Pages

Categories

Search

 

Den uppenbara risken för spontan självantändning

by
September 28, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Nu börjar hovrättens repris av Pirate Bay-målet. (Lyssna här.) Jag skulle varit på plats och livebloggat, men jag har gått och blivit krasslig och ligger hemma på soffan och jobbar istället. Det suger. Men det gäller att göra det bästa av saken, så jag ska ägna ett par timmar åt att på 4000 tecken tala om för Per Strömbäck att han har fel, fel, fel på SvD Brännpunkt idag. Det i sig är ju lite uppfriskande.

Faktum är att Strömbäck skriver så mycket dumt i den där artikeln att jag betvivlar om ens 400 000 tecken skulle ha räckt. Men, jag gör vad jag kan på 4000 och hoppas att bloggosfären tar sig an det jag inte får plats med. Storbolagens lobbyister ska inte få stå oemotsagda. Det är vår plikt att ryta ifrån varje gång kejsaren är naken och man försöker inbilla oss något annat för att göda sina plånböcker på andras bekostnad.

Jag är dessutom innerligt trött på att alltid få höra att fildelning handlar om att få saker gratis. Fildelning handlar om saker som man sannerligen inte får gratis, som integritet, demokrati, kulturell bredd, etc. Det är saker man måste kämpa kontinuerligt för. Det är piratrörelsens kamp David och Goliat-kamp mot multinationella storbolag och övervakningskåta politiker en ständig påminnelse om.

Nåväl, jag ska reda ut begreppen i den där debattartikeln. Faktum är att jag känner att jag måste sätta mig och skriva den på studs, annars finns det en uppenbar risk att jag spontant självantänder av ren frustration över vilka dumheter som man kan få publicerade om man jobbar för rätt människor.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Chrisse

  September 28, 2010, 11:40:53

  Lite mera verklighetsförankrat än netopia-propaganda: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-behover-en-offensiv-natpolitik_5413257.svd

  den fanns i dagens döda-träd-upplaga.

 2. Stefan

  September 28, 2010, 12:20:51

  Fildelning är socialt, det handlar om att dela med sig av sina upplevelser. Det handlar om att välja sina egna favoriter och inte nödvändigtvis de slätstrukna kommersielliserade Idolwannabees som bolagen vill tjäna pengar på. Det handlar om att vi tar tillbaka makten över utbudet och det handlar om att vi tar oss från passiv konsumtion till ett aktivt deltagande och skapande.

 3. Deep Blue

  September 29, 2010, 08:05:15

  Det handlar om att kunna hjälpa varandra, att kunna dela med sig av inte bara kultur utan av information, kunskap och mjukvara. Men det handlar också om att skapa en grogrund för mer aktivt deltagande, där man kan ändra mjukvara för sin egen skull, inspireras av film och litteratur, att remixa musik, osv.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *