Pages

Categories

Search

 

En sketen kommunalpolitiker och en sketen pirat kan uträtta storverk ihop

by
July 22, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Efter Eriks Laaksos utspel om Kamrat 2,5% till förmån för Piratpartiet har det börjat röra på sig. Det började med att jag och några andra hängde på och beklagade det faktum att våra forna vapendragare i kampen mot övervakningssamhället tycktes vara bortblåsta, samtidigt som Laakso fick däng av arga socialdemokrater.

Men nu verkar något bra ha hänt. Fler och fler socialdemokrater och andra har ställt sig upp och stött Laaksos utspel. Här är några röster från olika politiska läger:

Thomas Hartman är positiv och tycker att det behövs pirater i riksdagen:

Vilken ledande politiker står upp för integritetsfrågorna?
Men mer kursändring behövs. Exempelvis finns idag INGEN tung företrädare inom (s) som tillräckligt hårt törs säga vad USA:s så kallade krig mot terrorismen egentligen handlat om. Jag saknar verkligen tunga socialdemokratiska företrädare som ORKAR hålla skivindustrin och andra amerikanska kommersiella lobbygrupper på MER än armlängds avstånd och jag brinner för att vi ska lyfta integritetsfrågorna till en rättmätig centralfråga för vår politik eftersom det handlar om och föds ur kärnan av vår ideologi, nämligen människors rätt till frihet.

Det är mot den bakgrunden och efter hundra och åter hundra timmar möten med andra sossar (fan vet om det räcker) som jag är av den ärliga meningen att ett samarbete med Piratpartiet verkligen skulle vara till stor nytta för båda parter.

Kjellberg skriver så här:

Däremot sympatiserar jag helhjärtat med grundtanken bakom både Laaksos och Hartmans blogginlägg. Skillnaden är att jag hoppas att de [piratpartiet] kommer in och får till ett samarbete med Alliansen istället och kan bidra till att förändra deras gemensamma politik inom detta viktiga område.

Den kommentar som rörde mest vid mig var dock Brockmans. Hon citerade mig där jag skrev om den politiska bloggosfärens mesproppar och kände sig lite träffad:

Det är mig Anna pratar om och det visste var det tog. Kanhända är jag en mespropp, men inte alls av de skäl som hon tror. Jag är bara en sketen kommunpolitiker och aspirerar inte på att bli nåt annat än det. Skulle mitt engagemang i FRA- eller Ipreddebatten andra integritetsfrågor påverka mina lokala partikamrater att på nåt sätt välja bort mig, borde det redan ha hänt. De vet vad jag tycker och jag har inte på något sätt – varken nu eller senare – försökt låtsas nåt annat, tigit i diskussioner eller inte tagit varje tillfälle att prata om frågorna. Däremot har jag inte varit aktiv i frågan på nätet på ganska länge. Och tyvärr är jag nog inte ensam om det…

När jag rannsakar mig själv så är det helt enkelt uppgivenhet och brist på ork. Brist på gensvar, brist på framgång, besvikelse, återhållen ilska, brist på människor i min omgivning som bryr sig om integritetsfrågor och som skulle kunna få igång mig igen.

Nej, du har helt fel, Brockman. Du är ingen “sketen kommunalpolitiker”. Du är faktiskt mycket mer än så och vad du säger och gör spelar stor roll för oss alla. Jag förstår att det är jobbigt att kämpa på när det verkar som om ingen lyssnar. Ibland känns det som om jag inte möter något annat än stängda dörrar när jag försöker ändra saker. Men vet du vad? Vi kan förändra saker tillsammans. En sketen kommunalpolitiker och en sketen pirat kan förändra världen om vi bara slår våra kloka huvuden ihop. Och tänk bara vad vi kan göra om vi får ännu fler med oss!

Vi är redan många. Vi måste bara hjälpa varandra att synas och att orka kämpa vidare. Emma generades en smula över den politiska bloggosfären, men nu har hon tagit tjuren vid hornen och skickat ut en inbjudan. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att påverka. Om vi ska kunna ta steget in i framtiden, måste vi våga visionera om den.

Jag vågar. Gör ni?


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Henry Rouhivuori (PP)

  July 22, 2010, 14:45:27

  Det är så det fungerar. Goda ideer sprider sig. Med goda vindar får vi ett efterfrågat riksdagsinträde.

 2. Hanna Dönsberg

  July 22, 2010, 15:05:28

  JAG VÅGAR!

  1. Anna Troberg

   July 22, 2010, 15:07:40

   Henry: Japp, goda idéer sprider sig som den värsta sortens farsot. Men på ett positivt sätt. :-)

   Hanna: BRA!

 3. Anders Troberg

  July 22, 2010, 22:10:09

  “Japp, goda idéer sprider sig som den värsta sortens farsot.”

  Problemet är att dåliga idéer tenderar att sprida sig ännu värre…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *