Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet – lite snack och mycket demokrativerkstad

by
July 2, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I tisdags skrev jag och RickSvD Brännpunkt om att Black Internet tvingats blockera Pirate Bay. Den debattartikel fick riktigt bra genomslagskraft och har nu 850 kommentarer. Den har länkats från 37 blogginlägg, tweetats 103 gånger ocg rekommenderats 494 gånger på Facebook. Jag tror att det är mer än de flesta debattartiklar och det glädjer mig. Det var nämligen en mycket viktig debattartikel.

För första gången fick vi tillfälle att berätta exakt varför det är så viktigt att Pirate Bay får vara kvar i ett vidare perspektiv. Det handlar nämligen inte om att gratis är gott. Det handlar om att en nedstängning av Pirate Bay har ett otroligt högt demokratiskt pris. Pirate Bay är vår tids största politiska opinionsbildare. Om man stänger ner Pirate Bay, så kommer andra sajter att följa och ingen av oss vet var det slutar:

Upphovsrättsindustrin hävdar att The Pirate Bay bara innehåller rippad film och musik, men det ska man ta med en nypa salt. The Pirate Bay är långt mycket mer. Inför EU-valet 2009 uppmanade The Pirate Bay sina användare att rösta. Det är inte bara möjligt, utan högst troligt att det bidrog till den höga andelen unga som röstade. Det är i sig en stor gärning. Inför FRA-debatten 2008 var The Pirate Bay en av de stora opinionsbildarna. Det var genom The Pirate Bay som många blev medvetna om frågan.

The Pirate Bay är en av de få kanaler där “obekväm” information fritt kan delas ut. Till hela sin form är det ett anonymt nätverk där människor delar med sig till varandra. Det är en viktig säkerhetsventil för sådant som makthavare i mindre fria samhällen försöker undertrycka. Vi måste skydda alla tjänster som ser till att medborgare får kunskap.

Vi avslutade debattartikeln i SvD med att slå fast att Piratpartiet är en demokrativerkstad. När andra politiker pratar, så agerar vi. Lite snack och mycket verkstad är Piratpartiets melodi. Vi agerar redan genom att leverera bandbredd till Pirate Bay och genom att driva en anonymiserande Tor-server och proxyservrar till hjälp för demokratiaktivister i till exempel Iran.

I dag går vi ett steg längre. I en debattartikel i Aftonbladet berättar Rick att några av Piratpartiets riksdagsledamöter kommer att driva Pirate Bay inifrån riksdagshuset. I skydd av riksdagshuset och rollen som riksdagsledamöter. Eftersom Pirate Bay rent praktiskt och tekniskt fungerar precis som Google eller vilken annan sökmotor som helst, så borde Pirate Bay inte alls behöva detta skydd, men i uppochnedvända världen där grundläggande juirdiska värden inte längre respekteras och länkkärlek är olagligt för vissa, måste någon ändå göra det. Denna någon är Piratpartiet. När de andra partierna bara vågar prata, tar vi klivet fram och agerar.

Och om nu någon (läs upphovsrättsindustrin) ändå skulle komma på tanken att försöka ge sig ut på jakt efter folkvalda politiker som jobbar för att skydda grundläggande demokratiska värden, så kommer de att stöta på patrull. De kommer nämligen att slå pannan mot regeringsformens fjärde kapitel, paragraf 8, som lyder:

8 § Ingen får väcka talan mot den som utövar eller har utövat uppdrag som riksdagsledamot eller beröva honom friheten eller hindra honom att resa inom riket på grund av hans yttranden eller gärningar under utövandet av uppdraget, utan att riksdagen har medgivit det genom beslut om vilket minst fem sjättedelar av de röstande har förenat sig.

Misstänkes riksdagsledamot för brott i annat fall, skall bestämmelser i lag om gripande, anhållande eller häktning tillämpas endast om han erkänner brottet eller har tagits på bar gärning eller fråga är om brott för vilket ej är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år.

Kontentan av detta är att med Piratpartiet i riksdagen, så kommer Pirate Bay att garanteras fyra år i frid och fröjd. Och med de lagändringar vi kommer att kräva för att stödja endera blocket enligt vår vågmästarstrategi, så kommer både Pirate Bay och andra sajter att kunna fortsätta avnjuta denna frid och fröjd så länge de behagar. Det innebär att rejäl dos demokrati och yttrandefrihet kommer att återupprättats och att oppositionella röster inte längre riskerar att tystas.

Skillnaden mellan Piratpartiet och andra partier är att vi levererar, medan de bara diskuterar. När de dammar av kostymen, slänger vi av oss kavajen, kavlar upp skjortärmarna och bygger kunskapssamhället!

Läs Ricks debattartikel i Aftonbladet här!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. P-O Ohlsson

  July 2, 2010, 11:46:35

  Hej Anna.

  Ville bara klargöra några småsaker om den begränsade immunitet som fastslås i RF och som ni nu tror att ni så himla lätt ska kunna utnyttja. Immuniteten är som sagt begränsad och kanske framförallt, med utgångspunkt i er argumentation, rumsbestämd. En tydlig uppräkning ges i förarbetena som klargör att riksdagsledamöten måste befinna sig i kammaren, ett utskott, valberedningen, krigsdelegationen, riksdagsstyrelsen eller i Utrikesnämnden, för att åtalsimmuniteten ska kunna aktualiseras. (Se Warnling-Nerep m.fl., Statsrättens grunder, 2:a uppl., Norstedts juridik, Stockholm 2007, s. 73 f. – tänk vad en bok kan vara till hjälp ibland! Tur att de flesta författarna fortfarande får betalt för sina böcker så att de skarpsinniga analyser som dessa levererar kommer oss lekmän till handa…) Så om er (eventuella) riksdagsledamöt inte har tankar på att gå och bära med sig dessa sevrar och uttrycka sin åsikt “genom” dessa så blir det nog svårt för er att gömma er bakom detta snävt tolkade grundlagsstadgande… Att sedan fem sjättedelar av övriga riksdagsledamöter i annat fall skulle ställa sig bakom ett åtal är väl inte heller någon högoddsare direkt.

  Kan avsluta med ett citat för att återigen återknyta till angiven litteratur: “Åtalsprivilegiet är dessutom synnerligen kringskuret och innebär absolut ingen absolut immunitet (frihet från ansvar), utan ofta enbart att ett åtalsbeslut – när det är befogat – tar lite längre tid.” (s. 73)

  Ha en fortsatt trevlig sommar!

  Mvh,

  P-O Ohlsson

  1. Anna Troberg

   July 2, 2010, 11:52:26

   Hej P-O!
   Och det är helt lagligt att länka var man än befinner sig i Sverige. Och så kommer det att förbli med Piratpartiet i riksdagen. :-)
   Ha det så bra,
   Anna

 2. Rick Falkvinge (PP)

  July 2, 2010, 12:35:32

  Hej P-O!

  Du skriver till oss som vi vore jurister. Det är vi inte. Vi är lagstiftare. Vi bestämmer hur lagarna ska se ut, vi tolkar dem inte.

  Vad gäller åtalsimmuniteten, så har jag mycket svårt att tänka mig att förarbeten har möjlighet att kringskära den på det sätt du beskriver, oavsett hur många böcker det står så i. Men även om det vore så, så är det också så att riksdagsledamöter inte får åtalas/utredas för andra saker heller, såvida de inte a) erkänner, b) tas på bar gärning, eller c) straffvärdet för brottsrubriceringen aldrig kan vara under två års fängelse.

  Så upplägget är safe.

 3. niben

  July 2, 2010, 12:49:39

  Rick, du skriver:

  “Du skriver till oss som vi vore jurister. Det är vi inte. Vi är lagstiftare. Vi bestämmer hur lagarna ska se ut, vi tolkar dem inte.”

  Tänk på hur den typen av mening kan tolkas, att riksdagsmän står över lagen och bestämmer denna för eget syfte. Nu hoppas jag ju inte att du menade det så för annars är det ju en mycket krass syn på resten av medborgarna i staten.

 4. Christian Engström (PP)

  July 2, 2010, 13:05:14

  @ P-O Ohlsson,

  Vi anser inte att verksamheten som The Pirate Bay bedriver är olaglig, eftersom det bara handlar om länkning.

  Problemet för icke-immuna operatörer är att även om det i och för sig är korrekt, så kan upphovsrättsmaffian ändå trakassera dem genom att bara ösa på med obefogade stämningar tills de knäcks av själva volymen av juridisk byråkrati.

  Tack vare riksdagsimmuniteten kan de inte fortsätta så, utan att dra ärendet genom riksdagen och försöka skrapa ihop fem sjättedelars majoritet. Och det tror jag inte blir lika lätt för dem som det har varit hittills att vinna med hjälp av mutade poliser i förundersökningen (Jim Keyzer) och jäviga domare i tingsrätten (Tomas Norström).

  Tack vare immuniteten kan inte lobbyn forstätta fölita sig på rättsröta och vänskapskorruption för att driva sin agenda, utan tvingas slåss med blankare vapen. Och det har de inga.

 5. maloki

  July 3, 2010, 01:25:35

  Mycket verkstad i vårt parti! Fick en underbar kommentar ifrån en tysk vän idag. Han har inte trott så mycket på Piratpartiet, förväntat sig att det bara skulle vara snack, men har nu dels med detta börjat se att det är mycket verkstad också! Bra kommentar
  Förhoppnigsvis har även han tid att engagera sig snart! :)

  (awesome att du har flattr comments <3)

 6. maloki

  July 3, 2010, 01:26:17

  Hur fan… Inactive!? Trasigt ;( Cry… Mitt konto är inte inaktivt :/

 7. pwq

  July 3, 2010, 19:58:54

  Var servrarna fysiskt är, det har nog inte gått upp för alla vad man enkelt kan göra med en hårdvarumässigt standard Andriod-lur. Större batteri är dock bra att ha…

  Sedan skulle det vara oerhört intressant med en omröstning i riksdagen om åtalsimuniteten som krväver 5/6-delars majoritet. Jag skulle gissa att det skulle bli “lite” vånda hos en del riksdagsledamöter och den yngre halvan (åtminstone) av Sveriges befolknings intresse för riksdagen skulle bli en “aning” förhöjt.

 8. Röststrejkare

  July 4, 2010, 09:13:24

  Om inte s byter ut Mona så VILL de ju inte ens vinna, så vad skall man egentligen rösta på? På andra sidan finns ju Arrogans-partierna, som mest verkar mörka att enda anledningen till att deras politik skapat lugn för Sverige jämfört resten av Europa – är UTFÖRSÄLJNINGEN av Vin&Sprit som kortsiktigt gav ett lyft på ca 200mdkr för statskassan. Klart det är lättast att regera när man har sån extrabuffert… Det är ju egentligen först EFTER att de slutat sälja ut statliga bolag som det praktiskt visar sig om deras politik BÄR. Bolagsutförsäljning är ju lite “FUSK”.

 9. P-O Ohlsson

  July 4, 2010, 16:50:03

  Hej igen.

  Får säga att partiledningens engagemang är inspirerande men att era uttalanden är oroväckande utifrån ett antal utgångspunkter. För det första tycker jag att ni framställer er själva som ytterst arroganta genom att ni inte respekterar vår stats grunduppbyggnad med fria och oavhängiga domstolar – detta genom att uttryckligen inte respektera gällande domstolsbeslut. Det är en sak att vilja ändra lagstiftningen, en annan att kritisera domstolarna i deras tillämpning av gällande rätt, för hur var det nu – var ni jurister eller inte?

  För det andra måste även jag, som tidigare ”niben”, kommentera Ricks, om inte rent uttryckt mindre genomtänkta inlägg, så i alla fall väldigt uppseendeväckande inlägg. Att som du, när jag kritiserar själva kärnan i hela det debattinlägg som du har skrivit – alltså betydelsen av grundlagsstadgandet i RF 4:8, indirekt hävda din egen okunnighet om den juridik som du bygger ditt resonemang på, så framstår detta som väldigt bekymmersamt. Du underminerar ju hela resonemanget genom att i första meningen (debattinlägget) argumentera utifrån ett givet lagstadgande (som du, som jag förstår dig, vill använda dig av och inte ändra) för att i nästa mening (svaret på mitt inlägg) säga att du inte alls kan tolka lagtexten. Då är ju frågan hur intelligent det var att skriva det inledande debattinlägget? Om du inte vet hur själva kärnkällan i din argumentation till fullo ska utläsas så borde du rimligen vara relativt återhållsam med dina slutsatser gällande denna källa.

  För det tredje, för att återknyta till Christians inlägg, så förstår jag att ni vill ändra lagstiftningen. Dock var det inte detta som jag kritiserade utan jag kritiserar er argumentation för att lyckas med detta. Att utlova brottslig verksamhet – det som Pirate Bays grundare faktiskt har blivit dömda för enligt nu gällande rätt – i riksdagens lokaler, stödjandes på ett grundlagstadgande som med största sannolikhet inte alls skulle skydda den aktuella (eventuella) riksdagsledamoten kan närmast betraktats som falsk politisk marknadsföring. Detta är väl i och för sig inget som politiker brytt sig om nämnvärt, no offense, genom historiens gång. Att ideologins ögon förvrider fakta är väl en mycket större sanning än att fakta faktiskt styr ideologin.

  Noteras kan att detta inte är fråga om någon ideologisk eller politisk kritik utan en kritik mot att föra fram argument med hjälp av källor som inte är tillräckligt reflekterade över.

  Mvh,
  P-O Ohlsson

 10. Tobias

  July 4, 2010, 18:20:25

  Piratpartiet är ett sådant stort skämt!

 11. Anders Troberg

  July 11, 2010, 17:17:45

  P-O: Om du är jurist så vet du också att det är meningslöst att spekulera i ett domstolsutslag innan det prövats i rätten. Fram tills dess så är alla tolkningar giltiga.

 12. P-O Ohlsson

  July 17, 2010, 23:07:54

  Hej Anders!

  Är inte en regelrätt jurist men har läst en del juridik ja. I detta sammanhang spelar dock detta mindre roll. För som du uttrycker det så är det ju näst intilll aldrig så att “alla tolkningar” är giltiga, utan oftast är det två möjligtvis tre tolkningar som kan appliceras och passar in på det givna problemet, vare sig det handlar om juridik eller något annat.

  I det här fallet handlade det om en juridisk tolkning som högst sannolikt (notera att du har rätt i att tolkningen fortfarande kvarstår och att jag inte försöker utmåla mig som sanningens budbärare) inte skulle hålla vid en juridisk prövning.

  Jag sökte bara att balansera PP:s politiska propaganda med vissa kritiska synpunkter så att gemene man inte skulle svälja ett politiskt uttalande, som utmålas som juridiskt hållbart, utan att få alla objektiva detaljer beskrivna för sig. Detta hoppas jag att även PP tycker är en rimlig utgångspunkt för den offentliga debatten, men vad vet jag?

  Mvh,

  P-OLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *