Pages

Categories

Search

 

Rättfärdighetens riddare är pinsamt lata och blinda

by
June 4, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Jag ska inte sticka under stol med att jag inte har känt mig speciellt bekväm de gånger jag skrivit om barrnporr och hur den används för att driva igenom den ena integritetskränkande lagen efter den andra. Lagförslagen i sig kan ju göra att vem som helst känner sig obekväm, men det är inte det som bekymrat mig. Det som gjort mig obekväm är att jag i alla dessa texter alltid ha behövt lägga till meningar som: “Precis som alla andra är jag naturligtvis mot att barn utnyttjas på det här viset.”

Det är faktiskt märkligt att ens behöva försäkra läsarna om det faktumet. Det är lite som att skriva om ett mord och lägga till “ja, jag är ju inte själv mördare”. Anledningen till att det blir så här är naturligtvis inte att folk i allmänhet går runt och faktiskt tror att alla omkring dem är människor som utnyttjar barn sexuellt. Nej, anledningen till att man måste vara så noga med att påpeka att man inte är en av dem är för att de finns de mörka krafter som VILL att vi ska gå runt och misstänka varandra för sådant helt utan några som helst belägg.

Detta har naturligtvis försvårat debatten en hel del. Det är inte roligt att ställa sig upp för din och min personliga integritet när det samtidigt innebär att man potentiellt stämplas som någon som sitter hemma på kammaren och tittar på barnporr. En del av det har gjort det i alla fall, men det har tidvis varit tämligen olustigt. Till och med för mig som kvinna. Av någon outgrundlig anledning finns det en föreställning om att kvinnor inte ägnar sig åt sådant och därför står vi lite till kvinns över misstankarna. Det finns områden här i världen där män dragit det kortaste strået. Det kan vara bra att påminna sig själv om det ibland.

Men, så i dag läste jag en fullkomligt formidabel ledare i Expressen undertecknad av Johannes Forsberg. Forsberg skriver med anledning av den debatt som blossat upp kring Smile29. Det är en skrivelse som man mer eller mindre lurat ett stort gäng EU-parlamentariker att skriva på genom att förespegla att det handlar om att stoppa barnporrspridningen. I själva verket handlar det om att man vill inkludera sökmotorsökningar i Datalagringsdirektivet. Man vill helt enkelt rutinmässigt lagra information om de sökningar som vanliga medborgare gör på nätet. Jag skulle inte bli helt förvånad om det snart kom en Smile30 där man krävde att få gå igenom folks underklädeslådor en gång i veckan.

Sedan bland annat eu-parlamentarikern, Cecilia Wikström och Piratpartiets eu-parlamentariker, Christian Engström, uppmärksammat konsekvenserna av skrivelsen har flera ledamöter dragit tillbaka sina signaturer, men inte alla. Kristdemokraternas parlamentariker, Alf Svensson, har till exempel inte gjort det:

Det här är en sådan kolossal kränkning av barnen. Då får man ta ett steg tillbaka och inte vara rädd för att ens personliga intressen kan avslöjas. Även om man inte kommer åt allt material måste man försöka.

Svensson har uppenbarligen ingen aning om att de som är intresserade av barnporr generellt inte sitter och goolglar efter det. Precis som Forsberg påpekar, så är denna grupp mer förslagna än så:

Ett vittnesmål från en person som verkat inom den digitala barnporrbranschen, publicerat på Wikileaks, bekräftar att den vidriga verksamheten snarast ligger i framkant vad gäller avancerade krypteringslösningar.

Man säger sig vilja hjälpa barn, ändå är man tydligen inte tillräckligt intresserade för att sätta sig in i exakt hur man faktiskt skulle kunna hjälpa dem. I stället väljer man “lösningar” som bara ser fina ut på papperet, men som i realiteten gör noll och ingen nytta. Man följer i spåren på kommissionär Cecilia Malmströms förslag om internetcensur och utnyttjar redan utnyttjade barn som slagträn i en kamp om att införa ett övervakningssamhälle. Men vad gör väl det? Moderaternas eu-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt tycker inte att det finstilta är så viktigt:

Den har ett annat mål, det är en markering att vi vill bekämpa barnpornografi. Exakt vad det står i detalj är inte så viktigt, det är en uppmaning att vi fokuserar på de här frågorna.

Problemet är att djävulen alltid finns i detaljerna. De där detaljerna som Corazza Bildt tycker är oviktiga är de saker som berövar oss vanliga, hederliga människor vår integritet. Det är de små detaljer som monterar ner själva fundamentet för ett väl fungerande demokratiskt samhälle.

Skivad Lime skriver att “Inga brott är så vidriga att de motiverar rättsstatens nedmontering” och han har helt rätt. Om vi lägger fram lagar och lagförslag som de facto inte hjälper dessa utsatta barn, så sviker vi dem. Om dessa lagar dessutom monterar ner demokratins och rättsstatens grundpelare, så sviker vi dem igen. Vi sviker dessutom alla andra oskyldiga medborgare.

Och det är ju det det allra, allra flesta är: oskyldiga medborgare. Vi kan, precis som Forsberg skriver, inte “ta ett steg tillbaka från oskulden” och låta oss “betraktas som potentiella pedofiler” bara för att starka lobbyorganisationer med helt andra agendor lyckats slå i en del politiker att vi är det.

Piratpartiets linje är klar och tydlig. Vi ska inte svika utsatta barn med usla låtsaslösningar som inte fungerar. Vi ska hjälpa dem på riktigt. Sajter som bevisligen sprider barnporr ska omedelbart stängas ner, inte blockeras. De som aktivt arbetar för att hitta riktiga lösningar på barnporrproblematiken ska kunna googla efter utredningar och artiklar, utan att godtyckligt stämplas som perversa för att de använder sökordet “barnporr”.

De utsatta barnen ska kunna växa upp utan rädsla för att deras försök att söka hjälp och stöd registreras. Vi har ett ansvar för att skapa en trygg värld där de får möjlighet att återuppbygga den personliga integritet som berövats dem. Det är förkastligt att det finns politiker som genom att vara för lata för att sätta sig in i “detaljerna” vill förvägra dem den rätten.

Och vi andra, vi vanliga medborgare måste våga ställa oss upp och vägra låta oss betraktas som potentiella barnafaror. Om vi inte gör det bidrar vi i det tysta till att de drabbade barnen inte får den hjälp de har rätt till. Vi bidrar också till att de tvingas växa upp i en otrygg värld. Jag vägrar bidra till det.

Jag utnyttjar inte barn. Jag kräver att inte bli behandlad som om jag gör det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Viktualiebrodern

  June 4, 2010, 14:14:42

  “Exakt vad det står i detalj är inte så viktigt”

  Vem är det egentligen som har kryssat in Maria Corrazza-Bildt i en lagstiftande församling?!!

  Jag rodnar ställföreträdande. Till ingen nytta förstås.

 2. Tor

  June 4, 2010, 14:16:12

  Vi kanske borde börja tala om detta i termer av åsiktsregistrering för att folk ska förstå. Det är till och med värre än åsiktsregistrering skulle jag vilja hävda.

  Även om Alf Svensson, mannen som tidigare föreslagit en obligatorisk allomfattande DNA-registrering av befolkningen, kanske inte är den som man har speciellt höga förväntningar på så borde det vara politiskt självmord att bara föreslå något sådant här. Om det inte riktas skarp intern kristdemokratisk och moderat kritik mot det här börjar jag bli orolig.

 3. Daniel

  June 4, 2010, 15:37:24

  Riktigt bra skrivet!

 4. wr

  June 4, 2010, 17:17:36

  “Ett vittnesmål från en person som verkat inom den digitala barnporrbranschen, publicerat på Wikileaks, bekräftar att den vidriga verksamheten snarast ligger i framkant vad gäller avancerade krypteringslösningar.”

  Nästa steg: hårdare regler för när kryptering är tillåtet, samt krav på att alla nycklar ska lämnas in till statliga instanser.

 5. Webster

  June 4, 2010, 18:09:58

  Alf Svensson har en osynlig låssaskompis som heter Jesus och är två tusen år gammal. De flesta andra släpper det där med låssaskompisar när de fyller tio, ungefär. Pratar man med folk som inte finns när man är i vuxen ålder fick man förr i tiden en plats på ett lugnt gruppboende och rejäla piller morgon och kväll, numera får man bara en burk rejäla piller och en klapp på axeln.
  Någon tyckte i stället att Alf skulle sitta i Brüssel och faktiskt bestämma över andra människor.
  Det var ett ogenomtänkt beslut. Han har precis visat hur ogenomtänkt det är.
  Låt oss hoppas att de röstande i fortsättningen väljer företrädare som har en moraluppfattning och logik som inte är från tidigt 1800-tal. Världen har gått vidare, och det vore bra om MEP:arna var i takt med den och inte var direkt feodala i sin världssyn.

 6. Unni Drougge

  June 4, 2010, 19:35:15

  Go, Anna, go! Skitbra vinkel. Vi kan ju inte kräva stängning av systembolaget för att vissa går hem och super sig fulla och spöar skiten ur sina kärringar (och barn). Vi kan inte heller förhöra eller fotografera alla som passerar Plattan för att det finns kranar där. Ju mer vi har försökt bekämpa narkotikaproblemen, desto smartare blir narkotikabrottslingarna. Samma måste väl gälla när vi jagar pedofiler med alldeles för stor håv?
  .-= Unni Drougge´s last blog ..NÄR MAN HAR SKRIVIT EN BOK II =-.

 7. Uno Hansson

  June 6, 2010, 00:09:32

  “… Alf Svensson har en osynlig låssaskompis som heter Jesus och är två tusen år gammal…”

  Tja… vad jag kan erinra mig så påstås Jesus ha sagt ungefär så här: “…För den som tager till sig och förför en enda en av mina minsta bröder – som tror på mig – så vore det bättre för den människan (!) att aldrig ha blivit född, eller att en kvarnsten hängdes om hens hals och hen sänktes i havets djup…”

  Sen kan man ju undra vad menas med ordet förför i detta sammanhang!
  .-= Uno Hansson´s last blog ..Ställ om Sverige (utkast) =-.

 8. Amarso

  June 7, 2010, 22:58:09

  En fråga bara. Är inte pedofiler också oskyldiga människor?
  Är vi mer skyldiga än andra?

  Visst ska man jobba mot att barn utnyttjas, men pedofiler är inte farligare för barn än andra…

  Att slå på oss pedofiler stup i kvarten borde inte tolereras.

  Liksom “ni vanliga, oskyldiga, snälla medborgare” inte vill anklagas för att förgripa er på barn, så ska inte pedofiler behöva uthärda precis all galenskap som kan tänkas. Det här liknar antisemitism…

  Jag önskar att fler var villiga att kämpa för förståelse av pedofili och acceptansen av oss – som älskande människor.

  Så kanske både barnen, NI och pedofiler fick ro.

  Då skulle de inte kunna komma med såna här galenskaper.

 9. Brooklyn

  June 15, 2010, 16:04:31

  […] barnporr över huvud taget. Det är bara ett praktiskt rött skynke att hålla upp för att kunna stämpla sina meningsmotståndare som misstänkta […]Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *