Pages

Categories

Search

 

Dags att vakna och lukta på kaffet

by
August 25, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Vänsterpartisten Mikael von Knorring är upprörd på Piratpartiet och tror att vi vill stå ensamma på grund av vår TPB-annons. Han har dock missuppfattat det hela ganska grovt. Vi vill inte alls stå ensamma. Vi tar gärna emot hjälp i vår politiska kamp. Faktum är att jag själv påpekat massor med gånger att det här är en kamp vi inte kan vinna själv. Vi behöver ta den här kampen på bred front.

Men, det betyder inte att vi tänker göra som Vänsterpartiet, och för den del en del andra partier ur båda blocken, och lura väljarna att vi kommer att arbeta för något vi inte kommer att lägga någon större krut på efter valet. Jag är fullt medveten om att Vänsterpartiet och andra partier säger fina saker om integritet. Men tills jag ser att de slutar förhandla bort de frågorna till förmån för annat, så kommer jag aldrig att gå med på att låstsas som om det regnar och skicka väljare åt deras håll.

Jag är också fullt medveten om att det finns många duktiga politiker i andra partier som kämpar för samma saker som Piratpartiet gör. Men så länge det bara är enskilda politiker som hårt arbete till trots inte lyckas få genomslag för den politiken i sina egna partier eller i de samarbeten som deras partier har med andra partier, så är en röst för integritet fullkomligt bortkastad på dem.

Att som von Knorring spekulera i vad som skulle hända om de rödgröna, eller för all del alliansen, skulle sträcka ut en hand till Piratpartiet innan valet är bortkastad tid. Inget av blocken kommer att sträcka ut en hand till oss förrän väljarna har satt ner foten och visat vart skåpet ska stå.

En röst på Piratpartiet kan förbättra kampen för integritet mycket, både i det stora hela och inom enskilda riksdagspartier.

En röst på Piratpartiet är en tydlig signal till de andra partierna att det är dags att ta tag i den viktiga integritetsfrågan.

En röst på Piratpartiet är den bästa hjälpen man som väljare kan ge de duktiga politiker som kämpar för integriteten i ständig uppförsbacke i de andra partierna.

Jag förstår att detta kan kännas tråkigt att inse. Men det är dags att vakna och lukta på kaffet, von Knorring. Om du vill stödja kampen för medborgarnas integritet, så ska du rösta på Piratpartiet. Allt annat är i nuläget en bortkastad röst. Faktum är att du gör integritetskämparna i riksdagen en tjänst genom att lägga din röst på Piratpartiet.

Cristian Engström: “Vänstern säljer integriteten för 49 öre


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Micke vK

  August 25, 2010, 12:58:50

  Du svarar inte på varför PP känner sig tvungna att påstå att Vänsterpartiet inte vill prata integritet. Istället säger du att vi skulle “lura väljarna att vi kommer att arbeta för något vi inte kommer att lägga någon större krut på efter valet”. Way to go för att stärka samarbetskänslan! Är det också din bedömning av vad vi gjorde i FRA-frågan? I Ipred-frågan?

  En röst på oss är “fullständigt bortkastad”. Träffar du folk som inte kan tänka sig att rösta på PP, rekommenderar du dem då att inte rösta alls?

  Du “ser att de slutar förhandla bort de frågorna till förmån för annat”. När då, får jag fråga? Vilken lag, vilken tidpunkt?

  1. Anna Troberg

   August 25, 2010, 13:49:49

   Hej Micke!

   Jag vill ställa en motfråga: vad exakt är ni beredda att göra för att ert prat om integritet inte bara ska bli tomma ord? Om ni inte är beredda att ge upp något, så kommer oundvikligen frågan om integritet att hamna i samma bortglömda to do -hög som frågan om den svenska monarkin för Vänsterpartiet. Den högen är täckt av spindelväv och hamnar integritetsfrågan där, så blir den snabbt bortglömd.

   Om jag träffar folk som inte kan tänka sig att rösta på Piratpartiet? Då talar jag om för dem att integritetsfrågan är större än vilket parti som helst. Den kan inte offras för att man av ohejdad vana känner sig obekväm att rösta på ett parti man inte röstat på tidigare. Av den anledningen uppmanar jag dem att rösta på PP, sedan är det upp till dem att fatta beslut.

   Och vad det gäller din sista fråga, så kan jag ju ta upp frågan om fri fildelning som finns hos er, men inte i det rödgröna samarbetet. Fildelningsfrågan är tätt sammanlänkad med integritetsfrågan. Inget försök att stoppa fildelning kommer att lyckas med mindre än att man kontrollerar de ettor och nollor som människor skickar till varandra. Eftersom ni gav upp fildelningsfrågan i det rödgröna samarbetet har jag svårt att tolka det på något annat sätt än att integritetsaspekten av det hela inte var tillräckligt viktig för er.

 2. Roland Orre

  August 25, 2010, 13:23:29

  Jag anser att det är mycket viktigt att PiratPartiet inte tar emot några utsträckta händer från M eller S. Både M och S borde vara tillräckligt vuxna med sin 1/3 av rösterna vardera att stå på egna ben. Däremot anser jag att det borde finnas möjlighet att finna enighet i våra frågor hos MP, V, FP och C. KD har förvisso hamnat väldigt långt ut i den korporativistiska integritetskränkande konservativa träskmarken, men vem vet, jag tror att även hos KD borde finnas visst hopp att nå fram, då deras fokus inte borde vara att bevara dystopin i denna världen.

 3. E-mannen

  August 25, 2010, 13:32:38

  @Micke vK “Du “ser att de slutar förhandla bort de frågorna till förmån för annat”. När då, får jag fråga? Vilken lag, vilken tidpunkt?”

  Nu är inte Vänsterpartiet samma sak som Centerpartiet men V kommer att hamna i samma situation som dem om det blir en rödgrön vinst i valet. Och vi VET vad C gjorde. De böjde sig för blockpolitiken och röstade igenom FRA och IPRED.

  Före EU-valet så tipsade jag folk som inte var PP:are om vilka personer de skulle rösta på för att ändå kunna ge genomslag för PP:s frågor. I vänsterpartiet var det Erik Josefsson jag propagerade för.
  Detta året har jag gett upp det tänket. Vänstern är ett “full service”-parti och då försvinner obenhörligen vissa frågor i förhandlingarna. Jag är inte beredd att sitta och spela tärning i valet om vilka frågor som kommer gå få vara kvar.
  Jag tycker integriteten är så pass viktig att jag lägger hela min röst på det.

 4. Micke vK

  August 25, 2010, 13:45:02

  E-mannen: Som jag skriver tycker jag inte det är konstigt alls att en del vill just “lägga hela sin röst på integritetsfrågorna”. Problemet kommer när PP känner sig tvungna att påstå att de är de enda som överhuvudtaget bryr sig. Det är fel, ohederligt och förstör samarbetsmöjligheter vi skulle behöva.

  Vi kan göra olika bedömningar om hur förhandlingarna i det rödgröna samarbetet skulle se ut, men argumentet “C är ett parti – dom är dumma – alla partier är dumma” håller inte.

 5. minata

  August 25, 2010, 14:25:15

  Anna Troberg frågar: “Jag vill ställa en motfråga: vad exakt är ni beredda att göra för att ert prat om integritet inte bara ska bli tomma ord?”

  Integritetsombudsman.

 6. Micke vK

  August 25, 2010, 14:28:58

  Du svarar fortfarande inte på varför PP känner sig tvungna att påstå att Vänsterpartiet inte vill prata integritet. Inte heller på om “lura väljarna” är din bedömning av vad vi gjorde i FRA-frågan eller I Ipred-frågan.

  Jag skulle aldrig påstå att jag tror att vi kommer vinna 100% i integritetsfrågorna. Tvärtom har jag ofta ventilerat min ångest över att Socialdemokraterna faktiskt verkligen vill ha DLD, och att direktivformen gör det förbannat svårt att vinna. Vi och MP kommer som i alla uppgörelser hittills vara tvungna att möta S på halva vägen någonstans, och DLD är den uppenbara kandidaten för vad vi inte kommer lyckas med. Jag har heller aldrig låtsats som att V skulle kunna prioritera framgångar i integritetsfrågorna lika ensidigt som PP: det vare sig tror eller vill jag.

  När jag träffar folk som inte kan tänka sig att rösta på de rödgröna testar jag alltid om jag kan få dem att rösta på PP. Jag säger inte att PP måste göra det omvända, men att PP-medlemmar då och då gjort har onekligen stärkt samarbetet.

  När gav vi upp fildelningsfrågan, tänker du? Den är överhuvudtaget inte förhandlad än. Hade vi gett upp den hade vi inte kunnat lyfta den i valrörelsen, som vi gör i integritetsmanifestet.

 7. Roland Orre

  August 25, 2010, 14:40:46

  Finns det överhuvudtaget listat någonstans vad de rödgröna resp alliansen verkligen kom överens om i Almedalen?
  Jag har en känsla av att man vill bevara en massa hemligheter för väljarna.
  Det enda jag verkligen önskar inför det här valet, är att man överger den vanskliga blockpolitiken och släpper fram de mindre partierna som har goda ideér som nu är uppätna både till höger och vänster. Piratpartiet kan hjälpa dessa partier med integritets och immaterialrättsfrågorna och de andra partierna kan sedan fokusera sig på sin liberala, gröna eller röda politik, där de också vill hitta många fränder inom piraterna. M och S får då chansen att börja renodla de frågor som är dessa partiers hjärtefrågor (backspegeln). Jag är övertygad om att detta leder till en stabiliserande men samtidigt radikal och framtidsuppbyggande men partierna måste överge lite av sin politiska prestige. Alla de gamla partierna behöver ta sig i kragen och fundera på, varför finns vi? vad vill vi?

 8. Roland Orre

  August 25, 2010, 15:03:57

  @minata, detta som du frågar står klart och tydligt i manifestet
  http://piratpartiet.se/integritet

  Hmm, något har hänt med piratpartiets site, den är seg idag.
  Jag skall skicka dem ett meddelande om det.

 9. minata

  August 25, 2010, 15:09:38

  Svar till Roland Orre.

  Upphovsrätten är en hjärtefråga för socialdemoktraterna. Siv Holma(V) står på socialdemokraternas sida i upphovsrätt. Siv Holma är kulturutskottets ordförande.
  Micke von Knorring(V) är en piss i Missisippi.

 10. Arndt

  August 25, 2010, 15:45:22

  PP sålde ut sig för att fiska lite extra röster, principerna kring innehav av information försvann snabbt när media började pressa lite.

  PP har redan börjat kompromissa med sina principer trots att partiet är relativt nytt. Hur illa det kommer gå om partiet skulle få ta del av maktens frukter kan man undra.

 11. Patrik

  August 25, 2010, 15:48:19

  Jag skrev det även på Micke vK’s blogg, men jag tycker att det förtjänar att upprepas: OM det är så att V är lika duktiga på integritet som påstås, då är det ett utmärkt argument för att stödrösta pirat om man gillar de frågor PP driver. Det ger nämligen vänsterblocket ett samarbetsparti som plockar väljare från höger, samtidigt som det ger styrka åt den politik som V enligt Micke vill driva. Vad tror ni är bäst för de frågor som PP driver – att V+MP förhandlar med S om dem, eller att V+MP+PP gör det?

  Naturligtvis är “Ingen annan pratar integritet” förenklad politisk retorik. Det är något som ALLA partier använder, eftersom det är ett effektivt sätt att kommunicera det man vill säga. Det blir liksom inte lika klatschigt att säga “Inget annat politiskt parti har integritet som hjärtefråga och chansen att de frågorna kommer att få speciellt stort gehör är minimal om du röstar på något annat parti även om det finns vissa som vill få dig att tro annorlunda”. Visst kan jag som piratpartist be om ursäkt om du känner dig stött av retoriken, Micke, men det känns lite underligt att du retar dig på just det som PP säger. Du borde väl rimligtvis bli bra mycket mer upprörd över högerblockets retorik?

 12. Lina Ydrefelt

  August 25, 2010, 16:14:54

  Integritet
  javisst
  men
  klimat
  utförsäkrade sjuka
  utnyttjade papperslösa

  vad är min integritet i informationsfrågor värd när den inte existerar i sjukförsäkringssystemet? när jag inte får kvalificerad vård för att min sjukdom inte prioriteras?

  integritet betyder många saker.

  oj så mycket pp håller klaffen om.
  kasta sten i glashus?

 13. Micke vK

  August 25, 2010, 16:22:08

  Patrik: Jag har högre förväntningar på PP än på högern :) Vi har haft ett bra samarbete i nätfrågorna, och det behöver fortsätta för att vi ska kunna vinna i sak. Därför har jag hela tiden verkat för att Vänsterpartiet inte ska komma med, eller förstärka, osaklig kritik av PP.

 14. Gunnar

  August 25, 2010, 16:34:18

  Integritetsmanifestet ser jag som rent och skärt valfläsk. När det kommer till kritan så kommer det vara blockpolitiken som gäller, och då lär integritetsfrågorna vara bland dom första offerlammen.
  Piratpartiet kommer att stödja V om de nu bryter trenden och faktiskt tänker ta strid med det egna blocket i dessa frågor, så ingen skada skedd med en röst på PP.
  Andra partier har dock förverkat mitt förtroende.

 15. minata

  August 25, 2010, 16:37:49

  Micke vK säger “vinna i sak”.

  Att jag som upphovsman förlorar kontrollen på mitt verk från dag ett och att mitt verk blir klassad som Public Domain efter år fem.

  Vänsterpartiets partiledning använder Integritetsmanifestet som en SLASK. Fri fildelning fick inte vara med i kulturmanifestet (Siv Holma(V) står på socialdemokraternas sida i frågan) därför fick det vara med i kalkonmanifestet. Vad har digitala bibliotek med integritet att göra. Kalkon kalkon kalkon.

 16. Roland Orre

  August 25, 2010, 16:54:43

  @minata, @Gunnar mfl. Ni pratar som om block-politiken vore ett faktum och skyller på att V sålt ut sig till S.

  Det är över tre veckor kvar till valet. Jag tycker att vi skall göra allt för att stoppa blockpolitiken. Visserligen kommer PiratPartiet att fungera som vågmästere efter valet, och det är förstås en lösning, men en bättre lösning anser jag är om vi kan finna harmoni kring integritets och immaterialrättsfrågorna bland de mindre partierna och slå sönder block-politiken anser jag. Det mesta av den vktiga socio-liberala och den viktiga gröna politiken är tillintetgjord av M och S.

 17. Peter Vigren

  August 25, 2010, 18:43:50

  Anna Troberg: “Då talar jag om för dem att integritetsfrågan är större än vilket parti som helst. Den kan inte offras för att man av ohejdad vana känner sig obekväm att rösta på ett parti man inte röstat på tidigare.”

  Det är inte riktigt så enkelt. Jag som vänster tycker t ex stoppandet av tortyr och krig är rätt viktigt med. Eller för den skull att sjukvården är eftersatt eller att människor knappt har mat för dagen. Så det är inte pga vana jag inte skulle vilja rösta PP, utan för att det är väldigt mycket som är viktigt. Nu har jag turen att V delar PP:s politik. Jag försöker först och främst upplysa människor om V, annars om MP och PP.

  Patrik: “OM det är så att V är lika duktiga på integritet som påstås, då är det ett utmärkt argument för att stödrösta pirat om man gillar de frågor PP driver. Det ger nämligen vänsterblocket ett samarbetsparti som plockar väljare från höger, samtidigt som det ger styrka åt den politik som V enligt Micke vill driva.”

  Eh, stödrösta tolkar jag som att V:are ska rösta PP, vilket isf bara flyttar röster och försvagar V+MP i integirtetsfrågorna. Men att PP kan plocka högerväljare håller jag med om. Det känns ju självklart att de som är höger röstar på PP, eftersom de inte har något annat alternativ i integritetsfrågor men rödgröna har ju alternativ. Och samtidigt är tyvärr V och MP lite små, så vi behöver våra röster. Men t ex Sossar Mot Storebror hade kanske kunnat stödrösta.

  Sedan det där om förenklad retorik så tycker jag de flesta partier anmärker på när något parti (inte bara PP) försöker låtsas som de är de enda som bryr sig. Men visst, kanske man bryr sig mer om det är ett parti som har samma politik inom ett visst område som en själv och därför tycker det blir fel att förstöra chanserna för samarbete.

 18. minata

  August 25, 2010, 18:54:19

  @Roland Orre
  Ärligt tror jag att ingen socialdemokrat gillar samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men vi socialdemokrater är väldigt lojala av oss och följer partilinjen.
  Det var bättre förr med en S-minoritetsregering med hoppande majoriteter.
  Till exempel uppdateringen av upphovsrättslagen år 2005. S + V för ändringen och MP mot. Med hjälp av M+Fp+Kd (plus S och V) gick den igenom riksdagen. Det va bättre förr. I denna mandatperiod röstade S med alliansregeringen på IPRED. Bara det att det är Alliansregeringen (läs Moderaterna) som bestämmer. Hur det blir med en Röd-Grön regering kan jag icke sia om.
  Men värst av allt är ett vågmästarparti. Då är en stor koalition, S + M, bättre.

 19. ConnyT

  August 25, 2010, 23:01:58

  @minata
  “Att jag som upphovsman förlorar kontrollen på mitt verk från dag ett”

  Detta är något du sprider överallt. Menar du att du har kontroll i dag? Privatkopiering och radioinspening etc är väl fullt tillåtet idag vad jag vet? Visst blir det mindre kontroll med fri fildelning men du låter påskina att du HAR kontroll idag, vilket ju inte är sant alls.

 20. minata

  August 25, 2010, 23:38:46

  @ConnyT

  “Privatkopiering och radioinspening etc är väl fullt tillåtet idag vad jag vet?”

  Ja. Ersättning till upphovsmannen från Copyswede med medel från kassettskatten.

  Kassettskatten vill Piratpartiet slopa.

  Upphovsrättens två första paragrafer förklarar att upphovsmannen har ensamrätt till sitt verk. Detta vill Piratpartiet ändra på. Och skyddsperioden från liv plus sjuttio år till fem år. Det är väl inte konstigt att jag, som upphovsman, förföljer Piratpartibloggar.

 21. ConnyT

  August 26, 2010, 08:20:34

  @minata.
  Du duckar för min kritik. Du påstår att PP gör så att du tappar kontrollen från dag ett. Jag säger att du kan inte tappa något du aldrig har haft. På vilket sätt har du som upphovsman kontroll över privatkopiering/radioinspelning idag?

 22. Roland Orre

  August 26, 2010, 08:22:51

  Tack @minata! Jag uppskattar verkligen det du säger, om alla socialdemokrater (och moderater) skulle kunna bekänna färg på detta sätt, då skulle vi kunna få till något riktigt bra.

  Mitt ideala mål, (man måste ju sikta högt) är att Socialdemokraterna skall kunna koncentrera sig på just de frågor som är dess kärnfrågor. Då kan de gå långt i sitt tänkande och engagera sig för just detta som är deras hjärta.

  Detsamma gäller de gröna, deras kärnfrågor är nu glömda mer eller mindre. De gröna MP och de gröna C, bådas kärnfrågor har liksom blivit sopade under mattan.

  Liksom även för moderaterna, jag vet inte riktigt hur jag skall kategorisera moderaterna, eftersom jag aldrig identifierat mig med deras politik, jag är socio-liberal, men om vi nu antar att moderaternas kärnfråga är att befrämja företagsamhet, vilket vore rimligt.

  > Men värst av allt är ett vågmästarparti. Då är en stor koalition, S + M, bättre.

  Vänta nu, vad är det du säger? Jag hoppas verkligen inte du menar vad du sa, du menar väl S+MP, om skräckscenariorna att kombinera S+M skulle bli verklighet, då vill inte jag vara med här längre. Då försöker jag hitta en annan planet. Vi är redan idag på väg mot ett totalitärt samhälle och att nu kombinera S+M representerar det mest dystopiska mörka scenario jag kan tänka mig.

  Så, var snäll och glöm sådant som S+M!

  Det två-blockssystem vi har idag är inte bra, det är bipolärt, som en bistabil vippa (om man sysslar med elektronik, som är en av mina hobbies). Genom ett sådant system, där antingen vänster-blocket eller höger-blocket “vinner” då kan man inte skapa en stabil politik.

  De Gröna, och Piraterna representerar en harmoni-skapande socio-liberal politik.
  I dagsläget är M och S rätt precis 1/3 vardera, om de andra partierna, som är en samling av grönt,liberalt,socialt och socio-liberalt kunde komma i samförstånd, då skulle vi kunna få en mer stabiliserande tre-sektor-politik. Rött-Grönt-Blått
  Regeringen skulle kunna plockas ihop från alla sektorerna, men vara en minoritet. De mest liberala/radikala mest öppna för framtiden skulle kunna hantera motioner ungefär som EU-kommissionen gör idag. Bra lösningar, dvs de gröna som inte är i konflikt med blått eller rött kan vinna konsensus. Lösningar som bara tillfredsställer 2/3 kan fortfarande gå igenom. Lösningar som bara skulle gå hem hos 1/3 är ju ändå bara att förkasta, men i dagsläget kan sådana dåliga förslag ändå gå igenom, på grund av den fatala block-politiken.

  Men säg att du verkligen skrev fel med M+S, något så destruktivt och totalitärt har jag dock läst om i Stockholm kommun,
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3624115
  men om den typen av samhälle är på väg, då är det helt ute med oss. I Sovjetunionen fanns bara ett enda parti.

  Om du verkligen tänkte M+S därför att det skulle preferera personval istället för partibundenhet, då har du tänkt åtminstonde lite rätt. Men att gå direkt från två-blockspolitik till något sådant, dvs något sånt här
  http://www.w3schools.com/tags/ref_colormixer.asp?colorbottom=FFFF00&colortop=FF00FF
  går inte enligt min mening, man måste gå via en tre-enighet först, annars blir politiken lätt ännu mörkare, än den är nu.

 23. minata

  August 26, 2010, 11:47:51

  @Roland Orre
  Socialdemokrater och Moderater har samarbetat i flera frågor som pensioner, invandrarpolitik och försvar. Exempel på stor koalition finns i länder som Tyskland och Österrike. Det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som vill ingå i en blockregering. Socialdemokrater vill regera som minoritetsregering med hoppande majoriteter. Det var bättre förr.

 24. minata

  August 26, 2010, 11:50:35

  @ConnyT

  Lösningen för problematiken privatkopiering/radioinspelning idag är kassettskatten. Kassettskatten vill Piratpartiet ta bort.

 25. ConnyT

  August 26, 2010, 12:25:39

  @minata
  Jaja vi släpper detta. Du blandar (medvetet) ihop kontroll och ersättning

 26. Johannes

  August 26, 2010, 12:47:31

  @minata

  Jag tycker iofs kasettavgiften är lite orättvis, dom få cd/dvdr skivorna jag inhandlar gör jag för att bränna ut våra bilder från systemkameran (mestadels raw).
  Varför ska då det vara kasettskatt på det? Jag förstår ju givetvis att det inte är en lätt fråga att lösa, men jag ser det lite som med tv-licensen, det vore bättre om alla fick betala en liten summa på skattsedeln istället då i princip alla ser på tv utan att betala för sig, så i mina ögon vore en form av skatt på några hundringar va mer rättvis eller att det finns ett val, då man köper att välja om man vill betala kasettskatt ( för att göra backuper av redan inköpta skivor för att ha tex i bilen då man kanske inte vill ha mega repor på originalen), men då kanske folk valde andra alternativet ändå =), och sedan ta bort kasettavgiften.
  /J

 27. minata

  August 26, 2010, 12:54:53

  @Roland Orre
  Upplysning: Piratpartiet fick i förra valet 0,63% och i opinionsundersökningarna har de inte synts till. Ett riksdagsval och ett EU-val kan icke jämföras.

 28. Roland Orre

  August 26, 2010, 15:24:52

  @minata, jag förstår inte vad dessa data om tidigare rörstsiffror har för relevans, det är väl läget efter 19 Sept som är intressant.

  Sedan, detta du kallar “samarbete” M+S det kallar jag inte för demokrati. Om partier köpslår om frågor och sedan nästan tvingar de inom egna partiet att rösta som man “kommit överens om”, var finns då det som vi i teorin kallar “liberal demokrati” eller “representativ demokrati”?

  > Det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som vill ingå i en blockregering.
  Du påstår det, men för mig låter det där du säger som nyspråk.
  Det är Socialdemokraterna som förespråkat blockpolitik.
  Här uttrycks tex Maria Wetterstrands syn på detta
  http://kuniri.se/tag/blockpolitik

  Jag har nu också insett faran av att prata om krossa blockpolitiken, för det finns tydligen de som tar detta som att förespråka koalition. Om det blir en koalition mellan M+S, då kommer jag att hungerstrejka på plattan (förutom några timmar i veckan, jag tog just på mig en webdesign-kurs).

  > Socialdemokrater vill regera som minoritetsregering med hoppande majoriteter.
  Det låter ju lovand. Kan jag nu få detta styrkt av verkligheten också vore det underbart.

 29. YRN

  August 26, 2010, 16:18:35

  @minata:
  Nu brukar jag sällan bry mig om opinionsmätningar över huvud taget, men för din skull gör jag ett undantag och googlar lite slött. Hittar snabbt ett par träffar från de senaste dagarna:
  http://svenskopinion.nu/?page_id=626 (länksamling)

  http://www.nyhetskanalen.se/1.1757288/2010/08/25/alliansen_kor_om_de_rodgrona (TV4), som erbjuder dokumentet http://go.tv4.se/go/e/unknown;siteId=205/http://www.nyhetskanalen.se/polopoly_fs/1.1757288.1282748105!v%C3%A4ljarbarometer%2025%20augusti%202010.pdf

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/opinionsundersokningar/article7663990.ab

  och http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/regeringen-far-egen-majoritet_5169305.svd

  bland de första. Ingen av dessa tar med Piratpartiet annat än som “Övriga”. Som du ju vet kom ju PP inte in i riksdagen förra gången och fick alltså enligt dig mindre än 1% eller var nu gränsen dras för att nämnas i mätningarna. SD klarade tydligen den träskeln i alla fall.

  Är du verkligen ärligt förvånad över att Piratpartiet “inte synts till” i årets opinonsmätningar? Eller tror du att folk ska gå på den lätta finten?

  Med statistik kan man lura skjortan av en hästhandlare. Men först gäller det ju att få tag på en hästhandlare! 😉 Försök med nåt annat.

 30. YRN

  August 26, 2010, 16:37:28

  Nytt försök, det var visst för många länkar nyss…
  @minata:
  Nu brukar jag sällan bry mig om opinionsmätningar över huvud taget, men för din skull gör jag ett undantag och googlar lite slött “opinion valet 2010”. Hittar snabbt ett par träffar från de senaste dagarna:

  svenskopinion.nu (länksamling)

  TV4 erbjuder dokumentet http://www.nyhetskanalen.se/polopoly_fs/1.1757288.1282748105!v%C3%A4ljarbarometer%2025%20augusti%202010.pdf

  Aftonbladet.se

  Svd.se

  är bland de första. Ingen av dessa mätningar tar med Piratpartiet annat än som “Övriga”. Som du ju vet kom ju PP inte in i riksdagen förra gången och fick alltså enligt dig mindre än 1% eller var nu gränsen dras för att nämnas i mätningarna. SD klarade tydligen den träskeln i alla fall.

  Är du verkligen ärligt förvånad över att Piratpartiet “inte synts till” i årets opinonsmätningar? Eller tror du att folk ska gå på den lätta finten?

  Med statistik kan man lura skjortan av en hederlig hästhandlare. Men först gäller det ju att få tag på en hästhandlare! 😉 Försök med nåt annat.

 31. YRN

  August 26, 2010, 16:38:07

  Ber om ursäkt för dubbelpostningen!

 32. minata

  August 27, 2010, 06:31:37

  @YRN

  Påpekandet om PP 0,63% i valet 2006 och att partiet är osynligt i opinionsmätningarna är poängen den att Piratpartiet är pyttesmå i jämförelsen med C, Fp, Mp
  Roland Orre skriver citat:
  “De Gröna, och Piraterna representerar en harmoni-skapande socio-liberal politik.
  I dagsläget är M och S rätt precis 1/3 vardera, om de andra partierna, som är en samling av grönt,liberalt,socialt och socio-liberalt kunde komma i samförstånd, då skulle vi kunna få en mer stabiliserande tre-sektor-politik. Rött-Grönt-Blått” slut på citat

 33. YRN

  August 30, 2010, 22:36:09

  För att citera den undervärderade Tom Lehrer (än högt värderad)
  “Well, ya ask a silly question, ya get a silly answer!”
  Min poäng ville vara, om den finns, att om opinionsinstituten hade tagit med PP i sina mätningar så hade kanske svaren blivit lite annorlunda. Om man ska tro dem ändå. Tydligen gör de inte det. Var det inte samma sak som överraskade i EU-valet? Kamrat 4% är en hölt i dimma.
  Med andra ord: Ingen vet vad du pratar om, minata. Sry.
  Man får se efter valnatten. Som vanligt. See you then! 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *