Pages

Categories

Search

 

I motgång har vi chansen att visa precis hur fantastiska vi är

Hej allihop!

Ibland har man sådana där dagar som man helst skulle ha velat slippa. I går var ett typiskt exempel på en sådan dag. Jag vaknade, satte mig vid datorn med morgonkaffet och sedan satte jag raskt morgonkaffet i halsen. Man gör det när man läser sådana här rubriker: “Piratpartiet vill legalisera innehav av barnporr” Det är nämligen inte alls i linje med vad jag själv anser eller vad jag uppfattat som partiets ståndpunkt.

Så, vad gör man då? Jag ringde och väckte (tror jag) Rick och talade om för honom att det där var något jag inte kunde ställa mig bakom. Det visade sig att vi landat i olika tolkningar av följande passus i valmanifestet: “Informationsinnehav ska avkriminaliseras i samtliga fall. Endast informationsdistribution kan vara straffbart, och då bara i mycket speciella fall där sekretessbelagda personuppgifter inte får spridas från myndighet/sjukhus/bank, eller då det rör nationens säkerhet.”

Jag tog för givet att barnporr borde vara ett av undantagen i friheten att inneha information. Rick gjorde det inte. Vi diskuterade det hela, tog in kommentarer från styrelsen och andra pirater och konstaterade att även om skrivningen dessvärre öppnade för olika tolkningar, så är partiets linje tydlig: innehav av dokumentation av verkliga övergrepp på verkliga barn ska fortsatt vara illegalt och falla under de undantag som passusen räknar upp.

Efter detta beslut skickade Rick så snabbt som möjligt ut en dementi för att stämma i bäcken. Resten av dagen tillbringade vi med att fortsätta föra ut budskapet att Piratpartiet naturligtvis är emot produktion, distribution och innehav av verklig barnporr till medlemmar och media.

Många var ledsna och upprörda, några ville se blod, men jag hoppas att budskapet har nått fram och att det lugnat många oroliga. Vi kommer outtröttligt att upprepa samma budskap tills det har nått fram till alla.

Jag förstår att gårdagens händelser väcker många frågor. Jag ska försöka besvara några av dem som jag fick under gårdagen:

Hade ni (jag, Rick, styrelsen) inte diskuterat valmanifesten i förväg?
Självklart diskuterade vi valmanifesten. Däremot är det uppenbart att vi talat förbi varandra i bland annat den här frågan. Vi kommer att sätta oss ner och prata igenom hur det kunde ske och se till att det inte händer igen.

Hade det kunnat undvikas?
Ja. Vi borde ha insett att bristen på intresse för valmanifesten de två månader som vi hoppades att medlemmarna skulle arbeta fram dem tillsammans med oss, inte berodde på verklig brist på intresse, utan på att kommunikationen inte fungerat i alla led.

Hur löser vi problemet med valmanifesten?
Styrelsen har beslutat att öppna upp valmanifesten igen och ge medlemmarna en vecka till för input, justeringar och förtydliganden. Alla medlemmar ska ha fått ett mejl om detta av Mikael Nilsson. Jag hoppas verkligen att alla tar chansen att påverka den här gången. Tillsammans kan vi bygga fantastiska saker. Det är viktigt att inte sätta prestigen före att göra rätt. Det blev fel. Nu river upp, gör om och gör rätt.

Hur löser vi det pr-problem som gårdagen givit oss?
Vi kan inte ignorera hur omvärlden ser på oss. Det betyder inte att vi ska vika oss dubbla för att alltid göra folk till lags. Det handlar om att våra möjligheter att förändra världen till det bättre är helt beroende av att folk är mottagliga för det vi har att säga. Jag tror att vi löser pr-problemet genom att göra det vi är bäst på. Vi ska finnas bland människor på nätet, på gator och torg. Vi ska vara stolta över att vara pirater. Vi ska visa att vi är de hederliga, trevliga människor vi alltid varit. Vi ska fortsätta att sprida vår politik på samma sätt som vi gjort hela tiden.

Om någon kommer fram till någon av oss och påstår att Piratpartiet gillar barnporr, så är det ett utmärkt tillfälle att berätta att så inte är fallet. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att berätta vad partiet faktiskt står för. Berätta om FRA-lagen, IPRED, Datalagringsdirektivet och alla andra integritetskränkande lagar och lagförslag som man försöker tvinga på oss. Berätta om hur världen skulle kunna se ut utan dessa lagar, vad ett fritt internet skulle kunna betyda för oss alla och hur en reformerad upphovsrätt skulle kunna få kulturlandskapet att bli frodigare än någonsin.

Om någon insisterar att tala med er om barnporr, finns det lite argumentationstips här. Vill ni öva på argumentationen i skarpt läge kan ni göra det i kommentarsfältet på Newsmill, där samma text finns. Det är fortfarande uppåt väggarna att seriefigurer klassas som barnporr och att man slösar rättsväsendets knappa resurser på att jaga låtsasbrottslingar istället för att hjälpa de barn som drabbats av verkliga övergrepp. Det är dock viktigt att hålla isär begreppen.

Det finns de som proklamerat Piratpartiets död. De har fel. Piratpartiet består av samma duktiga, drivande och hårt arbetande aktivister som vi gjorde i förrgår. Man räknar inte ut oss så lätt. Vi står pall. When the goings get tough the tough get going. Det är i motgång vi har chansen att visa precis hur fantastiska vi är.

Nu jävlar kavlar vi upp ärmarna och vinner ett val tillsammans!

Anna
_____________________________
Anna Troberg
Vice partiledare

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. mumfi

  August 6, 2010, 14:44:38

  Med risk för att bli lynchad: Kan vi inte fundera lite på om inte Rick faktiskt har rätt?

  Det _är_ ett problem att göra själva innehavet olagligt. Om vi istället kopplar ett innehav till en delskuld i produktionen av materialet så kommer vi åt rätt personer, öppnar upp för möjligheten att nysta vidare i brottet, och löser hela frågan angående nödvändigheten att det rör sig om problematiskt material, på riktigt. Vi får automatiskt en koppling till gravheten i brottet och om man till skillnad från mig tror på lagstiftning som signalering från samhället, så ger det en mycket tydligare signal än vad vi skickar idag.

 2. Kristofer Pettersson

  August 6, 2010, 15:33:02

  mumfi: Självklart ska vi fundera på det och det kan kanske visa sig att det är rätt, men problemet är att Piratpartiet måste vara förutsägbart om man ska kunna rösta på det. Att två av de mest tydliga profilerna inte kan förutsäga varandra är ett problem. Vi behöver en tydligare respekt för går gemensamma kropp som är Piratpartiet och inte inbilla sig att vi är enskilda debattörer i en egen båt. Rick och Anna är satta att utföra ett förtroendeuppdrag och de misslyckas med det genom att fumla bort sig på trivialiteter.

  Fixa det här nu Anna! Det behöver inte vara svårt alls. Beatrice Ask är tanten med skägget i brevlågan. Det är hon som i SVT försvarar domen mot serieöversättaren. Konfrontera! Debattera! Kick ass! Använd också Amelia och Mattias, våra två bästa debattörer.

 3. Hanna Söderström

  August 6, 2010, 17:10:55

  Jag anser att Rick har rätt, men det är inte praktiskt möjligt att få gehör för den ståndpunkten idag och det kommer sänka partiets möjligheter att påverka i övriga frågor, om vi blir kända som pedofilpartiet. Eftersom det här inte är den viktigaste frågan vi har att arbeta mot, tycker jag att informationsfrihet ska få vänta lite.

 4. WDB

  August 6, 2010, 17:36:35

  Kära Anna Troberg.
  Betr. Ditt utskick “I motgång har vi chansen att visa precis hur fantastiska vi är”

  Intro: 65 år,medlem med lite månadscash,mitt första inlägg,avvaktande f.n.

  Låt mig till en början konstatera vissa enkla fakta:
  Synen “Hur löser vi det pr-problem som gårdagen givit oss?” anser jag vara principiellt fel det borde vara “Hur förvaltar vi den PR-möjlighet detta givit oss” ty all PR
  är bra i princip, hur man förvaltar utfallet kan däremot vara olika bra.

  Om Vice går i offentlig polemik med partiordföranden resulterar detta ofrånkomligt i
  misstroende mot partiet men vad värre är, det ger media chansen till monolog (läs snedvridning, hån etc.) istället för den så eftersträvansvärda fortsatta dialogen (läs reklam).

  Sedan vill jag ifrågasätta det kloka i att överhuvudtaget ta med detta i ett valmanifest på
  kort varsel.
  (även om det i principiella termer) är berättigat.
  Det finns vissa etablerade “åsikter” i ett samhälle (oftast etablerade genom konstant lobbying med mer eller mindre dold agenda) där det inte går att gå in i en snårig ideologisk
  diskussion utan att förlora på det. Då får man nog vara beredd att ta till förvridna populistiska slagord och jag tror att inte ens detta skulle hjälpa i längden

  WIKILeaks är ett annat exempel. En perfekt chans att koppla ihop sig med en sak som
  majoriteten kan förstå och som kittlar “Everybody loves a scandal” nerven. Där kanske
  hade det vara möjligt att inse att storyn skulle fortsätta ett bra tag och knyta ihop sig med den innan man delade ut belöningen (erbjudet stöd till Wikileaks)

  Inse gärna att det hjälper föga att kalla radio/tidningar/TV för gammalmedia, makt finns trots allt fortfarande där och i hög grad inte minst p.g.a. deras kopplingar (och länkar) på nätet.

  Därvidlag går det att lära mycket av historien, förslag: analysera gärna “Ny Demokrati”, “FI”, “JuniListan” o.s.v men även “SD” och t.ex. “DieGruenen” i Tyskland” (miljöfrågan var
  då minst lika kontroversiellt och svårförklarligt som Piratpartiets fråga idag) ett mäktigt parti idag.

  Tja vad kan vara lösningen på detta ?
  Personligen tror jag att Piratpartiet kämpar för en av de absolut svåraste och viktigaste
  (egentligen helt framtidsavgörande) frågor vi har idag (Om Ni står ut med mig vill jag gärna återkomma till detta).
  Då får man finna sig i att situationer uppstår (om och om igen).
  Det gäller bara att ha en klar strategi, blueprint om Ni vill, i flera steg (lite empati och fantasi hjälper), liggande på bordet. Gärna med insikten att de två, tre första sekunderna
  är avgörande (gällar reklam, förhandling. you name it).

  Hallo Pratister ! Tyck till säger gammelfarfar.

  Undertecknad
  WDB en oförbätterlig Besserwisser

  1. Anna Troberg

   August 6, 2010, 18:42:48

   Hej WDB!
   Jag vill bara göra ett klargörande. Jag går inte i polemik med Rick. Jag förklarar vad som inträffade, hur det blev så och hur vi valde att agera. Rick och ganska många andra pirater, styrelsemedlemmar och andra, läste det här nyhetsbrevet innan jag skickade det och de gav alla tummen upp. För mig var det viktigt att få de där tummarna upp, eftersom nyhetsbrevet hanterar en delikat fråga.

   Vi hade ett medlemsmöte i Stockholm i går och det jag plockade med mig därifrån var att folk kanske i första hand inte var arga, utan att de hade frågor de ville få svar på. Med det här nyhetsbrevet hoppas jag att jag kunnat ge lite svar.

   Ha en trevlig helg,
   Anna

 5. Micke

  August 6, 2010, 18:15:56

  Jag är numera en före detta potentiell PP-väljare. Med Falkvinge kvar vid rodret har PP inte ens en suck att komma in i Riksdagen, och om Falkvinge inte själv inser att han nu är en belastning för partiet är han antingen korkad, eller ännu värre, gör en medveten prioritering att sätta sin karriär framför att släppa fram ideologin.

  Frederick Federley i FRA-frågan, någon?

  Det är synd, för jag ser många bra krafter i Piratpartiet.

 6. Larry

  August 6, 2010, 20:21:14

  Men Rick har 100% rätt! Fundera på följande: Du ladder ner ett paket med hundratals filmer, typ “the best movies of the 90’s”. I fall det skulle finnas några filmsnuttar med barnporr i paketet blir man direkt skyldig till innehav. Vidare, om man kollar vissa filmer (icke barn porr) från paketet, och tycker helheten är värt att sprida vidare (utan att veta vad allt som finns där), blir man ytterligare skyldig till spridning av barnporr. Vem som helst kan råka ut för det här i dagens läge. Ska man då bli slängd i fängelse och kastrerad?

 7. Dennis Nilsson

  August 7, 2010, 04:05:23

  @Hanna
  Utan informationsfrihet sa är alla andra fragor tamligen meningslosa. For da far man inte ens vetskap om dem, och kan darmed inte ens diskutera dem.

  Informationsfrihet är grundbulten i det öppna och fria demokratiska samhallet.

  Gor man avkall pa det sa befinner vi oss pa samma slutande nedforsbacke, som de som vi kritiserar.

  Tillat inte demokratur-kramarna att fora dig bakom ljuset.

 8. Tejpad

  August 7, 2010, 15:53:47

  Red ut det här debaclet så fort det bara går! Det finns för mycket annat som måste tas krafttag emot, för att gräva ner sig i en enskild pirats snedsteg… även om det råkar vara partiledaren.
  Min senaste bloggpost handlar om en av dom saker som jag tycker piratpartiet borde ta upp!

 9. Jimmy

  August 7, 2010, 16:30:30

  Lite komiskt är allt detta snack. Först skrivs massa vettiga bloggposter av alla (inklusive på denna blogg för bara några dagar sen) om att man inte ska falla för ordet barnporr som ett frikort att drabbas av panik och göra vad som helst. Sen när det nämns några dagar senare verkar alla glömma bort sina egna råd och få panik och springa runt i cirklar och skrika.

  Känns som det är bra att läsa sin egna artiklar för vad som står och inte bara korrektur läsa :).

 10. Annika Beijbom

  August 7, 2010, 17:47:26

  Hej Anna!

  Nu är jag ju utomstående men jag vill tycka lite ändå. Jag tycker att det vore rimligt att ni byter plats. Du går in som partiledare och Rick kan vara vice. Det kanske blir ovant till en början men på sikt tror jag att det skulle fungera riktigt, riktigt bra. Tuff vecka, rent politiskt. Vet inte om du hunnit få med dig burkautspelet från mitt parti men det är ganska hårresande det med.

  Ta hand om sig!

  Många, många hälsningar
  /FFP

 11. Hans J

  August 8, 2010, 10:00:07

  Annika Beijbom,

  Toppen att du “kommer ut” som en riktig pirat. Vi visste nog innerst inne, både du och jag, att du hörde hemma här.

  Gör slag i saken!

  Personligen tycker jag att Rick Falkvinge är en fantastisk ordförande och jag beundrar hans kompromisslösa kamp för din och min personliga integritet. Den får man inte hymla med!

  Jag hoppas att vi ska kunna förändra samhället på ett sådant sätt att vi inte får fram trasiga vuxna utan att vi istället behandlar alla medborgare så att vi inte behöver ta till extraordinära åtgärder och verkningslösa undantag för att lura väljare att vi är för saker som vi egentligen skiter i.

  Saker ska inte “bara låta bra” – de ska verkligen vara det.

  Men var inte blyg nu utan klicka på länken ovan! 😉

 12. Hans J

  August 8, 2010, 11:47:10

  Vilket skitsnack!

 13. Anders Troberg

  August 8, 2010, 23:13:22

  Mumfi: Personligen anser jag att innehav av barnporr ska vara olagligt, men att man också ska ha ett tydligt beviskrav när det gäller uppsåt.

  Som det funkar idag så kan man åka dit för:

  * Att man fått en oönskad popup i webbrowsern som man klickat bort, men bilden finns kvar i cachen
  * Att man har raderade bilder på disken, tex att man tankat hem felmärkta bilder och raderat dem när man upptäckt det.
  * Att man i ett bildbibliotek på miljontals bilder råkar ha ett par olagliga bilder. Det är inte möjligt att sanera så stora datamängder perfekt.

  Redan idag så krävs, på pappret, uppsåt, men i praktiken så råder lynchstämning i rätten, vilket leder till att man man dömer folk som gjort allt rätt, men som ändå blir dömda.

  Dessutom, när man börjar blanda in tecknade bilder, där offer saknas och där ålder inte kan fastställas, utan hänsyn till sammanhang, då blir det bara konstigt. Då blir helt plötsligt tex slutscenen i Family Guy, avsnitt 2×11 (A Picture Is Worth 1,000 Bucks) barnporr, och det är bara galet.

 14. Gunnar Parment

  August 9, 2010, 21:09:00

  Larry skrev: “Men Rick har 100% rätt! Fundera på följande: Du ladder ner ett paket med hundratals filmer, typ “the best movies of the 90′s”. I fall det skulle finnas några filmsnuttar med barnporr i paketet blir man direkt skyldig till innehav. Vidare, om man kollar vissa filmer (icke barn porr) från paketet, och tycker helheten är värt att sprida vidare (utan att veta vad allt som finns där), blir man ytterligare skyldig till spridning av barnporr. Vem som helst kan råka ut för det här i dagens läge. Ska man då bli slängd i fängelse och kastrerad?”

  Precis samma problem som på den gamla tiden om man hade en VHS (om ni minns vad det var) och lånade en kassett… eller om man skulle låna en DVD med flera filmer och bara är intresserad av en. Inte fasen kan man veta vad resten av filmerna är då. Det kan ju vara vad som helst. Det blir väldigt lätt att begå brott av misstag. Speciellt om oskyldiga nakenteckningar nu är olagliga… men det återstår att se i HD.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *