Pages

Categories

Search

 

Laakso är den bästa sortens socialdemokrat

by
July 21, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Det finns de jobbar politiskt av rätt orsaker och de som jobbar politiskt av fel orsaker. Med det menar jag inte att jag tänker ge mig in och tala om vad man får tycka eller inte tycka, utan snarare menar jag att det är viktigt att veta varför man tycker som man tycker.

För ett par år sedan, till och med för bara ett år sedan, var det många som stod sida vid sida med Piratpartiet på barrikaderna mot diverse integritetskränkande lagar. Man vågade stå upp för sin personliga åsikt även om den åsikten gick stick i stäv med det parti man normalt ansåg sig tillhöra. Det var uppfriskande. Det var fantastiskt. Jag saknar den tiden. Jag saknar många av de personerna som kämpade med oss mot övervakningssamhället.

Ju närmre riksdagsvalet vi kommer, desto färre blir det som fortfarande vågar stå på sig. Istället rättar man in sig i leden. Det är deprimerande. Speciellt med tanke på att jag råkar veta att väldigt många av de här personerna på intet sätt har bytt åsikt i integritetsfrågan. De håller fortfarande med. Tyvärr håller de också tyst om det. Varför? Jag måste tyvärr dra slutsatsen att chansen till makt lockar mer än chansen att göra gott. Tyvärr står sig min teori om att bloggosfären är till brädden fylld av politiska mesproppar väl.

Partilojalitet i all ära, men jag gick med i Piratpartiet för att jag delar partiets värderingar. Om partiet plötsligt skulle få för sig att helt ändra åsikt i frågor som är viktiga för mig, som så många av riksdagspartierna gjort, så skulle det ju inte per automatik betyda att jag var tvungen att göra detsamma. Faktum är att jag vet att jag inte skulle göra det. Jag brinner för frågorna. Om partiet inte längre drev de frågorna, så skulle jag vara tvungen att lämna partiet och söka mig någon annanstans. Jag skulle sannerligen inte välja att gå rakt emot min övertygelse i hopp om att åtminstone få lite makt till livs.

Jag vet att man talar om att ändra inifrån. Visst, men det är ett långsiktigt projekt. Det kommer inte att ske den kommande mandatperioden eller ens nästa. Det tar tid. Om man verkligen menar allvar med att ge sitt parti en tydlig signal om att de är på fel spår, så ska man inte rösta på dem och man ska se till att de vet varför man valde bort dem, så att de kan bättra sig till nästa gång.

Det är därför med stor glädje jag ser att det åtminstone finns en politisk bloggare som inte är en mespropp här i landet. Erik Laakso har föreslagit Kamrat 2,5%. Tanken är att Piratpartiet behövs i riksdagen för att ge “demokratifrågorna ett nytt och centralt fokus, inte bara i Sverige utan också i Europa.” Därför föreslår Laakso att man försöker dra ihop 2,5% stödröster från de traditionella partierna.

Naturligtvis blev han genast påhoppad av andra socialdemokrater som undrade vilken jäkla socialdemokrat han var som bad folk att rösta på Piratpartiet. På den frågan skulle jag vilja svara att Laakso antagligen är den allra bästa sortens socialdemokrat. Man är inte en god partimedlem för att man böjer rygg så snart man kommer åt. Man är en god partimedlem om man ständigt arbetar för att göra partiet bättre, att styra in det på rätt väg. Det kan ibland kräva tough love och det är inte alla som klarar av att ge det. Laakso gör det helt uppenbart och Socialdemokraterna borde vara glada över att ha en man som han i sina led.

Sedan noterar jag att genom Göran Widham att en annan socialdemokrat, Martin Moberg, först bloggade negativt om Laaksos utspel, men nu har tagit bort sin bloggpost. Han glömde dock att den finns kvar i rss-feeden. (Klicka på bilden eller här för läsbar version.) Widham har rätt, nätet glömmer inte, så en bloggare gör oftast bäst i att erkänna sina misstag eller ändrade åsikter och just live with it. Vi gör begår alla misstag förr eller senare. Det är lite kymigt, men man överlever. Det har jag lärt mig den hårda vägen. 😀


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. Nicklas Eriksson

    July 21, 2010, 21:08:48

    Han är det klart sämsta sortens socialdemokrat. Inget annat. Och det säger ändå rätt mycket med tanke på hur uselt hela partiet är.

  2. Björn Persson

    July 21, 2010, 22:23:55

    Människor är flockdjur. Om man ansluter sig till den ena eller andra flocken beror ofta mest på slumpen, men när man väl har blivit upptagen i en flock så blir det mycket högprioriterat att hålla ihop inom flocken. Dristar man sig till att säga emot ledarhannen så får man genast hela flocken emot sig, men den dristige lämnar inte flocken för det, utan sticker svansen mellan benen och fogar sig. För de flesta ska det väldigt mycket till innan de bryter med flocken.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *