Pages

Categories

Search

 

Varningspinne i all ära, men nu bygger vi en fyr istället

by
September 8, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Så här i valtider när politiska budskap snuttifieras och kokas ner till sliskigt insmickrande löften i lättsmält förpackning känner jag att mina tankar drar åt ett helt annat håll. Jag funderar mer och mer på framtiden, på större sammanhang.

Ni som läst mitt bidrag till 2022 vet att jag inte är så bekymrad över om hur det kommer att gå med reformationen av upphovsrätten. Den kampen har den nya tekniken redan vunnit åt oss, det är bara själva lagen och förlegade attityder som släpar efter. Vårt jobb är att skynda på lagförändringen för att minimera skadorna på kultur och integritet tills lag och teknik är i synk.

Jag är mer bekymrad för medborgarnas integritet. Integritet är nämligen känsliga saker. Om man skadar den, tar det lång tid för den att återhämta sig. Det handlar dels om att det alltid är svårare att rulla tillbaka lagar än att stoppa dem innan de är införda, men framför allt handlar det om de psykologiska effekter en nedmonterad integritet leder till.

Integritet handlar om förtroende. Som medborgare har man en förväntan att staten ska respektera ens privatliv och ens integritet. Om man sedan upptäcker att staten missbrukat det förtroendet, så är det lite som en otrohet. Det är inget som bara blåser över. Jag tror att man kan förlåta svek av den typen, men det är inget som är självklart, det är inget som görs i en handvändning. Det tar tid. Massor av tid. När det gäller statens svek mot medborgarna så kan det ta flera generationer.

Det kanske låter dystert och på sätt och vis är det också det. Men jag väljer att se det som en sporre att jobba vidare. Ju snabbare vi kan vända utvecklingen, desto kortare blir läkningsprocessen. Det är därför vi aldrig får ge upp. Varje litet framsteg gör skillnad och banar väg för fler framsteg. Det är viktigt att hålla blicken på målet och för att orka göra det är det lika viktigt att minnas de framsteg man redan gjort. Emma skrev riktigt bra om det igår.

Oavsett valutgången, så kommer tiden efter valet att bli en tid för eftertanke, inte bara för Piratpartiet, utan för alla partier. Jag kan inte låta bli att undra om detta egentligen inte är den mest intressanta perioden. Före valet flyger flosklerna högt och lågt. Det är inte förrän efter valet man ser vilka av dem som faktiskt hade en gnutta substans som man vat vad man kan bygga vidare på.

Även om Piratpartiet inte lägger ut bombmattor av tunna vallöften som andra partier, så är den här processen även viktig för oss. Vi fokuserar och vet redan nu vart vi själva står, men i politiken flyter allt. Min förhoppning är att man i oss ska kunna ha en fixpunkt att utgå från i integritetsfrågan. Till viss del är vi redan där, men nu är vi mest en pinne som varnar de andra från att köra på grund. Jag vill att vi tillsammans ska bygga upp något större.

Jag vill att vi inte bara ska förbli en pinne som varnar för grund. Jag vill att Piratpartiet ska bli en stadig fyr som skickar ut ljus över grumliga och stormiga vatten.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mackan Andersson

  September 8, 2010, 11:14:25

  Jamen – gå i clinch med övriga partier då! Försök att få till lite riktiga debatter om riktiga sakfrågor!

  Jag ruttnar över den “ignorera dem tills de försvinner”-attityd som jag upplever att PP just nu möter i valrörelsen. Kan vi inte i alla fall få till lite debatter på kommunal- eller landstingsnivå om nu inte rikspolitikerna vill ta debatten?

  Jag känner en otrolig frustration över att så fort jag öppnar en webbläsare så finns PP där, men jag ser ta mig sjutton inte en insändare, inte en TV-debatt eller liknande gammelmediatjosan. Jag inser att det är knepigare att få gammelmedia att haka på, men…

  Hur ska mina föräldrar haja vad PP är bra för om vi inte hittar både formerna och språket som de hajar? Och kanalerna de läser/tittar på?

  Sorry. Nu har jag ventat färdigt. Jag håller med om att frågorna är grymt viktiga. Framför allt integriteten. Det börjar bli riktigt, riktigt läskigt nu. Och då är jag inte ens misstänkt (?) för något brott…

  1. Anna Troberg

   September 8, 2010, 11:18:04

   Hej Mackan!
   Jag håller med dig. Men, trust me, vi skriver debattartiklar på löpande band. Vi muckar med andra partier, vi pekar på alla integritetsbollar de tappat etc, men det är lite som att banka huvudet i en tegelvägg.

   Inte för att det är något som avskräcker mig, dock. Jag är van vid det. Det är bara mycket frustrerande.

 2. Björn Felten

  September 8, 2010, 11:36:28

  Korrekt benämning på “varningspinnen” är i och för sig slätprick. Men det låter förvisso inte fullt så klatschigt. :)

  // gammal västkustbo och båtmänniska

 3. emma

  September 8, 2010, 14:26:27

  slätprick blir lite intressant om man skulle få för sig att köra lite svengelsk variant på det?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *