Pages

Categories

Search

 

Tio guldkorn ur Piratpartiets valmanifest

by
August 4, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Piratpartiet har släppt sina tre valmanifest: Integritet, Kultur och Kunskap.

Mottagandet har varit blandat, men framför allt omfattande. Det är roligt, eftersom det tyder på att det finns ett stort intresse för det vi har att säga.

Valmanifesten är ganska omfattande, så jag tänker lyfta fram de tio saker som jag brinner alldeles extra för personligen. Det betyder inte att jag inte är intresserad av allt annat som finns med i sjökorten. Det betyder bara att dessa punkter ur mitt perspektiv är några riktiga guldkorn. Du har säkert några egna. Kanske är det samma, kanske inte. Det spelar inte så stor roll. Vi är tillräckligt många för att tillsammans kunna lyfta fram det som är kärnan i Piratpartiets politik.

INTEGRITET

Alla delar av FRA-lagen ska rivas upp.
FRA lagen är inte värdig en modern demokrati. Alla ska ha rätt att kommunicera fritt och privat, utan att kommunikationen godtyckligt går genom FRA:s filter. Dessutom drevs FRA-lagen igenom stick i stäv mot en massiv och blocköverskridande opinion mot lagen.

Datalagringsdirektivet ska inte implementeras.
Om Datalagringsdirektivet implementeras kommer information om var vi befinner oss och vem vi kommuniceras med att lagras. Det är djupt integritetskränkande. Dessutom finns det en risk att man även kommer att inkludera registrering och lagring av alla sökmotorsökningar i två år. Det skulle i så fall göra direktivet än mer integritetskränkande.

Slå vakt om rättssäkerheten
Rättssäkerheten är under ständig attack. Det är viktigt att vi slår vakt om den i en tid där landets justitieminister kan lägga fram det ena rättsvidriga förslaget efter det andra utan att riksdag och regering protesterar högljutt. Alla ska ha rätt till en ordentlig rättslig prövning.

KULTUR

Utbilda kreatörer
Man kommer bara så långt med pisk, vill man komma riktigt lång måste man få berörda grupper att förstå vilka positiva möjligheter den nya tekniken ger dem. Kreatörer som ser möjligheter i framtidens kulturklimat kommer inte att klamra sig fast i utdaterade affärsmodeller. Det är vår uppgift att få dem att se möjligheterna.

Sätt press på upphovsrättsindustrin
Det är inte statens ansvar att hålla företag som arbetar enligt utdaterade
marknadsmodeller under armarna. Det är däremot statens ansvar att med både morot och piska uppmuntra dem att utforska och anamma den nya tidens affärsmodeller. Därför ska fildelning för privatbruk göras lagligt. Upphovsrättens ekonomiska skyddstid ska kortas betänkligt. Skyddsomfånget ska begränsas så at remixkulturen tillåts froda.

Skrota IPRED-lagen
IPRED-lagen ger privata bolag större befogenheter än det svenska polisväsendet. Det är inte rimligt. Privata särintressen ska under inga omständigheter få sätta rättssäkerheten ur spel. Speciellt inte på grund av deras egen senfärdighet och lathet.

KUNSKAP:

Reformera patentsystemet
Dagens patentsystem hämmar innovationen på många områden. Det leder till att människor inte får den medicin de behöver, att arbetet med att hitta miljövänliga tekniker går onödigt långsamt och så vidare. Det är inte acceptabelt. Kunskapen ska tillhöra oss alla, inte bara de med mest pengar.

Modernisera skolan
Kunskap förbättrar människans möjligheter i livet. Det är viktigt att undervisningen
är i fas med samhället i stort. Skolan ska framtidssäkras genom att till exempel inkludera datorer och internet på alla nivåer i undervisningen. Vidare bör förmågan att själv söka och validera information läras ut och premieras. Dessutom bör skolan i största möjliga mån använda sig av öppen källkod. På så viss kan man både spara pengar och se till att de ungdomar som ger sig ut i arbetslivet kommer att lyfta frågan om öppen källkod på sina nya arbetsplatser.

Bra internettaccess för alla
En bra internetanslutning ska likställas med att ha telefon, el, avlopp och vatten. God internetanslutning borgar för att medborgare både kan söka och sprida kunskap.

Det var nio saker som jag brinner för. Nio punkter… Vad är då den tionde som jag utlovade? Den tionde som gör mig alldeles extra glad är att det nu faktiskt finns ett parti som lyfter fram alla de här viktiga frågorna och verkligen tar dem på allvar. De traditionella partierna har misslyckats med det och därför är det alldeles extra viktigt att det finns ett gäng som är beredda att plocka upp deras tappade bollar.

Vill du veta mer om Piratpartiet, så är du alltid välkommen att besöka vår nya, fina hemsida!

Andra som skriver om valmanifesten: DN, DN2, Metro, SR, SVT, SR2, Sydsvenskan, Expressen, SVT2, Opassande, Kjellberg, Blogge, Full Mental Straight Jacket, Christian Engström, Unni Drougge, Nemokrati, Livbåten, Mary, Farmor Gun, Viktualiebrodern, Calandrella, Henry Rouhivuori, Calle Rehbinder och många fler.


Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Calle Rehbinder

  August 4, 2010, 12:19:21

  Kul att mitt bildkollage kom till användning här också.

  Mycket inspirerande uppräkning av punkter.
  Jag ska nog göra en liknande lista.
  För mig hamnar informationsfriheten väldigt högt upp.

 2. Calandrella

  August 4, 2010, 13:22:48

  Håller med om alla punkter. Problemet är inte dessa tio. Problemet är punkten om att inskränka rättssäkerheten för upphovsrättsinnehavare. Och problemet är att medlemmarna inte haft särskilt mycket inflytande.

  1. Anna Troberg

   August 4, 2010, 14:45:36

   Hej Calandrella!
   Alla medlemmar har haft över två månader på sig att jobba fram hela sjökort eller delar av dem i forumet. Tyvärr är det inte så många som tagit chansen. Jag skulle verkligen ha velat se en hel armé av pirater som hjälptes åt att bygga sjökort, men det bättrar vi på till nästa gång.

 3. Stefan

  August 4, 2010, 16:08:48

  “förmågan att själv söka och validera information läras ut och premieras.”

  Förmågan att hitta och källkritiskt värdera information är helt vital i ett informations och kunskapssamhälle, lika viktig som förmågan att läsa, skriva och räkna. När jag gick i skolan så fostrades man till att lita på information från böcker och auktoriteter. Det är inte rimligt längre (om det ens var det då) när det finns outsinliga mängder information omedelbart tillgängligt. Som jag ser det kan den här punkten inte betonas nog.

 4. Calandrella

  August 4, 2010, 16:38:06

  Ja, men knappt någon information har gått ut till medlemmarna om möjligheten att i forumet påverka utformandet av sjökorten. I ett nyhetsbrev från 11 juni nämnde Rick kort att en kunde gå dit och påverka arbetet med sjökortet som befann sig i slutfasen. Visst, e-mail har gått till funktionärer om sjökorten, men vi vanliga medlemmar har nästan inte fått någon information alls.

 5. Joakim Jardenberg

  August 6, 2010, 10:08:21

  Det tionde guldkornet är du.

  1. Anna Troberg

   August 6, 2010, 13:24:45

   Hej Jocke!
   Awww! Du gjorde just min dag. Tack! :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *