Pages

Categories

Search

 

Pirater i parlamentet är poetry in motion

by
June 7, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag är det ett år sedan EU-valet, så vad passar väl bättre än att kika lite närmare på vad Piratpartiets stormtroopers har haft för sig nere i Bryssel. Politik är generellt mycket prat och lite verkstad, men Christian, Hax och Erik har bokstavligen jobbat häcken av sig. Med tanke på allt slit ser de oförskämt fräsha ut, eller hur? (På bilden från vänster: Erik Josefsson, Lassi Jyrkkiö, Christian Engström, Hax.)

Här kommer en fin liten sammanställning som jag lånat av Hax (massor av cred åt Hax-hållet!):

Telekompaketet: Christian Engström satt med i parlamentets förhandlingsdelegation. Vi lyckades efter många och långa förhandlingar få igenom så långt gående rättssäkerhetsgarantier som var lagligt möjligt – i de fall EU-länder kommer på den korkade idén att stänga av fildelare (eller andra) från internet.

Stockholmsprogrammet: Parlamentets resolution var visserligen bara ett slags recension av ministerrådets och kommissionens planer. Men vi var med och drev igenom skrivningar om att grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter alltid måste vara det överordnade värdet, när det gäller EU:s säkerhetsarbete.

SWIFT: Vi var med och stoppade EU:s överföring av europeiska bankdata i bulk till USA:s terroristjägare. Kommissionen måste nu återkomma med ett nytt förslag till avtal, som inte kränker oskyldiga människors integritet.

ACTA: Pirate MEP Christian Engström var med och utformade den resolution som till slut fick stöd av nästan hela Europaparlamentet. Den kräver öppenhet och insyn i ACTA-förhandlingarna. Och den kräver att ACTA-avtalet bara skall handla om varuförfalskning, inte fildelning.

Upphovsrätten: Detta är ett ständigt pågående arbete. Christian Engström sitter med i parlamentets arbetsgrupp om copyright. Han har fortlöpande kontakter med kommissionen i dessa frågor. Och han hugger på allt som dyker upp på området, nu senast Gallo-rapporten.

Internets frihet: Just nu pågår kampen mot EU-kommissionär Malmströms interetcensur. Och för att stoppa written declaration no 29, som kräver att datalagringsdirektivet skall utökas till att även omfatta alla medborgares alla sökningar på Google och andra sökmotorer.

Datalagringsdirektivet: Vi bedriver ständigt krypskytte mot datalagringsdirektivet, för att Sverige skall slippa införa teledatalagringen. Senast i förra veckan, i ett samarbete med Lena Ek (c), för att på ett tydligare sätt få in Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna i diskussionen kring direktivet.

Så mycket kan faktiskt en ganska liten grupp människor få gjort om de brinner för vad de gör och om de får det stöd de behöver hemifrån. Vi är det stödet. Varje flygblad vi delar ut, varje bloggpost vi skriver, varje demonstration vi fixar, varje insändare, allt hjälper till. Just nu hjälper vi dem allra bäst genom att arbeta stenhårt för att Piratpartiet ska komma in i riksdagen. Och förhoppningsvis får Amelia snart tillträda som MEP hon med, då får vi ett ännu större EU-team som jobbar för oss i Bryssel.

Titta på dem, inte kan ni väl säga nej till så rara grabbar? Nej, just det. Nu är det fullt ös medvetslös som gäller fram tills vallokalerna stänger den 19 september.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Magnus Kindblom

  June 7, 2010, 22:29:16

  “Christian, Hax och Erik har bokstavligen jobbat häcken av sig”

  No shit?
  .-= Magnus Kindblom´s last blog ..Mer kontroll, någon? =-.

 2. Urban Sundström

  June 7, 2010, 23:11:06

  Hej ! Jag kan inte Flattra detta inlägg. Kanske nåt fel på länken du har ?

  Hälsn. Urban

 3. MrPerfect72

  June 8, 2010, 05:30:06

  Jag vill gratulera Piratpartiet till att en del av er verkar ha lyckats med naagot i dessa korrupta EU-korridaarer och hoppas att vi tillsammans kommer hjaelpa aeven andra folkliga och demokratiska vaerden aeven i Sverige ocksaa i framtiden ex. genom valsamverkan.
  MVH
  MrPerfect72
  Medlem av http://www.aktivdemokrati.se

 4. Magnus Kindblom

  June 8, 2010, 07:42:11

  Med “No shit” menade jag att “bokstavligen” oftare och oftare
  används när man inte menar bokstavligen. Samt lite att utan
  häck blir det kanske … no shit. 😉

  Nåväl, även jag är stolt över piraterna i Bryssel!
  .-= Magnus Kindblom´s last blog ..Mer kontroll, någon? =-.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *