Pages

Categories

Search

 

Debattartikel på Svd Brännpunkt

by
June 29, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag tänkte börja dagen med att tipsa om att jag och Rick har en debattartikel inne på SvD Brännpunkt i dag.

Debattartikeln tar upp att Black Internet tvingats välja att blockera Pirate Bay. Vilket i praktiken också innebär att man infört politisk censur, eftersom Pirate Bay är samtidens viktigaste politiska opinionsbildare. Vi skriver bland annat:

Black Internet är en liten internetleverantör som inte har ekonomisk möjlighet att stå upp för sina kunders intressen och driva ärendet vidare. Det gör dem till ett perfekt mål för en hänsynslös upphovsrättsindustri. De tvingas vika sig, och i och med det tar Sverige ännu ett steg in i övervakningssamhället. Att Black Internet tvingats blockera The Pirate Bay betyder ofantligt mycket mer än att tiotusentals människor inte längre kan dela digitalt material. Det innebär att de blockeras från en viktig politisk opinionsbildare och en fri informationskanal. Därmed har flera viktiga gränser passerats.

Storbolag har med rättens och politikernas goda minne tvingat en mindre aktör att blockera delar av nätet för sina kunder. Denna blockering innebär inte bara att fria kreatörer hindras från att distribuera sina verk, utan också att man introducerat politisk censur. Man har dessutom gjort klart att budbärarimmuniteten inte längre gäller för internetleverantörer. De kommer nu att direkt eller indirekt kunna ställas till svars för varje etta och nolla som passerar genom deras nät.

Läs hela artikeln här.


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Sanna

  June 29, 2010, 08:34:07

  Hej Anna. Jag noterade ca 13 stycken omnämningar av the pirate bay i artikeln. Jag tycker detta är så synd då tillfället var utmärkt att förklara för de oinsatta vad som faktiskt händer. Istället blev det nu det vanliga tjafset i kommentarerna om stöld vs icke stöld osv. just pga att det var the pirate bay som kom i fokus nte det viktiga som ni ville ha fram. Folk orkar inte i allmänhet plocka ut poängen om den inte är uppenbar, speciellt inte om de är emot ngt. Jag tycker att det är så viktiga frågor att varje chans som sumpas är för mycket. Jag vill också passa på att säga att jag tycker att du och Rick och många, många andra gör ett otroligt jobb! Jag är stolt över Piratpartiet :)
  Mvh Sanna

 2. Andreas

  June 29, 2010, 13:00:59

  Jag är böjd att hålla med Sanna. De oinsatta/de med fördomar om PP kastar en snabb blick på artikeln och drar slutsatsen att “jaha, de tjafsar om PirateBay igen.. de vill fortfarande bara ha allt gratis” typ. Ett annat anslag eller infallsvinkel hade nog varit vettigare. Vad som behövs är en bättre analys av vad varumärket PP egentligen bör stå för, vilka associationer man vill väcka hos folk. Det blir lätt lite för mycket interndebatt för redan frälsta annars.. Bra skrivet naturligtvis, men jag tror inte en sådan här artikel vinner så många nya röster tyvärr.

 3. Nypirat

  June 29, 2010, 14:25:08

  Sanna och Anders har en poäng här. TPB och upphovsrättsfrågan är väl ganska etablerad numera. Dags att jobba vidare med andra bredare och tyngre frågor såsom yttrandefrihet, integritet, övervakning m m. Sådant som “vanligt folk” lättare kan identifiera sig med. Att frälsa redan frälsta är som sagt ganska bortkastat arbete och ger nog inte så många fler röster i dagsläget.

  Värt att tänka på är också att det gäller att första anslaget ligger helt rätt. De första orden under de första sekunderna i en text måste hålla kvar läsaren och snabbt som ögat ge en helt ny dimension åt PP:s mål och vision. Då tror jag vi lätt kan vinna många fler röster.

  1. Anna Troberg

   June 29, 2010, 14:37:18

   Hej Sanna, Anders och Nypirat!
   Ja, ni har rätt. Men den här gången ville SvD ha en text om Black Internet och Pirate Bay. Vi hade att leverear det eller inte få in någon text alls. Men jag tycker ändå att vi lyckades med att dels koppla ihop fildelningsfrågan med integritetsfrågan och dels med att visa fram Piratpartiets visioner för framtiden. Det är en balansgång, men man får jobba med det man har. :-)

 4. Henry Rouhivuori (PP)

  June 29, 2010, 14:50:24

  Artikeln var inte i papperstidningen.

  PP måste ut i gammelmedia; det vill säga i papperstidningar och teve. Rick prata om en debattartikel i Aftonbladet, blir den av?

  SD skrev i Aftonbladet och där fick dom luft. Jag föredrar hellre PP…

 5. Liliana

  July 4, 2010, 15:38:35

  […] debattartikeln på SvD´s Brännpunkt, klargör, Anna Troberg och Rick Falkvinge, återigen idiotin i att behandla nätet som ett laglöst land. De lägger […]Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *