Pages

Categories

Search

 

Happy Pride, pirater!

by
July 26, 2010
HBTQ, Integritet, Politik
No Comment

I dag inleds Pride. Det betyder att media och politiker kommer att ägna en vecka åt att gulla ihjäl sådana som jag. Helt plötsligt är vi the shit. Alla av betydelse måste ha minst en liten hbt-nisse vid sin sida, gärna två, eller varför inte hela entourage. Det hade varit ganska så charmigt om det inte vore för att det får mig att känna mig lite billig. Jag är ingens lilla flataccessor. Jag är jag den här veckan också, varken mer eller mindre, precis som under resten av årets veckor. Prideveckan är i sig en bra sak, men den utnyttjas av allt och alla för att sälja lösnummer, locka väljare, kunder, supportrar, you name it. Det kan ibland bli en smula tröttsamt. Det gäller att kunna se bortom allt det där.

Därför tänker jag själv anlägga ett lite annorlunda perspektiv på Prideveckan. Jag lovar till exempel dyrt och heligt att inte använda ord som “heteronormativitet”, “genus” eller “könsmaktsordning” en enda gång. Anledningen till detta är att orden kommer att slitas ut av alla andra alldeles utan att jag också ska behöva nöta på dem. Jag tänker istället använda mig av gamla hederliga piratord som integritet, kultur och kunskap. De angår oss alla, oavsett vilka vi är och vilka preferenser vi har. Dessvärre får vi ändå olika stora doser av just integritet, kultur och kunskap beroende på vilka vi är. Därför kommer jag att försöka anlägga ett informationspolitiskt perspektiv på min Pridevecka, precis som jag tycker att vi alla borde försöka anlägga ett informationspolitiskt perspektiv på allt annat som händer under resten av året.

Alla som läser min blogg skapligt regelbundet vet att jag är obotligt optimistiskt lagd, så det finns ingen anledning till oro. Jag kommer inte att grotta ner mig för mycket i de problem som finns. Jag kommer i första hand att se möjligheter. Inget doom and gloom här inte. Dessutom skulle det kännas väldigt fel att skriva en massa deppiga inlägg om en sak som i allra högsta grad bidragit till att göra mitt liv precis så bra som det är i dag. Dessutom är ingen av oss the only gay in the village längre. Och tur är väl det.

Piratpartiet kommer som vanligt att ha tält i Pride Park. Kom gärna dit och prata piratpolitik med de pirater som är där.

På fredag kan man dessutom se på Rick i partiledardebatten som går av stapeln klockan 15:00 i Hörsalen i Kulturhuset. Missa inte det!

Happy Pride, pirater!


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. Zac

    July 26, 2010, 13:30:13

    Jag är redan så trött att jag kan spy på Pride, men samtidigt så hurrar jag för att ni är där! Det är inte mycket mer integritetskränkande än att inte accepteras för den man är, kämpa på!

    //ZacLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *