Pages

Categories

Search

 

Visioner för integritetens beskyddare numero uno

by
September 10, 2010
Integritet, Politik
No Comment

För någon dag sedan skrev jag att jag vill att Piratpartiet skulle bli en fixpunkt för integritetsfrågor, en stadig fyr som skickar ut ljus över grumliga och stormiga vatten. Det låter ju fint och allt det där, men om man inte har en tanke om hur det ska gå till, så förblir det en hög fina ord utan mening. Därför tänker jag berätta lite om hur jag tror att vi kan bli den där stadiga fyren.

Först och främst, så har vi redan byggt en stabil grund till den där fyren. Vi har jobbat in oss i folks medvetande, både i Sverige och internationellt. Vi har kämpat oss in i europaparlamentet och gör ett bra jobb där. Vi har etablerat oss som integritetens beskyddare numero uno. Det är en mycket bra grund att stå på. Men hur ska vi gå vidare för att bygga den där fyren? Hur ska vi tända ljuset högst upp?

Detta är naturligtvis ett långsiktigt projekt, men i valtider styckas allt upp i fyraårsperioder, så här kommer min vision om fyrbyggandet för de kommande fyra åren:

Vi måste fortsätta att ständigt lyfta fram integritetsaspekterna, både vad det gäller gamla lagar och nya man vill få igenom. Vi har gjort detta framgångsrikt och vi måste se till att hålla trycket uppe.

Vi måste våga inse exakt hur världsomvälvande piratideologin är och hitta många olika sätt att förmedla den insikten till människor. För att lyckas med det måste vi slipa vår retorik. Tvärt emot vad en del tror så innebär det inte att vi ska anstränga oss för att förklara saker i änne större detalj. Det innebär att vi ska tala om hur våra liv och samhället skulle kunna se ut om piratideologin fick ordentligt fotfäste.

Detta är viktigt eftersom det övervakningssamhälle som nu byggs upp är ett mycket omänskligt samhälle. Det är ett hårt samhälle där misstänksamhet frodas. Dagens samhälle lär våra barn att man ska vara misstänksam mot allt och alla och samtidigt tycks man bli förvånad när främlingsfientligheten frodas. Det är dessutom ett samhälle där man väljer att portionera ut “rätt sorts” kultur och kunskap i lagom stora doser till medborgarna. Vi är på väg mot ett ofritt, grått och tråkigt samhälle.

Piratpartiet vill bygga ett mänskligare samhälle, ett samhälle som inte är fyllt av misstro och där vi inte ständigt tror det absolut värsta om våra medmänniskor. Vi vill bygga ett samhälle där kultur och kunskap inte är en inhägnad lekplats man måste be om lov för att få leka i. Vi vill att kulturen och kunskapen ska vara ett äventyr vi alla får ta del av och får spinna vidare på. I ett sådant samhälle är det mycket svårare för till exempel främlingsfientlighet att få fäste.

Men, hur gör vi då detta rent praktiskt? Genom att ständigt våga ifrågasätta oss själva. Genom att aldrig låta det politiska samtalen sina, varesig på nätet, i gammelmedia eller ute på gator och torg. Genom att inte vara rädda för att omsätta vår ideologi i praktiken. Och, kanske viktigast av allt, genom att vara öppna för nya tankar och synvinklar på det vi gör. Inget hämmar utvecklingen så effektivt som att pissa in revir och förlora sig i navelskådande.

Jag tror att dessa fyra saker är nödvändiga för att vi ska växa, både ideologiskt, organisatoriskt och storleksmässigt. Jag har en del tankar om hur vi kan uppnå detta.

Emma har bloggat om sin idé om att bygga ett riktigt bra politiskt community. Det tycker jag är en utmärkt idé och ett fantastiskt komplement till de politiska samtal som i dag redan förs i bloggosfären och på twitter.

Jag skulle dessutom vilja se mer föreläsningar, seminarium och debatter i Piratpartiets regi. Som det nu är dyker vi gärna upp på sådant när vi blir inbjudna, men jag vill att vi börjar ta fler sådana initiativ själva. Vi har massor med kunniga människor och jag tror att det skulle vara mycket intressant att tussa ihop dem med andra kunniga människor från annat håll och se vad dessa möten kan leda till.

Jag vill att vi sätter tonen. Varför inte låta de möten jag nyss nämnde blomstra även i annan form? Debattartiklar, e-böcker och pappersböcker, videofilmer, konst och annat. Vi kan redan göra allt det där. Vi har kunskapen, utrustningen, kontakterna, you name it. Det enda som stoppar oss är … tja, faktiskt absolut ingenting. Inte ens pengar. Det mesta av det där går nämligen alldeles utmärkt att göra utan pengar, eller med väldigt lite pengar.

Tänk er det hela som en kreativ tankesmedja/lobbygrupp/parti som omsätter piratideologi i praktiken, som visar vägen in i framtiden. Det är så vi kommer att bygga den där fyren och tända ljuset i toppen. Det är så vi gör oss oumbärliga i alla diskussioner kring integritet, kultur och kunskap. Det är så vi kommer att förbättra världen.

Allt detta kan vi göra och jag hoppas att vi tar chansen. Vi har redan skapat ett helt nytt sätt att arbeta politiskt. Inget av det jag nämnt här ovanför hänger på ett riksdagsinträde. Ett riksdagsinträde kommer att underlätta arbetet, men min vision står inte och faller med det. De kommande fyra åren ska vi ta tillvara och utveckla allt det vi lärt oss de gångna fyra åren och det kan vi göra oberoende av hur det går i valet.

Med det sagt, så ska vi de kommande nio dagarna lägga i turboväxeln och kampanja järnet. Varje liten sak vi gör nu kommer att bidra till att förbättra våra möjligheter att göra allt det jag visionerat om här ovanför. För varje utdelat flygblad, för varje uppsatt affisch, för varje debattartikel och bloggpost kommer vi närmare det öppna och fria samhälle som Piratpartiet vill bygga.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Lars-Erick F

  September 10, 2010, 15:05:21

  Emma är bra.
  Men Farmor´Gun ställer upp:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/09/gun-den-dar-hemska-piraten.html

 2. Calandrella

  September 10, 2010, 21:17:38

  Visionärt. Har du skrivit för 2022 än?

 3. Björn Persson

  September 10, 2010, 22:42:19

  Om Anna har skrivit för 2022? Tja, det beror på hur man ser på saken:
  http://2022.nu/2010/09/04/brod-och-skadespel/

 4. Uno

  January 4, 2011, 21:44:03

  Grymt att du tagit över! Ser fram emot att se vad som kommer hända med partiet nu. Läste i Metro om den gamla partiledaren som hade som vision när han startade att man inte bör sitta mer än 5 år, vilket han gjorde. Tycker det är bra när man släpper upp andra, lycka till! / FredrikLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *