Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet är en demokrativerkstad

by
May 19, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det kan knappast ha undgått någon att Piratpartiet numera är internetleverantör till The Pirate Bay. Som jag ser det var det oundvikligt. The Pirate Bay har upprepade gånger försökt tystas. Nu skedde det igen. Denna gång genom att en tysk domstol beslutade sig för att gå upphovsrättsindustrins ärenden och uppmande internetleverantören Cyberbunker att stänga ner Pirate Bay.

I och med den tyska domstolens beslut tystnade också tusentals röster som inte kan göra sig hörda någon annanstans. Hollywood må hävda att TPB bara innehåller rippade filmer, men det ska man ta med en lika stor nypa salt som man tar allt annat de säger. TPB är långt mycket mer än så. TPB är samtidens största politiska opinionsbildare. TPB är för många fria kreatörer det enda fönstret mot omvärlden. Att stänga ner TPB är att göra våld på de mest grundläggande medborgerliga rättigheterna. Att stänga ner TPB är att våldföra sig på den fria kreativiteten.

Allt detta går helt emot allt vad Piratpartiet tror på. Vi stödjer redan andra tjänster som stödjer rätten till fri kommunikation genom att driva en anonymiserande Tor-server och proxyservrar till stöd för demokratiaktivister i till exempel i Iran. För oss var det därför ett naturligt steg att även erbjuda hjälp till Pirate Bay när de återigen censurerats bort från nätet.

Politik är traditionellt sett mycket snack och lite verkstad. Piratpartiet är en demokrativerkstad. Vi pratar inte om att hjälpa utsatta. Vi gör det. Handgripligen. Piratpartiet slänger inte ur sig tomma valfloskler som vi glömmer dagen efter valet. Vi agerar direkt. Vi gör det i enlighet med våra principer. Vi levererar inte från dag ett. Vi levererar hela tiden.

Rent praktiskt kommer det faktum att Piratpartiet nu levererar bandbredd till Pirate Bay att innebära att det blir svårare att försöka stänga ner sökmotorn. Det är i sig känsligt att ge sig på ett politiskt partis servrar. Dessutom handlar det om hur mycket uppmärksamhet upphovsrättsindustrin vill ge Piratpartiet innan valet. Om man väljer att, som vanligt, klampa fram som en elefant i en porslinsbutik så kommer det att gynna piratrörelsen. Om man väljer att ligga lågt kommer resultatet att bli detsamma. Det är ett klassiskt damned if you do, damned if you don’t-senario.

Jag inser att upphovsrättsindustrins representanter nu säkert sitter på sina flådiga kontor och surar och försöker komma på hur i hela friden de ska förhålla sig till det hela. Men, världen snurar inte kring dem. Det finns en hel värld utanför Hollywood. En värld som är väldigt olika Hollywood. En värld där det finns ett stort behov av att upprätthålla demokratiska principer som yttrande- och åsiktsfrihet. I den världen finns det inget utrymme för de som bara vill kontrollera den och människorna i den. Det borde våra politiker ha lärt dem för längesedan. Eftersom de inte gjort det och inte visar några tecken på att vilja göra det, så tar Piratpartiet nu saken i egna händer och börjar städa upp.

De andra politikerna, ja… Det har varit förvånansvärt tyst på Twitter och i den del av den politiska bloggosfären som inte är lila. Min gissning är att de satte kaffet i halsen och insåg att de spelar med någon som tänker långt utanför deras trångsynta, tröga och mycket fyrkantiga politiska låda. Det är nästan lite synd, för jag var lite nyfiken på hur de skulle reagera.

Piratpartiet må vara ett av de fattigaste partierna i årets valrörelse, men vet ni vad? Dolly har som vanligt helt rätt. Man är bara fattig om man väljer att vara det. Piratpartiet har inte mycket pengar, men vi är vrålrika. Vi har frågor som engagerar en hel värld. Tro mig, det internationella intresset är enormt. Dessutom har Piratpartiet något som jag inte tror att något annat parti har. Vi har ett ungdomsförbund som vi är eniga med, som vi samarbetar med, som vi är stolta över och som är stolta över oss. Det, mina vänner, det är äkta rikedom. Jag skulle aldrig byta det mot pengar. (Eftersom man dock inte kan köpa valsedlar och kampanjmaterial med kärlek, så tar vi naturligtvis ändå emot donationer.)

Sist, men inte minst, missa inte Emmas finfina sammanfattning av det hela!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Smen

  May 19, 2010, 13:56:14

  Nog en och annan politiker idag som bannar att de “glömde” framstå som kritiska till Säpos attityd till lagen förra veckan. Ev. kritik mot PP idag skulle kunna framstå som luftig.

 2. Bedrich

  May 19, 2010, 19:07:53

  Bra PP!

 3. Leif berinder Ershag

  May 19, 2010, 22:25:40

  Det här var tammefan det vackraste jag läst. Speciellt som jag anser att det jag läste när jag konfirmerade mig inte var så vackert vilket floskeln annars ska innehålla.
  .-= Leif berinder Ershag´s last blog ..Piratpartiet står upp för The Pirate Bay =-.

 4. morr

  May 21, 2010, 14:19:54

  Fast nu är ju redan wasted & co på jakt efter opentracker (vad heter den? openbittorrent.com?). Lyckas de plocka ner den eller skapa samma besvär för den som TPB har haft på sistonde så blir det ju krångligt. TPB-sidan finns ju kvar och kommer fortsätta vara en stor opinionsbildare, men utan en stabil tracker så… och den är det ju svårare för PP att hosta. Det är ju den som är “skurken” i det hela.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *