Pages

Categories

Search

 

Sommarföljetong 6: Helgdödarchefen

(Detta är den sjätte delen av sommarföljetongen “Chefer så in i helvetet”. Blurb finns här.)

Lördag den 29 april 2006
Preben är en effektiv helgdödare. Ett gott råd till alla er med en konstig chef: begå aldrig misstaget att kolla jobbmejlen en lördagsmorgon, det finns en risk att den exploderar. I mitt fall spelar just det mindre roll eftersom Preben nyligen upptäckt sms:andets sköna konst.

17:52 Preben håller på att stirra runt om sitt förestående Stockholmsbesök. Han kräver på fullaste allvar att jag under helgen ska boka alla möten så att han kan gå igenom programmet på söndag kväll. Att han även om han kan tvinga mig att jobba i helgen inte kan kräva att alla våra externa kontakter ska finnas tillgängliga går helt enkelt inte in i hans huvud. Att det dessutom är ohövligt att jaga folk mitt i valborgsfirandet bekommer honom inte. När han är som värst bryr han sig faktiskt inte ens om de mest dramatiska händelserna andra drabbas av. När en av våra konsulter som vi brukar anlita miste sin fru i en bilolycka och för första gången blev försenad med en rapport fick Preben ett utbrott: ”Jag förstår att han har det lite tungt just nu, men det är faktiskt inte vårt problem. Det är inte mitt fel att hans fru gått och dött. Det är hans skyldighet att leverera det som han lovat.” Nej, och måhända är det inte ditt fel att det inte finns ett enda korn av sympati i din kropp, Preben, men det är trots allt ett reellt faktum vi alla tvingas acceptera varje dag.

Preben är en buffel. Jag är det inte och har därför meddelat honom att jag kommer att boka in mötena under tisdagen, efter första maj, som planerat. Jag har inte fått Prebens svar än, men man kan ana hur det kommer att se ut. ”Tänker du slöa hela helgen? Vem har gett er tillstånd att fira valborg och första maj? Skulle danskarna stänga kontoren varje år bara för att galoppera efter ett glas champagne med röda fanan i handen så skulle hela landet redan ligga på ruinens brant.” och ”Allt går om man bara vill. Du saknar visioner.” Etc. etc. Det gör inget, jag är van. I nuläget är det dessutom viktigare att hålla sig god med resten av branschen än med Preben. Jag tänker sluta så snart jag kan. Eller också får jag sparken som alla andra och då vill jag gärna få ett nytt jobb. Och om vd:n för något stort företag är fullt sysselsatt med vad en vd nu kan tänkas göra på sin fritid, så kan jag ju visionera hur mycket som helst. Hon eller han kommer i vilket fall som helst inte att svara när jag ringer. Preben är en liten fis i deras universum, som de faktiskt inte är så hysteriskt intresserade av att träffa överhuvudtaget. I Prebens universum är han den stora, gula sol kring vilken allting snurrar. Egentligen är han en utdöende stjärna, en vit dvärg, i en liten avlägsen och avsides galax som ingen bryr sig om och som troligen kommer att implodera av ren frustration över att ingen tar den på allvar.

Dagens soundtrack väljer jag därför på eget bevåg: ”Space Oddity” av David Bowie.

(Sommarföljetongen fortsätter i morgon. Denna gång sparkar Preben till allas förfäran igång sin nordiska turné.)


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *