Pages

Categories

Search

 

Sommarföljetong 23: Prebens nordisk poängliga

(Detta är den tjugotredje delen av sommarföljetongen “Chefer från helvetet”. Blurb finns här.)

Lördag den 13 maj 2006
13:24 Jag slapp helt otippat att följa med Preben tillbaka till Köpenhamn. Jag vet inte varför. Lika lite som jag vet varför han tvingade med mig till Oslo och Helsingfors. Jag är äntligen på väg hem och Preben myser i sitt älskade fädernesland Danmark och i resten av Norden gör alla så gott de kan för att hämta sig efter Prebens besök. Norge drabbades hårdast den här gången, men Danmark har fortfarande en förkrossande ledning över de andra länderna. Sedan jag började för tre år sedan ser den nordiska poängligan över antal anställda som Preben sparkat ut så här:

Danmark: 15
Norge: 9
Sverige: 7
Finland: 4

Den något ojämna fördelningen beror främst på två saker. Huvudkontoret ligger i Danmark. Det innebär att personalen där dagligen måste stå ut med Prebens infall och nycker och ju närmare man är Preben rent geografiskt, desto större body count, det vill säga antal avpolletterad personal. Finlands relativt låga antal sparkade beror på att Preben tycker att finnarna är ett konstigt folk som inte ens kan prata ett språk som man kan förstå. Det gör att han inte riktigt vill ta i Finland annat än de gånger han faktiskt är där. Detta skapar naturligtvis en hel del andra problem i arbetet, men det håller frekvensen av sparkade nere. Delvis också beroende på att Preben inte förstår en stor del av de mejl som personalen skickar och som han i smyg sitter uppe om nätterna och läser. Ju mindre Preben förstår, desto mindre saker kan han i sitt huvud förvränga till illojalitet och moraliskt förfall.

Regine på Köpenhamnskontoret har lovat att rapportera vad Preben har att säga om sitt nordiska korståg och vi ser med spänning fram emot att höra hur hans version av hans eskapader ser ut när han återberättar dem för en tämligen blasé Köpenhamnsstab. Med undantag för Mads-Peder naturligtvis, som kommer att vara idel öra och klappa Preben medhårs för att själv hamna i bättre dager.

16:12 Dagens snackis är det sms som Preben skickat till Regine, Reijo, 006 och mig: ”Var ska man annonsera efter en praktikant som kan massera bra? I branschtidningen?”

Eftersom vi inte alls är verksamma inom massage-, spa- eller rekreationsbranschen är det ju inte utan att man undrar vad som föranlett hans fråga. Samtidigt är det ingen som vågar fråga närmare med tanke på vilken sorts svar som kan tänkas komma. Själv är jag mest glad över att han inte skickade sms:et till praktikant-Karin. Det hade onekligen kunnat ställa till det för mig.

19:22 Jag är mer än lovligt upprörd! Jag har nyss haft besök av mannen i familjen som bor ovanför mig. Han påstod ännu en gång att Hannibal skällt två hela nätter på raken. Jag förklarade att jag varit på resande fot och att Hannibal inte varit hemma alls. Grannen påstod då att jag ljög. Jag fick en stark lust att strypa honom, som jag dock höll tillbaka. Han upprepade gång på gång: ”Vi kan inte ha det så här! Vi kan inte ha det så här!” Jag svarade att nej, det kan vi sannerligen inte, för det stör ihjäl mig att ni påstår att min hund skäller när han inte ens är hemma så nej, jag kan faktiskt inte heller ha det så här! Sedan smällde jag igen dörren och satte mig i soffan och åt en mikrovärmd pastaröra direkt ur kartongen från 7-Eleven. Hannibal fick det mesta av röran. Jag känner mig inte hungrig. Jag känner mig trött.

(Sommarföljetongen fortsätter i morgon. Denna gång söker Preben en au pair med ljus och lykta.)


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. maloki

    August 25, 2010, 03:42:33

    Fastnade du? …. Tog det stopp! Jag vill ha mer.. Eller snarare, jag vill ha fler Flattrknappar att trycka på, eftersom att jag fick papperskopian av dig och läste den istället. Som just nu befinner sig i Oslo och blir läst där! :) Om den inte är utläst.

    Mer kultur åt folket!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *