Pages

Categories

Search

 

Sladdran: Amanda Hufvudskott (f. Karlsson)

by
May 24, 2010
BadMatch, Spineless Fiction
No Comment

Född:1967 ett stenkast från Dalälven i Borlänge. Mamma Marie-Louise hann inte fram till sjukhuset i tid.

Familj: Gift med Carl-Philip, som är riksdagsman och tillika världens tristaste man. Två barn: Louise och Wilhelm som mot hennes ivriga protester döptes till just dessa namn efter Carl-Philips om möjligt ännu tristare syskon.

Uppväxt: Amanda växte upp i Stora Tuna, som hon själv styvmoderligt brukar kalla “en förort till Borlänge”. Stora Tuna är i princip inte känt för något annat än att Jussi Björling är begravd på kyrkogården och att Gustav Vasa halshögg en massa bönder där. Det ryktades att huvudena sattes upp på pålar utanför kyrkan, men det var med största sannolikhet bara en skröna för att göra skolans obligatoriska kyrkobesök lite mer spännande. Till skillnad från dessa olyckliga bönder hade Amanda dock huvudet på skaft och blev snart lärarnas favorit. För att motverka det började hon hänga i rökrutan så att ingen skulle tro att hon var något annat än cool. Det gäller ju att prioritera rätt. Trots det fick hon strålande betyg och lyckades komma in på psykologlinjen i Uppsala.

Karriär: Karriär? Fem års hårda psykologistudier i Uppsala slogs i spillror efter ett halvårs dejtande med Carl-Philip, vars adliga små simmare tydligen gillade den folkliga myllan så pass att de slog sig till ro. Men i hemlighet tyckte Amanda att det var ganska skönt att inte behöva ansluta sig till sin akurskamraters vilda jobbjakt efter avlagd examen. Hon kunde ta det lugnt i ett par år och sedan komma tillbaka och börja jobba som det var tänkt. Jo, tjenare. Efter ett par år där blöjbyten i det närmaste gick att beskriva som ett trevligt avbrott från att behöva umgås med Carl-Philips hemska släkt var hon inte alls redo att skaffa sig ett jobb. Tvärt om. Hon var gravid igen och såg sin chans att någonsin kunna få nytta av sin utbildning sakta men säkert försvinna. Danderyd började få henne att känna sig klaustrofobisk. Livet kändes som en enda lång raksträcka utan kisspauser in i evigheten. Så var det i åratal ända tills Plenty köpte grannhuset och beslutade sig för att göra slut på allt lidande hon såg omkring sig.

I ett utslag av klassig hjälp till självhjälp erbjöd hon Amanda jobb som terminator. Om hon tillbringade dagarna med att avsluta andras taskiga äktenskap, så skulle hon kanske inspireras att ta tag i sitt eget. Ja, det var i alla fall vad Plenty trodde… Vissa fall är kanske bortom all hjälp och kanske är Amandas och Carl-Philips det. Det återstår att se.

Kuriosa: Amanda vet mycket väl vilken gaffel som ska användas när och i vilken ordning man skålar med folk, men brukar på pin kiv tumma på etiketten bara för att reta sin fisförnäma svärmor. Hemmafrumaffian i Danderyd är inget för Amanda, så hon är socialt svältfödd. Ta henne out of her misery genom att ställa frågor till henne i kommentarsfältet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *