Pages

Categories

Search

 

Det är ingen kalkon, det är en Fenix

by
September 20, 2010
Integritet, Politik
34 Comments

Den här fågeln är ingen kalkon, mina vänner. Det där är fågeln Fenix. Enligt myten brinner den upp vart tusende år och lämnar plats åt en nykläckt liten Fenix.

Det där är något att tänka på en dag som denna. Vi har satsat allt på den nittonde september. Vi har kämpat, vi har brunnit. I går när valresultatet presenterades brann vi ut.

I dag är det den tjugonde september. Jag var uppe tidigt och medan jag plöjde kommentarer om gårdagens val gick solen upp utanför mitt fönster. Och minsann om jag inte såg ett alldeles färskt och nykläckt Piratparti kliva upp ur askan.

Jag tror att vi som parti har mognat enormt över en natt. Vi var kanske lite för kaxiga efter framgångarna i EU-valet. I går fick vi våra riksdagsdrömmar krossade, i dag plockar vi upp bitarna och börjar det långsamma arbetet med att klistra ihop bitarna och bygga vidare. Det är i motgång man visar sin styrka, inte i framgång. Nu har vi chansen att visa precis hur bra vi är. Vi har redan åstadkommit massor och vi har mycket mer kvar att ge.

Vi har all anledning att vara stolta. Vi har gjort den bästa valrörelsen någonsin. Vi har delat ut fler flygblad och satt upp fler affischer än någonsin. Vi har fått in fler debattartiklar och insändare än någonsin. Vi har deltagit i fler debatter och seminarier än någonsin. Det är viktigt att komma ihåg det en dag som denna.

Valresultatet blev inte det vi hade hoppats på, men allt det vi gjort och lärt oss på vägen är en fantastisk grund att stå på. Nu samlar vi ihop oss och arbetar vidare. Piratpartiet behövdes i går. I dag behövs vi mer än någonsin. Med SD i riksdagen känns politikernas övervakningsiver, om möjligt, ännu mer otrevlig.

Jag har sagt det förut, jag säger det igen:

There’s no fate but what we make for ourselves. Nu reser vi oss och skakar askan ur fjädrarna och bygger vår gemensamma framtid!


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


34 Responses

 1. Fredrik Larsson

  September 20, 2010, 09:19:42

  Ödmjuk valanalys, tankesmedja och åtgärdspaket – vi har tid nu så nu gör vi det rätt, slipar av hörn och kanter och börjar reda ut hur publiken skall charmas till 2014.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 2. minata

  September 20, 2010, 09:48:11

  Bästa valrörelsen?

  Ett ofärdigt valmanifest som publicerades och vad media tog upp var Piratpartiets Ja till Barnporr. Dementierna sedan var så många att Dagens Nyheter gav partiet namnet DementiPartiet. I folkmun stod PP för PedofilPartiet. Bra valrörelse – pyttsan.

 3. Jesper

  September 20, 2010, 09:58:18

  Insåg (m.h.a. vän) under valnatten att en anledning till medietystnaden nu är att medierna inte kan ta upp PP:s frågor utan att känna att de gynnar ett politiskt parti, och den känslan tror jag journalister skyr som pesten. Eller så inser de inte att det som möjliggör journalistik (källskydd, yttrandefrihet etc.) faktiskt är i fara, jounalistkåren är som Jan Guillou, typ.

 4. Henrik Brändén

  September 20, 2010, 10:01:29

  Snyggt skrivet, Anna! Du har inte bara så rätt och förmåga att se det väsentliga, och fokusera på det Utan också att få det bra sagt.

 5. Kristofer Pettersson

  September 20, 2010, 10:26:11

  Då är den stora frågan exakt vad som brunnit upp och vad som är nytt under askan, eller hur?

  För en gångs skull har minata en poäng. Bristen i förmågan att _förutse_ sitt valresultat är ett tydligt tecken på organisatorisk omogenhet. Ska mäta vår framgång alls inför nästa val så ska det handla om att förutse vår opinion.
  En ljusning är dock det riktigt bra IT-gänget vi har så med deras fortsatta hjälp och kompetens kan vi nog revolutionera opinionsmätningsbranschen också.

 6. Daniel

  September 20, 2010, 10:50:16

  Jag sänder mina sympatier från Finland, som utlandssvensk röstade jag givetvis Pirat! Jag anser att 4 % spärren är odemokratisk. I Finland har vi inget sånt och har ändå funktionsdugliga regeringar.

  I april 2011 ska ni hålla ögonen uppe då ni får se det finländska Piratpartiet – Piraattipuolue ta sig in i riksdagen. Även om det har färre medlemmar och väljare än ni i Sverige.

  Ge inte upp! Inrikta er på att bli Partiet med stort P för första gångsväljarna är mitt förslag. Äldre människor blir lätt fastlåsta i hur de röstar. Börja redan under 2011 marknadsföra er till alla de som kommer att ha rösträtt 2014.

  Lycka till!

 7. bosse

  September 20, 2010, 11:01:16

  Jag har kikat in å hur ni tacklar ert valresultat. Jo, ni jublar över utdelat valmaterial och över god stämning i valarbetet.

  Påminner mycket om rödgröna partiernas Halleluja-shower när man kommenterade valresultatet. Stark valvind och vi är stolta osv.

  Pirat som enfrågeparti har nog gjort sitt, men de stora partierna kanske sugit åt sej substansen i era idéer.

 8. Pastor Bentonit

  September 20, 2010, 11:09:54

  Bra analys. Det gick åt pepparn, för den här gången. Fascist-trollet Minata föreslås dessutom bannas även här (se Ricks blogg). Har man ca 1000 gånger, och trots stor tolerans (samma kommentarer alla 1000 gångerna utan förmåga att lyssna till någon annan än sig själv, eller Den Store Ledaren Kim-il-Bodström, hallelulja!), bevisat sig vara ovärdig en plats i debatten så varsågod, där är dörren. Be gone, troll. Och ja, jag är också arg och gillar inte fascister.

 9. Gam(m)jänta

  September 20, 2010, 12:05:25

  Jag röstade på PP för att jag är orolig för vad som kommer att hända med demokratin i framtiden.

  Samhället blir hårdare och hårdare, maktbegär och översitteri breder ut sig.

  Jag upplever att väldigt många inte förstår att vi är inne i ett enormt paradigmskifte där många förutsättningar har förändrats och kommer att förändras.

  Därför är PPs arbete mycket viktigt i första hand fram till valen 2014

  dels genom att föra ut budskapet till allmänheten

  dels genom lobbyarbete i regering och riksdag.

  De utvecklande krafterna måste tas till vara och de destruerande motarbetas.

 10. Ulrika

  September 20, 2010, 12:06:52

  Nu bryter vi ihop – och kommer igen!

 11. Fredrik L

  September 20, 2010, 12:10:46

  Varje partis största fiende är självgodheten. Den har ibland varit irriterande stor inom PP. Den ödmjukhet som nu visas borde ha manifesterats tidigare. Hoppas bara att den blir bestående.

 12. Anders Troberg

  September 20, 2010, 13:28:06

  Jag tror att ett av Churchills tal säger det bäst (byt ut France mot Piratpartiet):

  Goodnight then: sleep to gather strength for the morning. For the morning will come. Brightly will it shine on the brave and true, kindly upon all who suffer for the cause, glorious upon the tombs of heroes. Thus will shine the dawn. Vive la France! Long live also the forward march of the common people in all the lands towards their just and true inheritance, and towards the broader and fuller age.

  Vila, ladda om, slå tillbaka, vinn!

 13. Anton Nordenfur

  September 20, 2010, 13:28:30

  Att säga att det gick bra är att ljuga. Vi förlorade, fine, det gick uselt, fine. Det betyder inte att vi inte kämpade. Jag vet många punkter där vi gjorde fel. Grodor släpptes i otid. Vi hade otur och de andra partierna gjorde allt för att tysta oss (i Linköping hade S:s valstuga bestämt internt att de skulle försöka undvika alla PP-frågor, fick jag höra av en av dem jag snackade med). Allt vi kan göra nu är att fortsätta.

 14. Daniel F

  September 20, 2010, 15:03:27

  Jag skulle faktiskt inte kalla valrörelsen som lyckad. PP fick mycket mer mediautrymme till europavalet. Jag har inte sett några plakat i stockholmsområdet.
  Det där med barnporren var helt klart en miss och sen behöver man växa upp lite och bete sig vuxet i forum. En lösning är att bredda PP att gälla fler delar i samhället, som det är nu är det bara ett litet missnöjesparti för insatta.

 15. Christer

  September 20, 2010, 21:02:04

  Till er som tycker att valrörelsen varit misslyckad: ja, att resultatet inte blev något att yvas över kan vi väl enas om.

  Men faktum är att trots att vi fått relativt mycket publicitet så är det fortfarande så att de flesta inte har en aning om vilka vi är eller så tror de att vi är några fjuniga fjortisar som vill fildela i fred. Fjuniga fjortisar som vill fildela i all ära – ni är vår framtid – men vi vill ju som bekant lite mer än så.

  Så visst vi gjorde ett lysande jobb men nej det räckte inte särskilt långt.

  Så lyssna på kloka Anna nu, och fortsätt sprida budskapet. Kanske behöver Svenne Banan få känna på Östtyskland lite hårdare innan medvetandet börjar röra på sig.

  Själv fortsätter jag surfa runt lite grann med Motörhead dånande i högtalarna. Och när mina medpirater och Lemmy blåst bort min valförlustdepression kommer jag igen.

  “No way to save your poor self/No way to keep you immune/No magic ever produced will assist you/To outlive the full of the moon…”

  Härlig poesi!

  m/

 16. PP = pedofilpartiet

  September 20, 2010, 21:15:25

  Ni fattar inte hur många röster PP tappade när det avslöjades att ni stödjer pedofiler och barnporr.
  Oavsett i vilken form den tas fram måste barnporren slås ner. Ni tappade min röst och jag vet minst ett tiotal till ni tappade.
  Ingen vill stödja ett pedofil parti som PP står för idag. Det Rick sa kom från hans hjärta och det kan man inte bara be om ursäkt för.
  Hade han och alla ni andra med samma sympati i barnporr frågan slängts ut ur PP hade ni fått betydligt fler röster.

 17. Pastor Bentonit

  September 20, 2010, 22:00:49

  Sluta trolla, minata. Du hör hemma på historiens sophög.

 18. Filip

  September 20, 2010, 22:31:55

  Ja alltså, som J-O på Futuriteter skrev, antalet röster vi fick var ungefär likställt med att alla våra medlemmar plus varsin polare röstade på oss. Ett resultat som vi förmodligen skulle kunnat uppnå utan att dela ut ett enda flygblad.

  Så vad gjorde då allt kampanjarbete för nytta? Jag tror ändå att det har haft en enorm långsiktig betydelse, genom att helt enkelt bidra till att enormt många fler nu vet att vi existerar jämfört med 2006, och kanske även har en aning om vad vi står för. Vi har nog mycket kvar att göra där, men inte var de senaste månadernas slit i onödan inte!

 19. Björn Persson

  September 20, 2010, 23:59:31

  “På grund av det svåra isläget i Bottenviken meddelar kaptenerna på isbrytarna Oden och Frej att de i morgon bryter samman.”

  Så bryt gärna ihop, men i rätt mening.

 20. Deep Blue

  September 21, 2010, 10:51:22

  minata, du kan sluta trolla nu. Eller är begäret så överväldigande att du helt enkelt inte kan stoppa ditt eget usla beteende? Det är nästan som om du vann och vi förlorade, men det är du som beter dig som en “dålig vinnare” och vi är goda förlorare. Det säger en hel del både om dig och oss.

  Dessutom kan du sluta tramsa dig om pedofiler hit och dit. Det är överspelat sedan länge och dina överdrivna försök att hålla liv i en patetisk motkampanj som dog inom fem minuter är enbart patetiska. Förstår du verkligen inte det?

 21. minata

  September 22, 2010, 11:15:39

  Svar till Deep Blue

  Anmärkte på att Partiledarna för ut budskapet: Piratpartiet gjorde en bra valrörelse.

  Nej och åter nej. Piratpartiet gjorde inte en bra valrörelse.

  Ett ofärdigt valmanifest publicerades.
  Barnporr blev en valfråga.
  Och så det som sänkte Piratpartiet – den svarta torsdagen. Den dagen dödade Rick Falkvinge Piratpartiet.

 22. påveln

  September 23, 2010, 13:01:19

  Man ser inte ankdammen för alla ankorna.
  Det var felet med denna valrörelse.
  Verklighetens folk förstsod inte den verkliga frågan, eftersom det är alldeles för abstrakt för vanligt folk.

 23. Choetso

  September 24, 2010, 09:30:29

  Jag tycker det är interessant att veta om dessa trollsaker som Minerva får stryk för. Min vision innehåller ett osencurerad meningsbyte också över köns- och sexrelaterade teman.
  Har Piratpartiet en falang av farligt liberala mannsgrisar? Hoppas inte det. Vi får se. Måske måste kvinnorna i Piratpartiet se till att dylika frågor kommer på bordet INTERNT istället för att debatteras i offentliga media. Jag tror vi förlorade många röster. Nu hoppas jag det inte var förtjänat.
  Good bless you allah buddhies pirats. And a pox on your first born, whoever wants to sink this ship.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *