Pages

Categories

Search

 

Nyhetsbrev 2010-06-08

Hej allihop!

I går var det ett år sedan EU-valet. Ett år går fort, men så har vi haft mycket att göra också, speciellt Christian, Hax och Erik nere i Bryssel. Hax har gjort en föredömlig sammanställning av det arbete som utförts under året:

Telekompaketet: Christian Engström satt med i parlamentets förhandlingsdelegation. Vi lyckades efter många och långa förhandlingar få igenom så långt gående rättssäkerhetsgarantier som var lagligt möjligt – i de fall EU-länder kommer på den korkade idén att stänga av fildelare (eller andra) från internet.

Stockholmsprogrammet: Parlamentets resolution var visserligen bara ett slags recension av ministerrådets och kommissionens planer. Men vi var med och drev igenom skrivningar om att grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter alltid måste vara det överordnade värdet, när det gäller EU:s säkerhetsarbete.

SWIFT: Vi var med och stoppade EU:s överföring av europeiska bankdata i bulk till USA:s terroristjägare. Kommissionen måste nu återkomma med ett nytt förslag till avtal, som inte kränker oskyldiga människors integritet.

ACTA: Pirate MEP Christian Engström var med och utformade den resolution som till slut fick stöd av nästan hela Europaparlamentet. Den kräver öppenhet och insyn i ACTA-förhandlingarna. Och den kräver att ACTA-avtalet bara skall handla om varuförfalskning, inte fildelning.

Upphovsrätten: Detta är ett ständigt pågående arbete. Christian Engström sitter med i parlamentets arbetsgrupp om copyright. Han har fortlöpande kontakter med kommissionen i dessa frågor. Och han hugger på allt som dyker upp på området, nu senast Gallo-rapporten.

Internets frihet: Just nu pågår kampen mot EU-kommissionär Malmströms interetcensur. Och för att stoppa written declaration no 29, som kräver att datalagringsdirektivet skall utökas till att även omfatta alla medborgares alla sökningar på Google och andra sökmotorer.

Datalagringsdirektivet: Vi bedriver ständigt krypskytte mot datalagringsdirektivet, för att Sverige skall slippa införa teledatalagringen. Senast i förra veckan, i ett samarbete med Lena Ek (c), för att på ett tydligare sätt få in Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna i diskussionen kring direktivet.

Haxs sammanställning visar med all önskvärd tydlighet att allt prat om att en röst på Piratpartiet är bortkastad är rent struntprat. Vi kan och har redan uträttat stora och viktiga saker. Piratpartiet levererar och det kommer vi att fortsätta att göra. Det här kommer dessutom att bli ett år när vi får mer inflytande. Förhoppningsvis får Amelia snart tillträda som MEP. Dessutom kommer vi om några månader att ha en hel del att säga till om i riksdagen. Tack vare Piratpartiet blir det svårare och svårare att baxa igenom övervakningssamhället. Det är det som gör mödan värd.

Det jobbas hårt runt om i landet. Sedan en vecka tillbaka kan våra funktionärer rapportera in all aktivism i PirateWeb. Allt de behöver göra är att ta en bild av aktivismen och ladda upp den. Varje tisdag går det sedan ut ett mejl till alla våra funktionärer där alla dessa aktivismbilder visas.

Jag har fått mitt tisdagsmejl idag och där finns det bilder från den gångna veckans aktivism runt om i landet. Det har bland annat kampanjats i, Jönköping, Hammarkullefestivalen i Göteborg, Gävle, Knivsta, Lund, Karlstad, Tierp och flera andra ställen. Det är oerhört inspirerande att se alla glada kampanjande pirater. Därför är det min förhoppning att dessa bilder snart kommer att finnas tillgängliga på hemsidan också, så att alla kan låta sig inspireras av dem.

Nu kavlar vi upp ärmarna och jobbar vidare!
Ha en riktigt trevlig vecka!
Anna
———————————————
Anna Troberg
Vice partiledare

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *