Pages

Categories

Search

 

Finns det inga gränser för hur dumsnåla politiska partier får vara?

by
September 8, 2010
Integritet, Politik
No Comment

DN ska ha all heder för att de lyfter frågan om Datalagringsdirektivet. Gammelmedia har inte velat ta i den heta potatisen sedan valrörelsen satte igång på riktigt.

Det är hög tid att Datalagringsdirektivet lyfts fram i all sin fulhet. Ännu bättre är det att man granskar de andra partiernas låtsasmotstånd mot direktivet. DN har låtit riksdagspartierna och Piratpartiet besvara en enkät om hur de förhåller sig till Datalagringsdirektivet.

Kontentan är, sorgligt nog, att det bara är Piratpartiet som är beredda att stå upp för medborgarnas privatliv och rätt att slippa datalagring.

Tyvärr valde DN att fråga om partierna “vill” införa Datalagringen. De borde ha frågat hur de tänker rösta i frågan. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer nämligen undan med att svara att de inte “vill” genomföra datalagringen. Om DN istället valt att fråga partierna hur de tänker rösta i datalagringsfrågan så skulle nämligen både MP och V ha tvingats svara mer sanningsenligt och säga att de tänker rösta för.

Det finns nämligen en myt om att Sverige måste implementera Datalagringsdirektivet. Den myten har de andra partierna svalt med hull och hår. Men faktum är att det går alldeles utmärkt. Den straffavgift till EU som det skulle innebära är en bråkdel av kostnaden för att införa direktivet. Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström och riksdagskandidaten Mikael Nilsson förklarar det hela närmare:

För vad är det värsta som kan hända om Sverige inte implementerar datalagringsdirektivet? Ja, vi kan få betala böter på mellan 25 och 30 miljoner kronor till EU. Vilket låter som en rätt bra affär, med tanke på att det skulle kosta hundratals miljoner för vårt rättsväsende och för vårt lands tele- och internetoperatörer att bygga upp den teledatalagring som beskrivs i den läckta lagrådsremissen.

Mellan 25 och 30 miljoner. Det är ungefär tre kronor per svensk. Så lite kostar det att bevara den lilla smula av din och min integritet som kanske finns kvar efter FRA och IPRED. Det tycker de andra partierna är för dyrt, trots att det är tio gånger dyrare att införa datalagringseländet. Finns det inga gränser för hur dumsnåla politiska partier får vara?

Piratpartiet kommer aldrig att stå och se tyst på medan man slösar bort hundratals miljoner för att demolera medborgarnas integritet. Vi betalar hellre en spottstyver om tre kronor för att låta en medborgare få behålla sitt privatliv. Det tjänar både integriteten och statskassan på.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jonas

  September 8, 2010, 23:52:21

  Det är tråkigt att media begränsar debatten till att bara handla om fluffordet “integritet”. Jag vill ha hårda siffror på vad detta kostar samhällsekonomiskt.

  Kostnaden är astronomisk när varje litet internetföretag åläggs logga en otrolig mängd data. Syftet kan inte vara annat än att slå ut småföretagen i internetbraschen genom statlig reglering och sälja ut dem till reapris till de större aktörerna.

  Som vanligt är det företagarvänliga moderaterna bara tomma ord. Det man egentligen gillar är sina kompisar i storföretagen. Småföretag gillar man på samma sätt som en annan gillar svamp i skogen. Gratis att plocka och värda reda pengar.

 2. Teufel

  September 9, 2010, 06:33:31

  3kr/invånare är förvisso lite, men det känns ganska fånigt att betala en massa pengar för något som folket egentligen inte vill ha, utan som bara har blivit pådyvlat oss.

 3. Christoffer Eldengrip

  September 9, 2010, 07:54:28

  Sverige kan också helt enkelt strunta i att betala de så kallade “böterna” finns en hel del länder i EU som gör så när de är missnöjda med något de blivit påtvingade. Eftersom EU är en mellanstatlig organisation så är det upp till varje medlemsland att bestämma sitt deltagande. De Politiker som hävdar att man måste betala hutlösa summor om man inte ge efter för EU säger detta för att själva slippa undan ansvar ” De var ju tvungna” att rösta ja det hade ju EU redan bestämt. Fega kräk säger ja

 4. Deep Blue

  September 9, 2010, 08:06:08

  Det jag tycker är intressant är hur individens förkämpar Moderaterna och Folkpartiet så gärna vill inkräkta på individens privatliv och rättigheter. FRA, IPRED, Datalagringsdirektivet…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *