Pages

Categories

Search

 

Kärring is Caring

by
July 6, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det har varit en otroligt händelserik dag här i Almedalen. Själv han jag berätta om Piratsåpan. (Alla tidigare delar finns här: 1, 2, 3). Sedan gick jag ner i hamnen och fick lila slush i pirattältet. Sedan intervjuades jag och Rick av Svd och Kommun.se. Efter det gick vi och förfriskade oss på Systembolagets mingel där vi stötte på den alltid lika trevliga twitterkompisen Eva-Lena Jansson.

Efte Systembolagets mingel gick vi till Donners och drack lite Ramlösa för att återställa vätskebalansen, innan vi anslöt oss till alla andra pirater som samlats för att lyssna på Lars Ohly. Han pratade mycket om välfärd. Men, så vitt jag lyckades höra så pratade han mest om ekonomisk välfärd. Det är naturligtvis viktigt och bra med ekonomisk välfärd, men själv vill jag hellre tala om andra välfärder: integritetsvälfärd, kulturell välfärd, kunskapsvälfärd. (Och det tänker jag göra också. I ett helt annat blogginlägg.)

Nu höll jag på att glömma den kanske viktigaste händelsen i går. Dagen började ju med att nyheten om att partiets kampanjledare hade spenderat natten i en vis rosa husvagn nere i hamnen slog ner som en bomb. Men nu visar det sig att det finns en del tveksamheter kring det hela. Janne hävdar styvnackat att han gick sängvägen för att förbättra partiets möjligheter i höstens val. Vi i Tantlaget tycker inte att sängvägen är den bästa vägen till politisk makt, men vi uppskattar ändå Jannes lojalitet och vilja att ta en för laget.

Det finns dock en annan möjlighet. Ryktet säger nämligen att Bea inte alls sover i ovan nämnda rosa husvagn. Hon ska tydligen ha iakttagits när hon checkade in på ett hotell här i Visby. Det betyder först och främst att Bea inte alls är lika campingfolklig som hon vill påskina och att hon inte alls befann sig i husvagnen när Janne påstår att han agerade Mata Hari för Piratpartiets räkning.

Då Tantlaget, till skillnad från Bea, tar det här med rättssäkerhet på allvar, så tänker vi inte döma Janne, trots att han i stridens hetta erkännt. Ett erkännande betyder ingenting om det inte går att backas upp med handfast bevisning. Därmed är saken, trots Jannes högljudda protester, utagerad vad Tantlaget anbelangar.

Tantlaget har dessutom fått andra problem på halsen. Efter en inspektion står det klart att hälsoläget inte är det bästa här i piratlägret. Som ni vet kände sig Tantlaget tvingade att statuera exempel och ta Ynglingarnas salt sedan de kidnappat vårt kaffe. Men i går visade det sig att Ynglingarnas ålderman Rick hade köpt inte bara ett nytt paket salt, utan TVÅ! Har han ingen aning om hur ohälsosamt det är med salt?!

Det är möjligt att Rick inte tar Ynglingarnas hälsa på allvar, men det gör i alla fall Tantlaget. Därför har vi nu infört en ny regel. Hädanefter får Ynglingarna en lagom stor ranson salt om dagen, närmare bestämt tre paket McDonalds-salt om dagen. Och eftersom deras gamla slogan “Sharing is Caring” uppenbarligen inte tog några hänsyn till hälsosaspekten, så har vi i all vår storsinthet givit dem en ny slogan att dyrka: “Kärring is Caring”.

Vidare kan jag meddela att Tantlagets toalett återigen bara fungerar om man spolar med en hink vatten. Rörmokaren som var här gjorde noll och ingen skillnad. Han tycktes tro att Tantlaget bara inte fattat att man ska dra i pinnen högst upp på toaletten för att spola. Det är ett så dumt antagande att jag inte ens tänker kommentera det. Om vi kan vira ett helt piratläger runt våra lillfingrar, så vore det väl själve fan om vin inte kunde spola en toaletten. Snacka om att underskatta vår kompetens…

På tal om kompetens ja… Mitt under herr Ohlys tal visade jag tydligt ledarskap genom att göra ett sexuellt närmande på en av mina lagkamprater. Det var alls inte meningen, men en liten ordvits, som var så dålig att Povel Ramel skulle ha blivit stolt, fick alldeles eget liv och hoppade ur min mun i form av en präktig groda. Det resulterade inte bara i ett tydligt ledarskap, utan i att en av partiets arbetsgrupper numera har fått ett alldeles nytt namn.

Nu ska jag och två till i Tantlaget alldeles strax bege oss ner på stan och gå på diverse kulturseminarier. Upphovsrättsindustrin och deras legosoldater har listigt nog lagt dem alla nästan samtidigt för att tunna ur pirattrupperna, men eftersom vi har en stor styrka här i Visby i år, så kommer de inte att lyckas med den föresatsen. Men det är lite rart att de försöker. Och vi är naturligtvis jätteglada över att få möjligheten att guida in dem in i framtidens frodiga kulturlandskap. Jag tror att vi kommer att få det trevligt där tillsammans.

Och om ni vill se möjligheter istället för problem med framtidens kultur, så kom gärna på Piratpartiets kulturafton på torsdag. Den går av stapeln på Café Amalia på Hästgatan 4. Jag kommer att vara där i egenskap av vice partiledare, författare och före detta bokförlagschef. Dessutom kommer författaren Unni Drougge, (författare), riksdagskandidaten Carl Johan Rehbinder (fotograf, författare och skådespelare), bloggbävningarnas ständiga epicentrum, Marie ”Opassande” Andersson och gäster.

Missa inte heller Piratpartiets övriga aktiviteter i Almedalen! Ni kan läsa allt om det här. Och som alltid, ser ni någon i en lila skjorta som det står “Troberg” på ryggen på, så är det jag. Haffa mig gärna och säg hej. Jag svarar gärna på frågor om Piratpartiets politik!

(Disclaimer: Jag hatar att blogga på lilla laptoppen. Det betyder att jag klipper och klistrar hejvilt och att typosarna frodas. Sorry. ;-))


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. David

  July 6, 2010, 13:06:15

  Det hela påminner lite om student tokerier tycker jag, vilket iof aldrig är fel. Det är ju viktigt att ha roligt men jag hoppas ni får någonting vettigt gjort med.

 2. Markus "LAKE" Berglund

  July 6, 2010, 15:03:40

  Karamelodiktstipendiet nästa då? 😉

 3. Nypirat

  July 6, 2010, 17:13:40

  Angående Shymans pengabränning så vore det klockrent om PP omgående kunde piratkopiera idéen och följa upp den med att skänka 100.000 kr på nåt spektakulärt sätt,

  Kanske genom att på plats i Almedalen dela ut hundralappar försedda med en lila etikett på allihop med PP-logga och devisen Sharing is caring!

  För den bildmässiga effekten skull vore det extra bra att ha en brinnande grill på samma plats. Den kan ju användas för att grilla korv som också delas ut.

 4. jeffer

  July 6, 2010, 17:38:35

  Alltid roligt med lite bus – och bra att dokumentera det :-)

 5. steelneck

  July 7, 2010, 00:38:10

  Tror du på fullt allvar att ni vinner röster på det där spelet?

  (lägger samma kommentar hos Jan)

  1. Anna Troberg

   July 7, 2010, 00:48:03

   Hej Steelneck!
   Nej, röster vinner vi genom en genomarbetad politik och genom att sprida den så mycket som möjligt på alla möjliga tänkbara sätt. Det gör vi varje dag. För att orka det hårda arbetet är det viktigt att hålla uppe lagmoralen och den goda andan. Det är viktigt att ta hand om själen också och ha lite kul tillsammans. Om man inte har det, så orkar man inte med det hårda arbete vi är mitt uppe i inför valet. Så länge vi har kul tillsammans så kan vi komma precis hur långt som helst.

 6. David Jansson

  July 7, 2010, 01:22:05

  Det är inte utam att man tappar en hel del respekt för er när ni verkar vara så oseriösa i erat förhållningssätt till vad ni göra i Almedalen.

  Jag är ju inte där, men från era blogginlägg så verkar det som ni försöker dölja erat uppsluppna kringsflamsande bakom någon slags missriktad girl power-fasad.

  Det är uppenbart att ni inte menar något illa, men för tusan, när någon inte uppskattar humorn som denne dras in i, då får man fan be om ursäkt och tagga ner.

  “Men vi skämtade ju bara”, för övrigt mobbarens klassiska ursäkt, är definitivt ingen giltig ursäkt när man klart och tydligt fått klargjort att humorn inte uppskattas.

  Skärp er, det är redan tillräckligt svårt att få folk att inse att piratpartiet är ett seriöst parti, och när man måste försöka styra bort folk från vise partiledarens blogg för att uppnå detta är något ordentligt fel.

 7. Jan Lindgren

  July 7, 2010, 08:33:08

  David, om det är mig du menar som tar illa vid så kan jag försäkra dig att så inte är fallet. Och om du menar att någon annan här skulle ha tagit illa vid så tror jag ärligt talat inte att det har skett heller.

 8. emma

  July 7, 2010, 09:07:30

  Jag måste säga att jag är jätteförvånad över din kommentar, steelneck. Jag kan förstå hur vissa är rädda över att vi bryter mönstren och tillåter oss själva både vara och ha roligt offentligt — men av alla skulle jag aldrig trott att du skulle tillhöra den gruppen. Politik handlar om det som Anna berättar om, och personligen vill jag gärna se mer mänsklighet och mindre strategi i det sammanhanget. Jag har uppmuntrat den här bloggserien, dels för att folk ska få känna av stämningen, glädjen och skratten som är en ständig följeslagare här i Almis, och det tycker jag inte man ska snåla med att dela med sig.

  David; att vi skämtar med självdistans och gör oss roliga över vår ålder kan inte ses som mobbing öht. Att du läser det som så är beklagligt såklart, och jag kan inte för mitt liv läsa in det du läser in i texten. Så visst — vi ber om ursäkt. Men å andra sidan skojar vi bara och menar ingen illa. Mobbar jag dig nu?

 9. David Jansson

  July 7, 2010, 15:05:36

  “Mobbar jag dig nu?”

  Nej. Men se min slutkläm. Det går inte att se att alla är med på det hela genom era bloggar. Ni får gärna skämta och ha kul, men det är dumt av er att förvänta er att man ska se igenom detta på era blogginlägg. Bara om man känner er kan det vara uppenbart. Så bli inte så förvånade över hur jag och några andra reagerar.

 10. steelneck

  July 8, 2010, 02:38:05

  @Emma: Tro mig, folk läser inte piratbloggar för att läsa sånt där ytligt dravel. Trams och skvaller kan man läsa på Aftonbladet och Expressen – typ därför jag aldrig köper kvällstidningar och inte gjort så på 20 år. Egentligen är det än värre eftersom detta var ett spel, altså ett respektlöst slöseri av läsarens tid.

  Jag började faktiskt nära lite tankar om vad som händer med människor när de får frottera sig med folk som sitter på just de stolar som de så hett eftertraktar, någon vag tankegång om det kanske är därför Anna börjat skriva sånt där.

 11. Jimmy

  July 9, 2010, 00:43:00

  steelneck: Som en stor “konsument” av piratbloggar och distansföljning av Almedalsveckan kan jag inte hålla med dig mindre. Bland mängder av rapporteringar och reflektioner är det enormt skönt att få se att det faktiskt finns en mänsklig sida bakom allt ihop. Politiker är inte robotar. Tack och lov!

  Denna bloggserie har varit riktigt kul att följa hittills, och hoppas på fortsättning!

  (Jag förstår för övrigt inte tankegången om att man slösar bort en läsares tid med något som är helt och fullkomligt frivilligt att läsa)

 12. Anna Troberg

  July 9, 2010, 12:17:48

  Hej Steelneck!
  Förlåt att jag inte svarat tidigare. Det är lite bråda dagar här i Almedalen och jag har konstant dåligt samvete för att jag inte har tid att svara på kommentarer i den utsträckning jag vill.

  Jag förstår att du blir orolig för att allt är trams och frottérande här i Almedalen, men jag kan lugna dig på den punkten. Det är framför allt väldigt mycket jobb här. Förvisso roligt jobb, men dock. Vi pirater har besökt och deltagit i massor av seminarier och debatter. Vi har dessutom arrangerat egna event, delat ut information och pratat piratpolitik med alla som velat lyssna på oss (och det är många) närhelst vi kommit åt. Och den enda gången vi på allvar frottérat oss är efter morgonduschen.

  Sedan kan jag nog inte hålla med dig om att det är av ondo att välja ett alternativt sätt att rapportera om våra förehavanden här. Det rapporteras massor och bra från Almedalen, men samtidigt är rapporterna ganska lika varandra. Jag ville därför hitta ett sätt som sticker ut, som skiljer sig i mängden. Och eftersom jag är en författare som råkade bli politiker och inte en politiker som råkade bli författare, så tog jag till ett av de verktyg jag är van att hantera för att sticka ut.

  Man kan naturligtvis ha olika åsikter om humor etc passar in i sådana här sammanhang, men samtidigt hör jag ofta människor klaga på att politik är tråkigt, att politiker är tråkiga, att politiker inte är mänskliga etc. Jag tror att det är bra att visa att så inte är fallet. Att skriva lite humoristiska inlägg är ingenting som hindrar mig från att skriva seriösa inlägg. Det kan till och med vara ett sätt att locka nya människor till att läsa även mina seriösa inlägg.

  Och om man inte vill läsa en viss typ av inlägg, så får man gärna låta bli. Jag vill inte plåga någon. Minst av allt dig, eftersom du så ofta förgyller kommentarsfältet hos mig och mina favoritbloggare. :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *