Pages

Categories

Search

 

I morgon börjar reprisen av TPB-spektaklet

by
September 27, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I morgon drar TPB-spektaklet igång i hovrätten. Intressant nog kommer det hela att bokstavligen bli en repris på förra årets spektakel. Bara ett nytt förhör kommer att hållas. I övrigt kommer man istället att lyssna på inspelningar från den förra rättegången. Vad jag förstår blir det dock nya slutpläderingar. Om ni vill vara lite extra förberedda inför spektaklet, så finns det lite viktiga datum att minnas här.

Så, vad tror jag då om den här vändan? Tja, det är svårt att säga. Sam Sundberg utropade piratrörelsens död i SvD, det är på tok för tidigt. Och om någon lurades att tro att jag var sorgklädd den där dagen jag träffade Sam för en trevlig fika, så kan jag lugna er med att jag alltid har en massa svarta kläder på mig. Det var inget speciellt för dagen.

Piratrörelsen är inte död och allt är inte becksvart. Ipred ska upp i EU-domstolen. Det innebär att Ipred kommer gläfsa med bara gommen i ett par år, medan man inväntar beslutet från EU-domstolen om huruvida man ska få tillbaka sina huggtänder eller ej.

Piratrörelsen har bara börjat rulla över världen. Vi har vunnit några slag och förlorat några. Så länge vi förmår att dra åt samma håll kommer vi att vinna kriget. Det gör mig inte alls upprörd att ett antal lobbynissar (alla som tror att Netopia är ett fritt och öppet forum för nätfrågor räcker upp en hand) räknar ut oss nu.

Det betyder bara att de begår ett klassiskt kardinalfel. De underskattar motståndaren. Visst, det är lätt att stå bredvid och vara skadeglad när ens motståndare snubblar till, men skrattar bäst som skrattar sist. Allt upphovsrättsindustrin gör mot fildelare kommer att slå tillbaka tio gånger så hårt mot dem själva. Det kanske vore dags att fundera på att de sysslar med en verksamhet som är beroende av folks välvilja innan de fortsätter att veva omkring sig som galna väderkvarnar.

Jag och Rick och ett gäng andra pirater kommer att finnas på plats i hovrätten under rättegången. Vi kommer att rapportera löpande om vad som händer. Om man är nyfiken kan man alltid läsa gamla bloggposter om det hela. Hovrätten är som sagt mest en inspelad repris av förra årets spektakel. Men jag skulle bli förvånad om det ändå inte kommer att bjudas på nya, intressanta vändningar i och utanför rättssalen. Och framför allt, det finns stora möjligheter att reprisen får ett alldeles nytt och bättre slut.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Fredrik

  September 27, 2010, 17:09:06

  Varför upprepas ordet spektakel om denna huvudförhandling? Är det en beteckning som kommer att kvarstå även vid en eventuell friande dom? Förklara gärna vari spektaklet består.

 2. Anders Arnholm

  September 27, 2010, 20:13:54

  Kanske för att hela åtalet är ett spektakel, att det lagt så mycket på något som i alla fall inte åklagaren har fattat hurt det hånger ihop och fungerar. Eller så spelar hab bara dum för att få till en fällande dom. Men så illa tror jag inte om honom. Hela iden tanken och funktionen av TPB ligger helt enkelt så långt ifrpn hans verklighets uppfattning att det bara inte går in.

 3. Opolitiskt korrekt

  September 27, 2010, 20:28:53

  Eftersom TPB killarna befanns vara skyldiga innan föregående rättegång, och straffskalan var helt åt helvete för brottets natur (medhjälp till begående av upphovsrättsbrott var det va?), och allt eftersom att upphovsrättsorganisationernas långa arm av kamratdomare frikände varandra, så ligger min tilltro för rättsstaten ihjälslaget och begravt tillsammans med åklagarsidans känsla för rättvisa.

  Ska vi anta att alla i hovrätten denna gång funnit sig oskyldiga till jäv eller aldrig brukar supera med endera sidan av målet?

  Förra gången blev det ett ramaskri, för allt vad pirater ville ha var en rättvis rättegång. Argumenten och bevisen från åklagarsidan plockades i bitar av försvaret. Och ändå blev utgången som den blev. Jag blir fortfarande arg när jag tänker på det.

 4. Scary Devil Monastery

  September 27, 2010, 21:29:26

  Jag skulle gärna vara där med dig och Rick, men eftersom jag är i skåne under min semester kommer jag inte vara tillbaka i Stockholm förrän i början av Oktober. Tyvärr. Tag mina välgångsönskningar med er. Och önska dit pepparn växer alla som tar viktiga beslut där man inte känner till vare sig effekten eller konsekvensen av det man beslutar.
  M.a.o. Låt hovrätten känna vreden av fakta och empiri.

 5. Jan

  September 28, 2010, 08:36:12

  Bara en stilla undran.
  Public Service SVT kunde visst inte sända direkt.
  Det gjorde dom ju med den äran vid del akt.
  Varför det inte går denna gång får väl bliva en gåta.
  Det vore annars bra om dom kunde förmedla detta till
  alla som inte bor i Stockholm.
  JL.

 6. Jan

  September 28, 2010, 09:16:26

  Bara en stilla undran.
  Kommer piratpartiet att göra någon sändning
  eller rapport från rättegången del 2.
  Meddela gärna var detta isåfall går att hitta
  eftersom att SVT inte har resurser att sända något
  efter vad jag har hört.
  JL.

 7. Jan

  September 28, 2010, 09:45:37

  Bara en stilla undran.
  Läste just att AB skall sända.
  Om det blir “bilder film eller bara text vet jag ej”.
  Alltså de första som jag hittat som sänder. Är AB.

  Synd att SVT Public Service inte kan sända.!?
  Ty ännu har inte alla svenskar tillgång till dator
  och även om så vore fallet kanske att
  internetuppkopplingen har alldeles för dålig kapacitet.

  Det finns väl inte Fiber- Bredband i hela Sverige ännu.
  Det är väl planerat att vara fullt utbyggt till ca år 2015.

  Aftonbladet ska börja sända 09.30: Aftonbladets Olof Jönsson
  rapporterar direkt från hovrätten.
  JL.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *