Pages

Categories

Search

 

Mission impossible? Inte då!

by
May 25, 2010
Kulturpolitk, PL på tur, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Som vice partiledare för Piratpartiet får jag hitta på en massa kul saker. I dag fick jag till exempel kliva upp fyra på morgonen för att ta ett tidigt tåg till Skövde där jag ska debattera fildelning med Netopias Per Strömbäck. Just nu sitter jag på tåget och finputsar en kort presentation av mig själv och partiet som jag ska inleda med. Jag tror att det kommer att bli en kul dag. Och jag gillar, hör och häpna, att vara uppe så här tidigt ibland. Det är skönt att vara vaken när andra sover. Man får en väldig massa saker gjorda. Möjligen önskar jag att jag skulle ha lyssnat mer på min flickvän i morse. Hon sa: “Glöm inte åksjuketabletterna.” Vad tror ni att jag gjorde? X2000 är inte riktigt min grej.

I går när jag sa till en god vän att jag skulle debattera med Per Strömbäck, så sa hon att det väl knappast var någon idé. Hon kallade honoim ett “mission impossible” och trodde inte att det skulle gå att övertyga honom om att fildelning är något bra och positivt. Men jag tror inte alls att Per är ett mission impossible. Om jag kunde ändra mig, så kan Per göra det. Jag tror dock inte att det kommer att ske i dag. Sådana här debatter är inte till för att övertyga motståndaren, utan för att övertyga åhörarna. Jag och Per kommer i huvudsak att blåsa upp oss lite lagom mycket, visa våra färgglada fjädrar och hoppas att vi har det där lilla extra som får åhörarna att tänka “Åh, hon/han har ju faktiskt helt rätt!”.

Dessutom ska vi ju inte glömma att både Per och jag har betalt för att tycka som vi gör. Det brukar ju inte direkt uppmuntra till att man byter åsikt. Jag vet vad jag pratar om. Jag hade ju ett bra jobb inom upphovsrättsindustrin, men riskerade det för att byta till den högst impopulära åsikten att fildelning är bra. Det gynnade inte direkt min privatekonomi, så nu när den så sakteliga håller på att hämta sig efter chocken, så oroa er inte. Jag har inga planer på att byta åsikt igen vilka trumfkort Per än kan tänkas plocka fram ur rockärmen. 😉

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mikke

  May 25, 2010, 08:08:38

  Break a leg nu!

  Och se till att sopa banan med honom.

 2. Mikke

  May 25, 2010, 08:09:16

  och ursäkta för min taskiga engleska / M

 3. Etu

  May 25, 2010, 09:39:54

  Du har bytt… Så varför skulle det vara omöjligt att han byter…? :)

  Nejmen, kommer det gå att se debatten någonstans? Det kan vara spännande att åtminstone höra den.

  Och kul att du får debattera med Netopia på riktigt, det har ju varit lite blogg-krig mellan Netopia och resten :)
  .-= Etu´s last blog ..2010 — Slacktivismens genomslag? =-.

 4. JAN

  May 25, 2010, 12:26:25

  Bara en stilla undran.

  Skoj att debatter förekommer om allehanda saker.
  Är denna den första i verkliga livet!?
  Alltså inte blog-debatt!?
  Om det går att närvara via
  “INTERNETTET” på denna
  var god meddela snarast.

  Ha en bra debatt-dag.
  Tackar mycket.JL

 5. Lars-Erick F

  May 25, 2010, 15:28:53

  Ett tips. Kolla in Ingrid Segerstedt Wiberg, tyvärr avliden nu.
  Hennes klarsyn går att tillämpa på mycket av piratpartiets politik.

  Börja med att läsa Hans Lindblads minnesord på min blogg.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/05/demokratins-framste-varnare.html
  .-= Lars-Erick F´s last blog ..Demokratins främste värnare! =-.

 6. William Ryder

  May 25, 2010, 16:08:47

  Go girl!

 7. Scary Devil Monastery

  May 25, 2010, 23:45:11

  Angående skillnaden mellan TPB och Google – eller, för den delen vilken internetadress/aktör som helst som tillhandahåller samma funktionalitet som en sökmotor – eller för all del, en tracker…så lyfte jag även följande frågor på netopia litet snabbt. Mig veterligen har ingen ställt upphovsrättslobbyn mot väggen med dessa när det gäller att de gärna lyfter UPPSÅT som huvudsaklig skillnad…

  http://www.netopia.se/2010/05/20/falkvinge-och-nylander-i-studio-ett/#comments

  #71
  24 maj 2010
  kl. 17:17
  Scary Devil MonasteryLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *