Pages

Categories

Search

 

Sommarföljetong 4: Preben – snart på en plats nära dig

(Detta är den fjärde delen av sommarföljetongen “Chefer så in i helvetet”. Blurb finns här.)

Torsdag den 27 april 2006
Veckan började dåligt och den fortsätter inte bättre. Bland alla mejl Preben skickat under natten sticker ett ut som Åke Green på en Pridefestival. Preben har beslutat sig för att göra en nordisk
turné. Det betyder att han kommer att lämna sin tron i Köpenhamn och resa runt och besöka kontoren i Oslo, Stockholm och Helsingfors. Det gör han ett par gånger varje år och låt mig säga
så här: det är inget vi ser fram emot. Tvärtom.

Dagarna innan Prebens besök känns som jag tror att den franska armén kände sig innan slaget vid Waterloo. Man får rapporter om kejsarens framfart i de andra länderna och det bådar aldrig
gott. När kejsaren själv anländer säger han: ”Loosing is not an option!” och tycker att alla saknar visioner. Medan alla andra vet att med honom i täten är ett nederlag den enda möjliga utgången, kanske inte idag eller imorgon, men i det långa loppet. Och visioner är det inget fel på, men de måste ju vara ekonomiskt försvarbara … En armé marscherar inte långt på fastande mage, som någon klok person en gång sagt.

Själv är han mest intresserad av att imponera på sin omgivning och smörja kråset på hopplöst dyra restauranger med otrevlig personal. Det underliga med Preben är att han kan vara ett ytterst underhållande middagssällskap. Han kan vara charmig, trevlig, rolig och personlig, men här gäller det att se upp. Prebens hjärtliga sätt att vara personlig kräver på något sätt att man är det tillbaka, men det ska man verkligen passa sig för. Don Preben Corleone är inte att leka med: ”Some day, and that day may never come – I’ll call upon you to do a service for me. But until that day, accept this justice as gift …” Allt man säger registreras i någon mörk vrå av Prebens hjärna och kan sedan vid lämpligt tillfälle plockas fram, omtolkas och användas som grund för uppsägning.

Jag kommer säkert att få anledning att återkomma till Prebens nordiska turné. Micke har föreslagit att vi borde trycka upp turné-t-shirtar för försäljning. One size fits all – utom Preben som behöver två. Jag tror vi hoppar över det. Micke fick istället äran att välja dagens soundtrack: ”Waterloo” med ABBA. Inte helt överraskande kanske.

(Sommarföljetongen fortsätter i morgon. Denna gång med ett helt nytt tidskoncept som skulle få Einstein att blekna av skräck.)


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *