Pages

Categories

Search

 

Politikernas övervakningsiver skapar främlingsfientlighet

by
September 13, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Låt det en gång för alla vara sagt, jag har ingenting till övers för människor som dömer andra människor efter ursprung, hudfärg, sexuell läggning och liknande. Jag tycker att de är inskränkta, bigotta lowlifes, som borde krypa tillbaka under sin sten och stanna där. De hör definitivt inte hemma i Sveriges riksdag.

Jag är som tur är inte den enda politikern som tycker så. Däremot är medvetenheten om den egna rollen i den växande främlingsfientligheten generellt pinsamt liten. Samma politiker som tvingar igenom den ena integritetskränkande lagen efter den andra sitter samtidigt och upprörs av främlingsfientligheten.

Lagar och lagförslag som går ut på att betrakta alla som misstänkta lär oss att vi hela tiden ska misstänka varandra. Det lär oss att tänka det värsta om varandra. Det lär oss att vara rädda, framför allt för allt som är främmande. Politikernas övervakningsiver skapar främlingsfientlighet.

Jag vill inte leva i ett samhälle där vi hela tiden tänker det värsta om varandra. Jag vill inte hälsa nykomligar med misstänksamhet och misstro.

Jag vill leva i ett samhälle där vi tror varandra om gott. Jag vill leva i ett samhälle där man hälsar nykomlingar med ett leende och ett handslag.

Ett öppnet och positivt samhälle är betydligt mycket tryggare än det misstänksamma, främlingsfientliga övervakningssamhälle som nu byggs upp. Det kommer alltid att finnas människor som utgör en fara för andra, men de försvinner inte för att vi målar upp en bild av att alla är potentiella faror. De finns fortfarande kvar. Samtidigt har vi förlorat så mycket annat som gör samhället drägligt, kanske till och med trevligt, att leva i.

Mikael Nilsson, Gun Svensson och jag har skrivit en debattartikel om detta. Den finns att läsa i dagens SvD.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Karl

  September 13, 2010, 11:56:21

  Känns något långsökt. :-/ Främlingsfientlighet verkar vara en del av vår psykologiska makeup. Huvudproblemet är nog snarare att politikerna tror att det skulle gå att bli av med genom att fördöma alla som har sådana tendenser, vilket antagligen är en rätt stor majoritet av alla människor. En väldigt stor studie i USA indikerade att 70-80% hade implicita rasistiska tendenser. En studie i Kanada visade att människor i realiteten är betydligt mer främlingsfientliga än vad dom själva tror. Det är bara så att dom eftersom man inte får vara det förtränger det, det förhindrar dock inte att dom agerar och reagerar efter det när det väl kommer till kritan. Det är så basalt att människor neurologiskt reagerar väsentligt mindre om någon med en annan hudfärg skadas än om det är en person med ens egen hudfärg. Kanske en delorsak till ökningen av grovt våld i samhället…

  Ska man bygga ett fungerande samhälle måste man utgå ifrån hur människor faktiskt fungerar, inte man önskar att dom fungerar. Det var kommunismens kardinalfel, och även mångkulturalismens.

 2. Zynx

  September 13, 2010, 13:48:49

  Genom att tänka det värsta om varandra och bli rädda för vad andra kan tänkas hitta på, kanske det är lika bra att tillåta medborgarna att beväpna sig för att kunna hantera alla problem och våldsdåd vi kan tänkas utsätta oss för.

  Usa, är det så vi vill bli?

 3. Mippe

  September 13, 2010, 15:39:32

  Visst vill vi ha en sådan värld men det kan kännas som en utopi idag. Kan ta som exempel att jag fått hotfulla kommentarer bara för att jag visat mig i min Pirat hoodie i en liten kommun i NV Skåne. Vi har en lång väg framför oss och jag hade egentligen önskat att vi inte hade behövts…

 4. Deep Blue

  September 13, 2010, 19:36:26

  Såsom påpekas i första kommentaren så är vi människor inte alltid så goda som vi borde vara. Det betyder inte att vi ska ge upp och bara acceptera vad som helst, eftersom “det är så vi faktiskt fungerar”. Tydligen fungerar vi också på så vis att vi är kapabla att bete oss civiliserat mot varandra, annars hade vi inte försökt att bättra oss själva. Bara för att vi kanske har en viss inbyggd misstänksamhet mot det som är främmande och annorlunda betyder inte att vi ska lockas att bete oss på det viset.

 5. Karl

  September 14, 2010, 22:18:16

  Deep Blue:

  Det är förstås sant att det sociala påverkar i viss mån, men man måste ha insikt om hur det hänger samman, vad som är konstruktivt och vad som är realistiskt att uppnå. Dom svepande fördömanden som görs idag har faktiskt betydande negativa psykologiska konsekvenser. Människor distanserar sig ifrån sina känslor eller känner en stor skuld för att dom känner som dom gör. Dom som inte gör det alieneras i stället ifrån övriga samhället.

  Det hade psykosocialt varit en ofantligt mycket bättre att inte ha någon mångkultur och bara en mycket liten invandring. Men tyvärr handlar invandringspolitiken inte om vad som är bra för Sverige och svenskarna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *