Pages

Categories

Search

 

De mörka krafterna borde komma ut ur garderoben

by
May 30, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Ibland tänker jag att det måste finnas en ände på alla eländiga förslag som läggs fram på olika sätt i riksdagen och i EU. Någon gång måste ju folk vakna upp och säga: “Men, vänta lite nu. Nu går det lite för fort åt helvete!” Men jag tror faktiskt att Christian Engström har helt rätt när han säger: “Det enda man kan vara helt säker på är att ondskan i världen inte kommer att ta slut. Den kommer alltid att finnas där och hålla en sysselsatt.” (Fritt citerat ur minnet, så CE, du får basha mig om jag minns fel.) Och nog är det så alltid. De mörka krafterna finns alltid där.

Men även om mörka krafter är ett problem, så är det en förmildrande omständighet om de så att säga har kommit ut ur garderoben som mörka. Men behöver inte undra om man springer på Dart Vader eller Sauron. Man liksom bara vet att de är busar. Det går inte att missta dem för Blåvingar som är ute och hjälper gamla tanter över gatan. På så vis vet man vad som gäller. Man vet var man har dem.

Det är värre med mörka krafter som faktiskt ser ut som Blåvingar. Då vet man inte alls vad som gäller. Där kan man stå, gamla damen på trettiosex år, och tro att man ska få hjälp över gatan, men inte då. Istället inväntas första bästa buss och sedan får man en spark där bak så att man kavlas ut på asfalten som en knapprig syltcrêpe. Hur kul är det? Jag föredrar att skurkar ser ut som skurkar, så att man vet när man ska hålla lite extra hårt i handväskan. (Om jag nu hade något så fånigt som en handväska…)

Ännu värre är dock de mörka krafter som gömmer sig i personer som inte bara ser ut som Blåvingar, utan som dessutom tror att de är rättfärdighetens änglar. De är svåra att känna igen och de drivs av en vilja att göra gott, men på grund av diverse omständigheter, oftast okunskap, blir resultatet något helt annat. Allra värst är det dock när dessa rättfärdighetens änglar systematiskt används som fotsoldater i en kamp som de inte ens vet om att de är delaktiga i.

Ett strålande exempel på detta är hur man systematiskt utnyttjar folks avsky för barnpornografi för att kunna begränsa alla människors frihet på nätet. Vi vet redan att de nätcensurförslag som EU-kommissionär Cecilia Malmström förespråkar inte hjälper barn som utsätts för sexuella övegrepp, ändå fortsätter man att agera som om det vore en bra lösning.

Samma sak gäller Skriftlig Förklaring 29. Om denna förklaring skrivs under av mer än hälften av EU-parlamentets ledamöter kommer den, även om den inte är rättsligt bindande, att vara en uppmaning till EU-kommissionen att titta närmare på att utvidga datalagringsdirektivet till att även omfatta sökmotorer. Det kan i förlängningen leda till att sökmotorer tvingas att spara uppgifter om vad var och en av oss söker efter på nätet.

Detta skulle, tvärt emot dess uttalade intention att förebygga och stoppa spridning av barnporr, innebära att det politiska samtalet kring de här frågorna skulle tystas. Vem skulle vilja googla efter vetenskapliga artiklar om barnporr om man visste att man i samma ögonblick som man sökte på “barnporr” hamnade i en mapp med namnet “Potentiellt Pervers”. På vilket sätt skulle detta hjälpa de drabbade barnen? En förutsättning för att kunna hjälpa dem är att det förs en seriös och initierad debatt om hur det ska gå till. Det vore en katastrof för dessa barn om man inledde arbetet med att strypa denna möjlighet.

För att inte tala om alla andra områden som genast skulle drabbas. Det finns hur många yrken som helst som kräver att man regelbundet söker på ord som tagna ur sitt sammanhang skulle kunna se lite suspekta ut. Faktum är att det mesta som tas ur sitt sammanhang kan verka suspekt. Jag, precis som de allra flesta andra, vill inget hellre än att hjälpa utsatta barn, men jag är pragmatiskt lagd. Hjälp ska inte vara något fluffigt som ser bra ut på pappret, men som inte funkar i praktiken. Hjälp ska fungera. De olika åtgärder man nu försöker driva igenom är verkningslösa vad det gäller att stoppa spridningen av barnporr. Det finns andra, betydligt mycket bättre och mer rättssäkra metoder. Det är dem vi ska använda, för allas skull.

Godtycklig blockering av sajter som misstänks sprida barnporr är ett ytterst trubbigt verktyg. Det fungerar helt enkelt inte. Det enda som är acceptabelt är att man omedelbart stänger ner sajter som bevisligen sprider barnporr. Det är ett långt mer effektivt sätt att bekämpa spridningen av barnporr än att slå blint omkring sig och hoppas att man råkar träffa rätt ibland. Samtidigt innebär det långt mindre risker för att oskyldiga drabbas.

Men varför väljer man då våra folkvalda att inte jobba för lösningar som man vet fungerar, lösningar som faktiskt kan hjälpa de utsatta barnen och som inte drabbar massor med oskyldiga, hederliga människor? En anledning är naturligtvis att det finns mörka krafter som systematiskt använder dessa utsatta barn som slagträn i en kamp om något helt annat. En av dem är till exempel den danska Antipiratbyråns Johan Schlüter. Jag tycker personligen att det är smaklöst, men så har ju jag vissa grundläggande skrupler som dessa människor uppenbarligen saknar.

Upphovsrättsindustrins syfte är tydligt. De tar till vilka medel som helst för att få så stor kontroll över nätet som möjligt. De bryr sig inte om de måste använda en redan utsatt grupp som slagträn, så länge de får som de vill. De bryr sig inte heller om det faktum att deras kamp riskerar att förstöra allt vad personlig integritet heter. Jag har flera gånger försökt få svar på om det finns någon gräns för hur långt de är beredda att gå. Jag har aldrig fått något ordentligt svar. Oftast blir svaret att det inte är deras jobb att tänka på helheten. Eventuell censur, registrering och raserad integritet är inget de tar ansvar för. Det är petitesser som de helt enkelt inte tar någon hänsyn till. De borde skämmas. Det är varje enskild människas uppgift att ta personligt ansvar för sådana viktiga frågor.

Det finns säkerligen en del beslutsfattare som tycker att det är alldeles legitimt att införa lagar och system som innebär censur och/eller datalagring alldeles utan att behöva övertalning från lobbyorganisationer som gör vad som helst för att få som de vill. Det är inte helt ovanligt att blanda ihop makt med kontroll, men makt får man genom att leda inte genom att kontrollera. Ganska många verkar dock ha gått på myten om att de lagar och lagförslag de stödjer faktiskt skulle kunna leda till något gott. De vill, precis som alla vi andra, stoppa spridningen av barnporr. Men i sin iver att göra gott väljer de , ivrigt påhejade av människor och organisationer med helt andra agendor, farliga genvägar som i realiteten inte löser problemet, utan bara skapar en rad allvarliga följdproblem.

De vill göra gott, men eftersom de inte tänker ett steg längre riskerar de att gå till historien som de som inte gjorde vad de kunde för att hjälpa utsatta barn och som de som tystade det fria samtalet människor emellan. De förblindas av sin egen självrättfärdighet och trots sin vilja att göra gott sällar de sig till de mörka krafterna.

Jag skulle önska att Cecilia Malmström och alla andra som driver på den här utvecklingen satte sig ner och funderade på de vidare konsekvenserna av sitt agerande. Frågorna de borde ställa sig själva är:

Varför gör jag det här?
Kommer det jag gör att lösa det problem jag vill lösa?
Om inte, vad kan jag göra istället?

Om svaret på den första frågan är: “Jag vill hjälpa utsatta barn, så borde svaret på den andra frågan bli “Nej”. Svaret på den tredje frågan torde då bli “Skaffa kunskap. Lyssna inte betalda åsiktsmaskiner med egna agendor. Tänk själv och agera därefter.”

Om svaret på den första frågan är: “Jag tror att människor behöver övervakas och kontrolleras.” Så borde de helt enkelt ha stake nog att komma ut ur garderoben och säga: “Jag tycker att ett storebrorsamhälle är fina fisken. Övervakning av vanliga, hederliga medborgare is the shit!” Det är upp till var och en om man vill joina the dark side. Men det är ynkligt att göra det under förespeglingen att man är en good guy. Alla som sett en Hollywoodfilm av standardmodell vet att det är de lismiga smygskurkarna som stryker med först, långt innan den sista mäktiga slutstriden. De som ha ryggrad nog att komma ut ur garderoben och stå för vilka de är har ibland turen att få vara med i en uppföljare. Fundera på det.

Under tiden hoppas jag att väljarna kommer att plocka bort så många lismiga smygskurkar som möjligt i höstens val. Vi måste vända skutan innan det är för sent.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Dennis Nilsson

  May 31, 2010, 00:42:20

  Det som pågår nu påminner om en BBC-dokumentär som handlade om politiken i Europa i början av 30-talet.

  Man får se bilder från tyska riksdagen där riksdagsledamöterna till slut enas om att välja Hitler som deras företrädare. Därefter talar de om för honom att det är minsann de som har det sista ordet.

  Hur det gick efteråt är historia.

  Nu gör vi om samma misstag. Vi lägger grunden för ett repressivt samhälle, världen över. Det som bara fattas är en maktfullkomlig “stark” man eller kvinna som träder fram, och tar över rodret.

  De som idag är med om att fatta de nödvändiga beslut, som onekligen kommer att leda till detta, kommer att bli minst lika häpna som de tyska riksdagsledamöterna blev på 30-talet.

  Lär mer här;
  http://www.youtube.com/watch?v=9CFWH4Fhkak
  http://www.youtube.com/watch?v=6B4l9g0wqjs

  Det kan givetvis bli annorlunda denna gång, ifall vi gräsrötter engagerar oss i politiken, med något så simpelt och enkelt som att ställa krav på våra politiker, att de tänker igenom de långsiktiga konsekvenserna av sina beslut.

  Tyvärr verkar flertalet medborgare prioritera sin golfrunda, titta på Idol, mecka med bilen, shoppa. :-(

  Jag tror att jag tar och flyttar till ett annat solsystem. :-)
  .-= Dennis Nilsson´s last blog ..2010-05-30y Ince Rose Bridge =-.

 2. Lukas

  May 31, 2010, 01:33:28

  “Jag skulle önska att Cecilia Malmström och alla andra som driver på den här utvecklingen satte sig ner och funderade på de vidare konsekvenserna av sitt agerande. Frågorna de borde ställa sig själva är:

  Varför gör jag det här?
  Kommer det jag gör att lösa det problem jag vill lösa?
  Om inte, vad kan jag göra istället?”

  Kom igen nu! Du får det att låta som att “Censilia” och “alla andra” driver de här frågorna aningslöst med de bästa avsikterna och inte fattar konsekvenserna av sitt handlande.
  Sen att hon och “de andra” ska komma ut ur garderoben, det kan man bara drömma om. Det skulle ingen politiker göra. Man ser inte t.ex de styrande i Kina slå sig i bröstet och säga “Jag tycker att ett storebrorsamhälle är fina fisken. Övervakning av vanliga, hederliga medborgare is the shit!”. Att ljuga och vilseleda, does that ring a bell?

 3. Webster

  May 31, 2010, 07:00:54

  Joe McCarthy är ihågkommen som “den där muppen som drev en häxjakt på oskyldiga för att bli känd”. Det är hans politiska eftermäle: han blev till slut ett skällsord.
  Johan Schlüter kommer att bli ihågkommen som “det där äcklet som tyckte att utnyttjade barn var ett bra verktyg”. Jag hoppas att hans barn och släktingar byter efternamn för det är en sådan skam att bli förknippade med honom. Det är den sympatinivå jag har för folk som utnyttjar barn, och det är exakt vad han gör. Inte i samma grad som de som faktiskt filmar eller sätter på dem, men i samma grad som de som hjälper till med belysningen vid filmningen och de som sprider bilderna i efterhand.
  Verklig barnporr är ett elände och förstör liv, och den ska bekämpas. Verklig barnporr är porr som innehåller verkliga barn. Viirtuell barnporr är sådan som inte innehåller verkliga barn, eller inte existerar i sinnevärlden. Det är den sorten som Tant Gredelin och ECPAT och Schlüter yrar mest om. Den där “spädbarn på några månader” utnyttjas i sataniska kannibalritualer, eller nåt. Varje sekund som polisen ägnar åt att jaga de här hallisarna är tid som de inte kan lägga på att jaga riktiga pornografer. På det sättet hjälper Tant Gredelin och Store-Bodström och de övriga publicitetsjägarna de riktiga barnporrspridarna genom att locka polisen från dem.
  Om det nu är så att de är så hungriga på att synas, så kan de väl vara med i Robinson eller något liknande, och inte störa de vuxna när de jobbar med viktiga saker?

 4. Björn Persson

  June 1, 2010, 01:14:35

  Jag kan inte låta bli att påpeka att Sauron lyckades lura alvsmederna i Eregion i 400 år innan han blev avslöjad. Jag tvivlar starkt på att Mörkrets herrar någonsin frivilligt kommer ut som onda innan de känner sig säkra på att de har ett fast grepp om makten.

 5. johan,karlskrona

  June 3, 2010, 01:49:28

  Yo Dennis! Goodwins lag och så..
  Övervakningssamhället är skit som vi inte ska gå ned oss i,
  -Stoppa det. Vi har alla rätt till ett privatliv, information wants to be free och det är smaklöst att utnyttja barn som utsats för övergrepp för att ta ifrån oss informationsfrihet, yttrandefrihet och meddelandeskydd.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *