Pages

Categories

Search

 

Man läser vallagen som fan läser bibeln

by
September 15, 2010
Blandat, Politik
No Comment

Jag har den senaste veckan upprörts över hur kampanjande och röstande trängs på Centralen i Stockholm. Jag videobloggade om det i går. När jag läser mitt kommentarsfält, så inser jag till min förfäran att Centralen tydligen inte alls är det enda stället där man måste tränga sig förbi massiv politisk propaganda för att få rösta.

Jag är upprörd. Det är skandal. Det är dessutom ett klart brott mot vallagen. Den säger nämligen så här:

3 § På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte
förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra
väljarna i deras val.

Det är raka rör. Inga otydligheter. Skulle någon vilja vara snäll och upplysa mig hur i hela friden man läst det där stycket för att komma fram till att det är okej med massiva propagandamontrar några få meter från en helt öppen vallokal? Min gissning är att man läser vallagen som fan läser Bibeln.

Jag har klippt ut snutten om kampanjande och röstande på Centralen ur gårdagens videoblogg. Här kommer den utklippta snutten:

Det råder ingen som helst tvekan om att det här är ett brott mot vallagen. Vallokalen har inte ens väggar. Man kan stå därinne och både se och höra valpropaganda. Faktum är att det är stört omöjligt att befinna sig i den där vallokalen utan att först ha löpt gatlopp mellan valarbetare. Och när man väl är där så är det precis lika omöjligt att stänga ute propagandan som pågår några få meter bort. Man kan höra valtalen inne i själva valbåsen, ffs!

Det är för mig ett under att ingen reagerat på det här tidigare. Det finns all anledning att se över hur den svenska vallagen följs runt om i landet. Valsedlar göms, kastas bort och särbehandlas. Propagandan når ända in i valbåsen. Och vad görs? Tja, JO ryter till ibland, men det struntar man i. Jag vill att oberoende valobservatörer ska övervaka svenska val i framtiden. Att val går rätt och rättvist till är faktiskt den mest grundläggande demokratifrågan av alla.

UPPDATERING: Och här står Mona Sahlin och valtalar på Centralen med “Förröstnings”-skylten i bakgrunden. Jag slår vad om att hon hördes lika bra in i valbåsen som de som talat tidigare när jag gått förbi. Det känns som att det börjar närma sig en JO-anmälan här…


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. hannes

  September 15, 2010, 10:09:22

  För någon vecka sedan när centern huserade på centralen frågade jag ett par poliser som spatserade runt utanför vallokalen om det där. En av dem hade ingen aning om vad vallagen sa och sa “men det är väl precis där man ska kampanja” och att “jadu, det här är nog redan godkänt i massor av instanser”. Den andra kände till vallagen men hade inte reflekterat över brottet, och sa “fast det kanske inte gäller sådana här mobila vallokaler?”

 2. x

  September 15, 2010, 10:26:33

  Här i Nora så har jag inte sett nåt valfusk men istället så har de ställt upp en djäkels massa skyltar osv o del täcker varandra tom. Står typ minst 35 skyltar efter varje infart till staden samt minst det dubbla efter en park som finns precis före stadskärnan ….. Sen har de satsat hårt på dörrknackning haft minst 3 gånger från Socialdemokraterna 4 gånger ifrån Moderaterna osv på en vecka o det bara på kvällarna o sent med så sent som 22.15 på kvällen å de är inte bara lite fräcka heller en del av dem.

 3. YRN

  September 15, 2010, 10:29:57

  Tja, så går det tydligen till i en bananmonarki.

  Apropå inget särskilt, är det inte Talk like a Pirate Day på söndag 😉

 4. Tommy Dahlgren

  September 15, 2010, 10:36:09

  Du har såklart helt rätt…
  I år (och antagligen alla år innan dess) är skadan redan skedd. Ni får väl hojta lika högt som alla andra i år och hoppas på bättre laglydnad till nästa år men fan trot…

 5. Fredrik

  September 15, 2010, 13:50:30

  Så polisanmäl då! Gammelpolitikerna lär inte ändra på sig frivilligt.

 6. Andreas

  September 15, 2010, 14:00:52

  Känn dig kryssad i alla fall – det är förstås en klen tröst mot bakgrund av ovanstående, men många bäckar små…

 7. steelneck

  September 15, 2010, 16:16:46

  Nu har jag inte varit där och sett med egna ögon, men jag misstänker starkt att det finns övervakningskameror på centralen och att någon övervakare faktiskt kan se vilka valsedlar folk sätter i kuverten.

 8. Mippe

  September 15, 2010, 17:54:37

  Har röstat idag och ansåg att jag inte skulle bära något piratlila. Däremot var jag helt öppen och kände att jag inte behövde något bås att gömma mig bakom. Jag står för att jag är pirat. Däremot funderar jag på valdagen då jag ska distribuera valsedlar till 11 vallokaler, kan man då bära en tröja som visar vilket parti jag tillhör???

 9. Roger

  September 15, 2010, 19:46:37

  Om det kan stå valvärdar utanför i partijacka och dela ut valsedlar så måste man väl kunna vara lila när man distribuerar?

 10. Fredrik2

  September 15, 2010, 21:43:36

  Såvitt jag vet får inte några partisymboler förekomma inne vallokalerna. Om man har någon partisymbol på sig ska den plockas bort eller täckas över innan man går in i vallokalen.

 11. Anders Troberg

  September 16, 2010, 08:31:33

  Anmäl. Med tanke på att den sittande regimen har puttat alla piratrelaterade frågor till efter valet så är det väldigt praktiskt med ett omval.

 12. vigge_sWe

  September 16, 2010, 14:39:35

  De gör detta även i Nordstan i Göteborg. Finns en stor infohörna med alla stora partier

 13. ZastDerg

  October 11, 2011, 18:00:05

  NU kommer kritik från JO angående förtidsröstningen på T-centralen: http://bit.ly/qzHRyyLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *