Pages

Categories

Search

 

Samarbete är den enda vägen framåt

by
July 30, 2010
HBTQ, Integritet, Politik
No Comment

Det är för övrigt trevligt att hbt-frågorna lyfts fram, även om de flesta bara gör det en vecka om året medan vi hbt-människor är hbt-människor hela året. Jag skrev lite om det där i FriaTidningar.se. En som dock jobbar hårt och envetet med frågorna året runt är Amanda Brihed.

Amanda jobbar framför allt hårt för de transexuellas rättigheter och syns flitigt i media, men hon har helt rätt i att en människa inte kan dra hela lasset. Samarbete is the shit. Precis som med alla viktiga politiska frågor måste vi jobba på många olika plan.

Ett gott exempel, som dessutom tar upp hbt-frågorna ur ett integritetsperspektiv, är när Piratpartiets EU-parlamentariker, Christian Engström för två år sedan bloggade om att FRA hade en alldeles egen PUL. Jag spann i en egen bloggpost vidare på det faktum att FRA till skillnad från andra får samla in, spara och sälja vidare information om individers sexuella läggning.

Min bloggpost följdes i sin tur upp dagen efter av en utmärkt artikel om samma sak i Aftonbladet, som 22 hbt-personligheter, bland annat Brihed, skrivit under. Artikeln uppmärksammades även i QX. Det är så en slipsten ska dras.

Vi måste jobba tillsammans. Vi måste våga hela tiden skicka stafettpinnen mellan oss och turas om att dra. Som tur är är vi många som vill hjälpa till och det märks. Förra året föreläste Piratpartiets kampanjledare, Jan Lindgren, om hbt-frågor och integritet i Pride House. I år har integritetstemat vuxit sig större och fler pratar om detsamma. Brihed är en av dem som tagit upp frågan i år. Det är verkligen jättekul att integritetsfrågorna plockas upp av så många det bara går.

Samarbete är den enda vägen framåt.

(Foto: Jonathan Rieder Lundkvist.)


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Björn Felten

  July 30, 2010, 22:48:51

  1. Anna Troberg

   July 30, 2010, 23:24:41

   Hej Björn!
   Ah, se där! Du ser samarbete is the shit! :-)

 2. Johan T

  July 31, 2010, 15:31:45

  Dessvärre är det inte bara FRA som får samla in uppgifter om personers sexuella läggning. Det finns en identisk formulering hos Säpo:

  Säkerhetspolisen får inte registrera uppgifter om en person enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexuell läggning — så kallade känsliga personuppgifter. Om uppgifter om en person behandlas på annan grund får de dock kompletteras med känsliga personuppgifter, om det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen.

  Som bekant utbyter också Säpo information med andra länder.

 3. Mårten

  July 31, 2010, 21:50:35

  Japp, och om alla hjälps åt så känner sig alla också delaktiga på ett annat sätt än om man bara sitter hemma och håller med, det tror jag också är viktigt. :)

 4. Björn Felten

  August 2, 2010, 14:27:33

  Naturligtvis har du alldeles rätt, Anna. Samarbete är inte bara “Da Shit”, det är och har alltid varit grundvalen till mänsklighetens fantastiska utveckling.

  Det är därför det är så viktigt att vi i PP inte viker en tum ifrån kravet på att avveckla kopieringsrätten i allmänhet och patentsystemet, den värsta bromsklossen för fortsatt utveckling som vi någonsin uppfunnit, i synnerhet.

  Om alla kloka hjärnor i hela världen samarbetar, utan tanke på att svartsjukt bevaka varje litet minimalt framsteg med presumptiva patenträttigheter i sikte, så kommer vi, med dagens digitala kommunikationsmöjligheter, att inom bara några år lösa en stor mängd problem, såsom åldrandet, cancer, allergier med mera.

  Bara ett ståndaktigt piratparti kan göra detta möjligt; därför behövs vi — på ett globalt plan!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *