Pages

Categories

Search

 

Premiär för min videoblogg

by
September 9, 2010
Blandat, Politik
No Comment

Jag har funderat på att videoblogga ett tag. I förra veckan gav en okänd välgörare mig en välmenande spark därbak, så nu är jag igång med videobloggandet. Jag berättar lite mer om det i klippet:


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. klara

  September 9, 2010, 18:08:32

  <3

 2. Anders Troberg

  September 9, 2010, 18:37:33

  Prydligt! Några små kommentarer:

  * Jag var väldigt imponerad av ljudet, det brukar vara den svagaste biten, men det var kristallklart här. Det fanns ett svagt brummande i bakgrunden, kolla om du hade något som brummar igång.
  * Mer ljus. Kameror lever och dör med ljuset, och video i ännu högre grad. Lite mer ljus, helst snett framifrån, med en svagare lampa snett från andra sidan, skulle gjort susen.
  * Kom ihåg att knäppa gylfen.

 3. DanielS

  September 9, 2010, 18:42:31

  Underbart initiativ! Starkt jobbat och lycka till! ^^

 4. Jerker Montelius

  September 9, 2010, 19:00:22

  Trevlig historia. Jag är mest imponerad över att du som vise partiledare vågar öppna ett paket från en okänd avsändare utan att röntga det först. Klokt att sätta sig utomhus på en bänk dock.

  Konstruktiv kritik.
  1. Det är ett surr i bakgrunden på ljudet. Se om du kan få bort det.
  2. Se om du kan tända en lampa till. Du är lite mörk i ansiktet.
  3. Tänk noga igenom videobloggsformatet. Det är inte självklart att det passar att bara överföra en bloggformatet (jag talar till världen) till video. Iden med att filma möten och dialoger är nog bättre. Den mest lyckade videobloggen är dock TED. Se om du kan göra något liknande.

 5. emma

  September 9, 2010, 19:02:29

  rackarns, det hade jag t.o.m hunnit glömma! 😀 Stolen ser bekväm ut i alla fall! 😉

 6. Glith

  September 9, 2010, 19:35:56

  Mycket trevligt med videoblogg! Brummet i bakgrunden är dock lite för jobbigt i längden. Det låter som 50Hz och misstänker att antingen har du någon elsladd till kameran eller liknande som ligger i närheten av din mikrofonsladd.
  Så antingen går det enkelt att lösa genom att flytta någon av sladdarna eller kan man kanske justera känsligheten på mikrofonen eller sätta ett filter.
  Keep up the good work!

 7. Filip

  September 9, 2010, 19:43:20

  Eh.. ja, alltså nu är det ju inte så långt kvar till valet, men här är i alla fall lite tips och funderingar kring det här med att videoblogga:

  Spana in dessa två Youtube-kändisar, som man får säga har gjort videobloggandet (eller vloggandet) till en konst:

  Pat Condell (Fanatisk ateist, populist och företrädare för UK Independent Party, om jag förstått rätt)
  http://www.youtube.com/watch?v=yjO4duhMRZk&feature=related
  Tycka vad man vill om hans åsikter, men han är extremt skicklig på att leverera kärnfulla och snärtiga budskap i videoformat. Jag vet inte exakt hur han spelar in sina videos. Han kan omöjligt ha lärt sig allt det där materialet utantill (om han inte övar på varje postning i flera dagar förstås) och inte heller verkar det vara klippt något i videon. Förutsatt att han inte har en sån där riktig nyhetsuppläsargrej där kameran är placerad bakom en genomskinlig textskärm, så är min gissning att han har t.ex. en laptop med texten rullande placerad precis bredvid kameran. Gör man på det viset så tror jag att man måste stå/sitta en bit ifrån kameran och zooma in, för att det inte ska synas lika mycket när man flyttar blicken mellan kamera och skärm.

  En annan variant är att göra som ZOMGitsCriss, en annan vloggkändis (har ingen aning om vem hon är, men även hon ägnar mycket tid åt att kritisera religion, predika liberala värderingar och undervisa sina tittare i vetenskap och filosofi):
  http://www.youtube.com/watch?v=kJ-Kn29gz9o&feature=related
  (Återigen, bortse från åsikterna) Det här formatet kräver förstås ett redigeringsprogram av något slag, men det är ingen speciellt avancerad redigering det rör sig om. Vad det verkar som att hon gör är att förbereda sitt material någorlunda, spela in små snuttar i taget och sedan klippa ut pauserna. Det blir visserligen hopp i filmen, men eftersom hon gör det konsekvent och får till en bra rytm i det hela så funkar det utmärkt ändå.

  Min poäng är hur som helst att om man förbereder vad man ska säga så är det lättare att få till en tajt video utan långa pauser och för många “öh…” eller “ähh..”. Det blir också mindre nervöst eftersom det är lättare att ta om och säga samma sak en gång till när man har förberett det. Risken med att ha ett manus är förstås att det blir stelt och inte verkar spontant nog, men det är väl just det skådespeleri och talarkonst handlar om – att få det inövade att verka spontant.

  Lycka till!

 8. Filip

  September 9, 2010, 20:02:14

  En sak till – sitt inte och be om ursäkt för att du kanske, eventuellt kommer göra nåt fel!

  Det värsta som finns när man exempelvis tittar på en konsert eller föreställning av något slag är när någon inleder med att säga “ja nu har vi inte övat så mycket så det här blir säkert dåligt, vi ber om ursäkt”.

  När det gäller såna här lite mer “estetiska” aktiviteter så är det bästa sättet att förhålla sig till konstruktiv kritik att helt enkelt ta till sig det man håller med om och ignorera resten. I enlighet med principen “mindre snack och mer verkstad”.

 9. Deep Blue

  September 9, 2010, 20:47:14

  Trevligt. En del säger mycket uhm och ehh men det flöt på bra, och både bild och ljud var mycket bra. Det var något hummande i bakgrunden, men det störde inte så mycket.

 10. Tomas A

  September 9, 2010, 21:39:13

  Riktigt bra med video, gillar iden med gäster i fåtöljen brevid, det här ser jag fram emot =)

 11. MaxH

  September 9, 2010, 23:00:01

  Du är mycket naturligare än Rick framför kameran. Fixa ljudbrummet och placera micken så du inte blåser i den bara :)

 12. Anna Troberg

  September 10, 2010, 08:05:35

  Ah, trevligt att vakna och få snälla kommentarer om videobloggen. Tack!

  Jag ska försöka fixa ljudet. Jag har en mygga till att testa. Och så ska jag flytta runt micken och sladdarna en smula. Om det inte funkar ska jag ut och leta efter en annan mygga och se om det funkar bättre.

  Emma: Fåtöljen är mycket comfy och man bjuds på förfriskning om man kommer och sätter sig i den. :-)

 13. cnab

  September 12, 2010, 15:20:50

  Den här kommentaren ligger också direkt på din videoblogg:

  Hej Anna, först en jätteviktig sak – du skriver oerhört bra när du bloggar. Videobloggen bör därför inte ersätta din textblogg, bara komplettera den. Svagheten i premiärsändningen var att den blev för surrig och ostrukturerad på grund av att du inte förberett dig med manus. Innantillarna (jo, dom kallas så, nyhetsankarna på Rapport, Aktuellt, Kulturnyheterna och TV4 m.fl.programledare) har manus som de läser ifrån fast det för oss tittare ser ut som de tittar in i kameran utan att stödläsa text. Anordningen kallas Teleprompter och är enkel att knåpa ihop själv av någon teknisk pirat i din omgivning. Ljudet var heller inte bra – det låg ett brum i bakgrunden hela sändningen. Och så får du inte blåse (eller av glädje?) frusta i micken. Enkla grejor att fixa till, be om handgriplig hjälp från ljud- bild- och ljussättningsproffs för sånt du inte fixar på egen hand. Det finns gott om pirater i den profesionella TV-produktionsbranschen, ska du veta! Och återigen: Se videobloggen som ett komplement till din testblogg. Snälla!

 14. cnab

  September 12, 2010, 15:22:59

  Textblogg – så klart! Så det kan bliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *