Pages

Categories

Search

 

Bite our shiny metal asses!

by
June 21, 2010
Integritet, Politik
No Comment

I fredags var det två år sedan FRA-lagen röstades igenom. Det var naturligtvis en dag att minnas, men det var också en tung dag. Det är tungt att kämpa stenhårt mot en lag som FRA-lagen och sedan ändå se den röstas igenom. Men tungt betyder inte att man ska packa ihop och ge upp. Tungt betyder bara att man får ta nya tag. Gör man det tillsammans blir det dessutom lite mindre tungt.

Johanna Drott skrev väldigt fint om detta i går. Och Emma hakade på och listade de saker hon finner tröst och hopp i. Jag tänker göra detsamma:

1. FRA-lagen må ha gått igenom, men debatter kring den lyfte upp medborgarnas integritet i det politiska samtalet. Tacka piraterna för det. Vi dribblade integritetsbollen länge innan någon annan hakade på. Nu dribblar vi den till stor del själv igen, medan andra politiska spelare fejkar omkring oss. Men oroa er inte, snart måste de spela boll med oss igen, varesig de vill eller ej. Bollen är i rullning. Den går inte att stoppa.

2. The Pirate Bay rullar vidare tack vare Piratpartiet. I piratrörelsen hjälper vi varandra. En pirat är aldrig ensam. Här är ett annat exempel ur mitt liv. I torsdags uppdaterade jag min blogg till WP 3.0. Det resulterade i en fet bloggkrasch. På mindre än en timme hade Emil Isberg ryckt ut och fixat problemet. (Tack, Emil!) En pirat står aldrig ensam.

3. En enda pirat kan göra skillnad. Se bara på vad Christian Engström uträttat i Bryssel tillsammans med sitt team. Tänk på hur mycket vi kan göra tillsammans!

4. Piratrörelsens kreativitet är ändlös. Vet ni varför? Vi låter inte gamla oskrivna regler stoppa oss. Om en dörr stängs, så öppnar vi ett fönster. En pirat sitter inte och väntar på att få tummen upp från skiv- eller bokförlag. Vi tar saken i egna händer. Bara några exempel: Mackan Andersson, Klara Tovhult, Unni Drougge, Anna Högberg. De är så inspirerande att jag inte kan låta bli att skapa själv: BadMatch, Not-So-Jolly Roger, Chefer från helvetet.

5. Piratrörelsens kreativitet är allestädes närvarande. Traditionell politik är likriktad och ser nästan alltid likadan ut. Vi har väldigt lite pengar. Vi släpps inte in i de finare salongerna. So what? Då kommer vi på andra sätt. Jag upphör aldrig att förvånas över uppfinningsrikedomen och arbetsviljan i piratrörelsen.

Men vad är det då för skillnad på pirater och vanliga människor som bekymrar sig mer om mjölkpriset än om deras internetsökningar loggas och deras samtal avlyssnas? Inte så mycket. Pirater oroar sig också för mjölkpriset, skatter och allt annat som andra människor bryr sig om. Skillnaden är att pirater har förstått att allt det där är mindre viktigt om man förlorar det allra innersta och mest privata, sin integritet.

En annan sak som utmärker pirater är att vi inte är politiska broilers. Vi är människor. Vi har bara råkats födas i en tid där något stort behöver göras och vi har antagit utmaningen. Och till de som försöker erbjuda oss genomskinliga halvmesyrer har vi bara en sak att säga: Bite our shiny, metal asses! Vi kan erbjuda något mycket bättre:

Piratpartiet erbjuder ett samhälle utan övervakning.
Piratpartiet erbjuder ett samhälle där kultur får delas fritt av medborgarna.
Piratpartiet erbjuder ett samhälle där kunskapen är fri och tillgänglig för alla.
Piratpartiet erbjuder kunskapssamhället!


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Shaun

  June 21, 2010, 21:58:07

  Piratrörelsens kreativitet kommer nog inte vara ändlös om alla deras krav tillfredsställs.
  Då är nog mina dagar som pirat färdiga. Att åtminstone tillfälligt få demokratiska grundregler att gälla även under ny teknik, och jag är rätt nöjd, kan ägna mig åt andra demokratiska frågor.

  Andra kommer kanske alltid ha kreativa tankar och åsikter i piraternas namn – Men jag vet inte riktigt hur mycket jag skulle räkna dessa.
  Men det känns låååångt dit.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *