Pages

Categories

Search

 

Kickstarta evolutionen i riksdagen med en röst på PP

by
August 30, 2010
Integritet, Politik
No Comment

I dag är Emma Marie “Opassande” Andersson arg. När Emma är arg är det bäst att lyssna, för när Emma är arg, så har hon oftast helt rätt. Det har hon den här gången också.

En annan person som det är bra att lyssna på är Mikael Nilsson. Han blir inte heller arg i onödan, men när han ramlade över Uppsalacenterns valkampanj fick till och med denne lugne och vänlige man nog och utlyste den till valrörelsens pinsammaste kampanj.

Jag kan inte annat än sympatisera med Emma och Mikael. Den här valrörelsen är frustrerande. Varje gång jag ser en valaffisch undrar jag om politiska partier är immuna mot anmälningar om falsk marknadsföring. Man får tydligen lova precis vad som helst i en valrörelse, även om löftena inte har någon verklighetsförankring. När makten hägrar åker armbågarna fram. I krig, kärlek och valrörelse är allt tillåtet.

Det finns många duktiga politiker. Tyvärr tycks evolutionen gå långsamt i riksdagen. Amöborna frodas, men ryggraderna lyser med sin frånvaro. Det är inte många som står upp för grundläggande mänskliga rättigheter och de som försöker slås antingen ner av sina egna eller får se sitt hårda arbete kompromissas bort så snart tillfälle ges.

Jag är månne en smula naiv, men jag tycker faktiskt att min röst är värdefull. Jag förväntar mig att få en hel del i utbyte mot den. Jag förväntar mig ärlighet. Jag förväntar mig respekt. Jag förväntar mig handling. Låt mig förklara dessa tre förväntningar lite närmare.

Ärlighet – Det man lovar ska det finnas en sportslig chans att infria. Det är fult att lova folk saker som man redan från början vet att man kommer att förhandla bort så snart tillfälle ges. Centerns integritetsmanifest är ett utmärkt exempel. Vänsterpartiets riskerar att gå samma väg. MP:s och V:s fina ord om fildelning är redan bortglömda i och med överenskommelsen med S.

Respekt – Jag vill att de politiker som företräder mig har en grundläggande respekt för var min personliga sfär börjar och att de respekterar den gränsen. Det är verkligen inte okej att de tar sig friheter med mitt privatliv. Det är mitt och bara mitt. Vill de in och klampa i det så får de snällt vänta tills jag gjort mig skyldig till något allvarligt brott, vilket det inte är speciellt troligt att jag alls kommer att göra.

Handling – Stora ord blir snart tomma ord om de inte åtföljs av någon form av handling. Se bara på ovan nämnda integritetsmanifest. Centern lovade stort, men vad blev det av det? Absolut ingenting. Eller förlåt, det blev ju FRA och IPRED och annat… Men det är viktigt att ord och handling går hand i hand. Piratpartiet talar om yttrandefrihet, men vi låter det inte stanna vid prat. Vi omsätter pratet i praktiken genom att stödja Wikileaks demokratiarbete.

Det bästa sättet att stödja riksdagspolitiker med ryggrad är att ge deras silmjölkar till partier en knäpp på näsan. Anförtro dem inte din röst i det här valet. Rösta på Piratpartiet och låt oss använda din röst för att återuppbygga din integritet. Mejla gärna ditt gamla parti och tala om varför du valde oss den här gången. Om tillräckligt många gör det, så kanske de tänker om.

Innan EU-valet sa en del att en röst på Piratpartiet var bortkastad. Ett år senare är det lätt att se att så inte var fallet. En enda pirat har gjort stor skillnad i EU-parlamentet. Tänk hur stor skillnad drygt femton pirater skulle kunna göra i riksdagen.

Rösta på Piratpartiet och kickstarta evolutionen i riksdagen!


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Björn Felten

  August 30, 2010, 15:31:39

  Ståfräsframkallande artikel (som vanligt, nästan).

  Javisst är det märkligt att miljontals väljare går på detta unkna valfläsk varje val. Bara en sådan sak som att lova ditten och datten om SkolaVårdOmsorg, när de (rikspolitikerna) helt fräckt har skyfflat över hela ansvaret för detta på kommuner och landsting.

  Detta senare den mest onödiga byråkrati vi har i Sverige för övrigt. Vi i Göteborg var lyckligt förskonade från detta enorma slöseri fram tills för drygt tio år sedan, men numera går tio av de totalt trettio miljarder vi betalar i kommunalskatt till denna politiska lekstuga.

 2. Fredrik Larsson

  August 30, 2010, 15:56:20

  +1

  Efter att i Emmas kommentarsfält lovat att vara ett fiskben i halsen på alla tro- & hopplösa politiker finns inte så mycket mer att säga ifrån mitt håll men bra skrivet iaf.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 3. Micke vK

  August 30, 2010, 17:35:16

  “MP:s och V:s fina ord om fildelning är redan bortglömda i och med överenskommelsen med S.”

  Eh, vilken överenskommelse? Det finns ingen rödgrön överenskommelse om fildelningen. (Det är däremot ett rimligt argument för piratpartister att använda: osäkerheten i hur den rödgröna kompromissen blir.)

  1. Anna Troberg

   August 30, 2010, 19:56:09

   Hej Micke vK!
   Man presenterade ett gemensamt kulturpolitiskt förslag i Almedalen. Där fanns tyvärr inte fildelning med.

 4. Björn Persson

  August 30, 2010, 20:55:30

  Jag instämmer till fullo i vad du skriver om valaffischerna – och det mesta av resten också. Här är min kommentar till valrörelsen:

  http://www.rombobeorn.se/politikbrev/val2010.jpegLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *