

  Haha! Vad har hänt med min signatur?! Är det kag själv som varit raljant någon gång och ändrat den?

  Ber om ursäkt för eventuell förvirring…

  (“Can the real LAKE please stand up”)
  .-= Markus “LAKE” Berglund´s last blog ..Mycket om bokbål på sistone =-.

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 16:04:55

   Hej Isak!
   Jag skrev också: “Det är bra att ha högt i tak Så länge vi ser till att hålla blicken på det som en gång fick oss att engagera oss politiskt och driver de frågorna framåt.” Om man tappar fokus och inte ens har styrfart, så kan det vara bra att någon påminner en om att utan just det, så förlorar det vi gör mening. Att glömma varför man gör något är aldrig bra.

   Jag är aktiv i piratpartiet för att jag vill förändra världen till det bättre. Det är min fasta övertygelse att vägen till det målet går genom att gå ut och berätta för folk om vad det är vi står för. Det är jättetrevligt att dryfta piratsaker internt också, men om det går till överdrift, så blir det en omväg till målet och det är en omväg vi inte har råd med.

   Men, det är ett sidospår i den här diskussionen och även om du inte håller med om det, så kan du ju knappast påstå att upprörda pirater kuvades till tystnad. Vad jag minns blev det ett jäkla liv på en del för att vi föreslog att kampanjande är en bra idé fem månader innan valet. 😉

   Men, det där är bygones. Det har utväxlats en massa krambjörnar i diverse chattar och nu kampanjas det frisk överallt i landet och på nätet. Jag har svårt att tänka mig att någon är missnöjd med det. Mer än de andra partierna, så klart. 😉

 11. Jesper

  May 19, 2010, 15:55:50

  Anna, tack för svaret!

  Du säger att det “skulle bli jobbigt att räkna upp så många”. Det kan jag i och för sig ha förståelse för, om det nu handlar om flera tjog av bloggare. Poängen med att ändå göra det är att inlägget annars bara blir till lösa anklagelser rakt ut i luften, utan annan substans än den partibundet självförhärligande retoriken du förpackar budskapet i. Såhär, parafraserat och tillspetsat:

  “Vi styr inte våra bloggare, men de andra gör det allihop. Den som inte säger emot nu är styrd.”

  Det finns väl inget annat svar kvar än att utmana påståendet om utbredd och omfattande toppstyrning i övriga partier. Upp till bevis nu! :-)

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 16:20:00

   Hej igen Jesper!
   Om du vill ha bevis, så kan du kika på vad framträdande politiska bloggare skrev under FRA-debatten och under TPB-rättegången. Sedan kan du kolla vad de skriver om sådana saker nu. Eller rättare sagt, du kommer att se att väldigt många av dem inte säger flasklock om det.

   Om jag börjar skilja ut enstaka bloggare så blir det bara ett eländigt fingerpekande, som i det stora hela inte säger så mycket. det säger mycket mer att tystnaden i det närmaste är total. En sådan tystnad kan inte en bloggare åstadkomma. Det kräver massor av bloggare som av någon outgrundlig anledning plötsligt verkar att simultant ha slutat brinna för de här frågorna.

 12. emma

  May 19, 2010, 15:56:39

  Isak; fast… om nån VILL saker och ting är det ju inte samma sak som att folk måste lyda? Kommentarerna till ditt länkade inlägg tar väl itu med det mesta jag tänker. Men vill ändå tillägga att jag får en känsla av att Rick ibland ges mer makt än han egentligen har i praktiken. Jag (och jag hoppas andra) förbehåller mig rätten att skita fullständigt i vad han säger/tycker om jag inte håller med. Det finns ingenting i organisationen som säger att jag måste lyda honom, eller göra som han säger. ATT han uttrycker sig som om att han skulle vilja ha det så är en bisak. 😉
  .-= emma´s last blog ..Piratpartiet och The Pirate Bay – nu är bollen i lobbygruppernas hörna =-.

 13. Christopher Kullenberg

  May 19, 2010, 16:22:12

  Fast, sen kanske inte den “politiska bloggosfären” (som om det nu fanns just en) inte alltid är intresserad av partipolitik, eller har just riksdagsvalet som något slags mål (eller medel). Snarare finns det väl en poäng och en styrka i att alla inte följer samma trådar, händelser eller spår. Då skulle ju bloggar förvandlas till får. (oavsiktligt rim)
  .-= Christopher Kullenberg´s last blog ..Om böcker =-.

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 16:25:47

   Hej Christoffer!
   Det håller jag helt med dig om. Jag tror till och med att det är ganska viktigt att det politiska samtalet inte bara förs av människor som är partipolitiskt aktiva.

   Det jag reagerar mot är tystnaden. Bloggare som sällan missar att blogga eller twittra om sådana här saker är knäpptysta. Det ÄR märkligt.

 14. Marcin de Kaminski

  May 19, 2010, 16:58:01

  Det skulle ju, rent hypotetiskt alltså, kunna vara så att ansvaret på att driva Piratpartiets frågor (eller frågor som ligger i Piratpartiets intresse) ligger på Piratpartiet i sig. Att hoppas att andra gör jobbet åt en hela tiden är inte så… bra. Jag tänkte också rimma men det blir inget vidare tyvärr.

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 18:05:31

   Hej Marcin!
   Det är självklart Piratpartiets ansvar att driva sina frågor. Jag förväntar mig inte att andra gör det. Jag förväntar mig dock att folk är rakryggade och står upp för de åsikter de basunerat ut mellan valen, fast det nu börjar dra ihop sig för nytt val.

 15. Jesper

  May 19, 2010, 17:45:12

  Anna, tack igen. Att flera som bloggat om det förr inte gör det om just den här frågan, eller om olika frågor inom samma ämnesområde just nu, är ett bevis för att det bloggas mindre om frågorna. Att det skulle ha med toppstyrning att göra är en möjlig förklaring, men mycket långt ifrån den enda. Det var dock på den punkten jag bad om bevis, inte den förra. Det är inte något särskilt starkt försvar för ett påstående att försvara andra påståenden än det som utmanats.

  Det är väl bäst att jag blir mera konkret. Jag har själv aldrig bloggat om TPB, och gör det inte nu heller. Andra kanske fortfarande funderar över om ett parti borde hålla på med den här typen av grejer eller inte. Det kan också vara så att den övriga politiska debatten och arbetet i partierna överskuggar och tar uppmärksamhet och intresse ifrån frågorna just nu. Kanske är olika bloggare rädda att skada sitt eget parti genom att ge frågan uppmärksamhet. Av alla upptänkliga hypotetiska förklaringar är många mera sannolika än att det skulle handla om toppstyrning av bloggare. Själv har jag aldrig sett skymten av någon toppstyrning i mitt parti. Om något så råder snarare bristande samordning, och med det menar jag den decentraliserade varianten som bygger på att man skriver om vad man vill.

 16. Micke vK

  May 19, 2010, 17:50:36

  Men… varför skulle just det generera mängder av blogginlägg? I vänstern syntes det genom att ett par av oss twittrade helt kort och uppmuntrande. Så mycket att analysera är det ju inte: bra att PP kunde rycka in med konkret stöd! Tokdomen var trots allt i Tyskland, och är en i raden av dumheter man hör från andra länder. Det är när svenska domstolar kopplas in som det blir en riktig stridsfråga här.

  Det sätt du skriver på är ju inte direkt en byggsten för samarbetet i nätfrågorna. Till skillnad från många andra PP-bloggare kör du konsekvent med ett tilltal av typen “ni i de andra partierna”, gärna kryddat med att den som inte retweetade din huvudnyhet i veckan är “väldresserad” eller “betalar med sina principer”. Vem ska ta en dialog i det sammanhanget, har du tänkt?

  Det där är kopplat till en skiljelinje i PP: de allra flesta jag träffar på kan hantera att V och MP hittat rätt i nätfrågorna, men ett par av er verka föreställa er att Piratpartiets väl och ve hänger på att i varje läge måla ut alla andra partier som likadana. Den där svartmålningen är inte bra för samarbetet, och den är antagligen inte särskilt bra för PP heller.
  .-= Micke vK´s last blog ..Spel i kulturpolitiken 1 =-.

  1. Anna Troberg

   May 19, 2010, 18:21:52

   Hej Micke!
   Nu antar du en väldig massa om mig. Jag är för alla former av samarbete över parti- och blockgränser. Det har jag ofta propagerat för här på bloggen och det kommer jag att fortsätta att göra. Jag tror att alla stora frågor kräver samarbeten.

   Jag brukar inte heller tala om vi och dem och när jag gör det så är det inte vi och dem i meningen vi i vårt parti och dem i något annat parti, utan snarare vi som står på samma sida i nät- och integritetsfrågor, och de som inte gör det. Det finns mycket bra folk i andra partier och PP har och kommer gärna att samarbeta med dem så mycket det bara går.

   Men i dag är jag lite arg eftersom det två gånger på någon vecka dykt upp frågor som normalt borde intressera en bred grupp bloggare från olika partier. Först var det avslöjandet om att Säpos inkompetens och lagbrytande var långt mycket värre än vi trott. Det borde intressera folk som verkligen intresserar sig för integritet. Ändå tegs nyheten ihjäl.

   Sedan gick PP in och hjälpte TPB för att det är fullkomligt horribelt att en man låter privata intressen trakassera en site som inte gör något annat än vad tusen andra sökmotorer gör. Den nyheten plockade massmedia i alla fall upp, men i bloggosfären tegs den ihjäl.

   Detta säger mig att något den senaste tiden hänt i bloggosfären. Bloggare som tidigare stod upp för vad de tyckte i viktiga frågor som integritet och åsikts- och yttrandefrihet har tystnat. Har alla drabbats av ett plötsligt ointresse? En del kan ha gjort det, men knappast så många. Tyvärr tror jag att man är beredd att offra de där frågorna för en chans att det egna partiet ska få lite fler mandat i det kommande valet.

   Jag förstår att det kan se ut som om jag inte vill sammarbeta, men sanningen är den motsatta. Jag saknar det goda sammarbete vi hade när folk gjorde saker som de verkligen trodde på. Det fanns en tid närdiverse olika politiska partier och organisationer stod tillsammans på barrikaderna mot FRA-lagen och kämpade för samma sak. Jag saknar det. Det är deprimerande att se hur den glöden slocknar i ett töcken av blockpolitisk pajkastning.

   Så, ta inte illa vid dig av mitt blogginlägg. Det är tough love från någon som tycker att de som ska rösta i höst förtjänar något bättre och mer konstruktivt än den där pajkastningen.

 17. Micke vK

  May 20, 2010, 00:31:08

  Jag reagerade också på att Säpo-grejen föll så platt. Inte heller Vänsterpartiet drog i frågan, och det var trist. Men att kritisera Säpo är inte direkt något vi eller MP har svårt med. Det har helt klart inget med valtaktik att göra – tvärtom klubbades just integriteten som en av fyra huvudfrågor vi ska driva inför valet.

  Det där kan man ta som exempel: tegs det beslutet på Vänsterpartiets kongress ihjäl av Piratpartiet, för att ingen bloggade om att det finns ett parti till som vill att frågorna blir centrala i valrörelsen? Nej, det känns inte som en rimlig slutsats.

  För oss var det där tokviktigt, förstås. Utifrån är det mest nåt att notera. Samma sak tror jag gäller PP:s stöd till Pirate Bay.
  .-= Micke vK´s last blog ..Spel i kulturpolitiken 1 =-.

  1. Anna Troberg

   May 20, 2010, 08:56:54

   Hej Micke!
   Jag tycker att det är jättebra att V fattade det beslutet. Men det räcker inte att fatta ett beslut, man måste börja agera på det. Man måste med buller och bång berätta att man fattat det och hur man kommer att agera på det. Jag har inte sett så mycket av det än. Jag hoppas innerligt att det kommer och då tänker jag också kommentera det. Men jag är rädd för att det fina beslutet kommer att drunkna i andra frågor som är viktigare för era blockkompisar.

   Skillnaden är att PP slog på stora trumman om Säpo-grejen, men få i den politiska bloggosfären hoppade på. Gammelmedia gjorde det nästan inte alls. Vi slog på stora trumman om TPB och fick faktiskt massiv uppbackning av gammelmedia, och ändå var tystnaden i stora delar av den politiska bloggosfären total. Ingen brydde sig ens om att säga att vi var dumma i huvudet. Och när något stort händer och ingen ens kritiserar en för det… Ja, då är det dags att fundera på varför. Och jag tror att F! i Västra Götaland har helt rätt: “När makten talar är det tyst.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *