Pages

Categories

Search

 

Vem håller egentligen i trådarna?

by
June 8, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag har slutat at bli förvånad när det kommer nyheter om korruption och rättsröta. Jag har sett lite för mycket de senaste åren för att ens låtsas att jag blir överraskad av sådant. Men det gör ju inte det hela mindre vidrigt. Det senaste fallet kommer från Holland.

Det så kallade FTD-fallet var, precis som Rick skriver, märkligt redan från början. Det är absurt att likställa prat om filer med att faktiskt publicera dem. Det tyckte dock inte domare Chris Hensen. Nu har det framkommit varför. Det har nämligen visat sig att domaren till vardags inte bara känner upphovsrättlobbyns advokat. De arbetar tillsammans och är ekonomiskt beroende av att upphovsrätten upprätthålles med kraft genom att de driver en kursverksamhet ihop.

Det är fullkomligt oacceptabelt att det går till så här. Ändå händer det om och om igen. Domare och lobbyadvokater umgås och arbetar tillsammans på ett sätt som gör rättssäkerheten till ett skämt. Man kan tycka vad man vill om dagens upphovsrätt och hur den bör tillämpas, men rättsprocesser ska gå rätt till. En domare ska inte döma i frågor som de själva har ekonomiska intressen i. Det finns inge förmildrande omständigheter. Punkt. ALLA har rätt till en rättvis rättegång. Även de som inte är med i samma intresseföreningar som domaren. Domare som dansar så snart en lobbyorganisation rycker i trådarna ska banne mig inte vara domare. De ska omedlebart bli arbetssökande.

Nåväl, inget ont som inte för något gått med sig. I morgon är det val i Holland. Jagär övertygad om att den här korrupta domaren blir de holländska piraternas räkmacka rakt in i parlamentet. Jag hoppas att ni noterar sensmoralen i detta. Den som gräver en grop åt andra…

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *