Pages

Categories

Search

 

Det är tydligen ett personangrepp att kalla en lobbyist för lobbyist…

by
September 29, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det är tydligen ett personangrepp att kalla en lobbyist för lobbyist… Jaha, vad ska man då kalla dem? Om jag skämdes så mycket för mitt yrke att jag tog det som ett personangrepp när någon kallade mig det jag var, så skulle jag allvarligt fundera på att byta yrke. Det kanske är något att fundera på för Per Strömbäck.

En annan sak han borde fundera på är vad ett förbud mot anonymitet på nätet skulle innebära för dem vars liv är beroende av det. Jag förstår att Per Strömbäcks arbetsgivare inte betalar honom för att ha ett samvete, men jag är säker på att han har ett någonstans. Jag undrar hur det känner sig när det funderar på att väldigt mycket demokratikamp här i världen är helt beroende av att människor kan kommunicera fritt och anonymt. Hur tror han det skulle gå för de demokratikämpar i Iran som Piratpartiet hjälper att kommunicera anonymt om den möjligheten togs bort? Tror han på fullt allvar att den Iranska regimen skulle klappa dem på axeln och berömma dem för deras demokratiska kamp?

Jag kan inte låta bli att fundera på varför Strömbäck ännu en gång räknar mig till mig som en av alla dessa hemska tekniker: “Men Anna Troberg, internet tillhör alla nu och då duger det inte att teknikerna bestämmer, demokrati måste råda precis som i resten av samhället.” Jag är inte tekniker. Jag är humanist, författare, you name it, men jag är inte tekniker. Internet tillhör oss alla. Strömbäck får betalt av upphovsrättsindustrin för att lobba för en helt annan ordning. En ordning där pengar avgör vem som ska få vara på nätet och vad de ska få göra där. Det är fräckt av honom att ens ta ordet demokrati i sin mun.

Och hur står det till med Strömbäcks analysförmåga? Inte så bra. “I övrigt är det beklämmande att Trobergs maktanalys stannar vid snattarnas självrättfärdiga testuggande om den giriga upphovsrättslobbyn.” Till att börja med vet Per Strömbäck mycket väl att upphovsrättsintrång inte är stöld eller snatteri. Det är bara något han har betalt för att säga. För det andra spelar det ingen roll om det finns större fiskar i näthavet än upphovsrättsindustrin, det påverkar överhuvudtaget inte maktförhållandena mellan piratrörelsen och upphovsrättsindustrin.

Men visst, jag kan förstå att det måste kännas lite purket att inte få vara den allra tuffaste kisen i kvarteret. Men lugn bara lugn, upphovsrättsindustrin har fortfarande mer muskler än den lilla finniga piratnörden som de gjort tradition av att tracka. Men då bör man komma ihåg Bill Gates bevingade ord: “Man ska vara snäll mot nördar. Det finns en god chans att de kommer att bli din chef.” Det gäller även här.

Slutligen är jag nyfiken på vilka lögner jag skrev i mitt debattsvar till Strömbergs första förvirrade artikel. I sitt svar på min text påstår han att jag ljuger, men han säger inte om vad. Kan det månne ha att göra med att det är lättare att slänga ur sig att någon ljuger än att faktiskt bevisa det?

Nåväl, jag har inget emot att Per Strömbäck får betalt för att sitta och skratta och peka finger åt Piratpartiet på arbetstid. Skrattar bäst som skrattar sist. När vi väl lyckats få folk att förstå att fildelning inte handlar om gratis, utan tvärtom om saker man aldrig får gratis, som integritet, demokrati och rättssäkerhet, ja den dagen kommer Per Strömbäck att vara arbetslös och sätta skrattet i halsen.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Victor

  September 29, 2010, 11:48:26

  Det här var en ganska barnslig replik… Det är väl bara att inse att Pirater bara bryr sig om gratis datorspel.

 2. farmorgun

  September 29, 2010, 11:51:20

  Anna!
  Fullkomligt lysande!

  1. Anna Troberg

   September 29, 2010, 11:53:27

   Hej Gun!
   Och tack detsamma om ditt senaste inlägg som jag läste med förtjusning till morgonkaffet. :-)

 3. Winterbay

  September 29, 2010, 11:58:06

  Ehh… “testuggande” var ett intressant ord. Tog mig en stund innan jag slutade läsa det som “test-uggande” och förstod inte alls vad han pratade om :)

 4. Mikke

  September 29, 2010, 11:58:57

  Fyfan Anna vad bra du skriver! / Mikke

 5. Jesper

  September 29, 2010, 11:59:02

  Lysande! Om du får in den i SvD så kommer det göra dagen fantastisk trots att jag är hemma med tre sjuka barn

 6. Leffelini

  September 29, 2010, 12:03:34

  Vi kan ju alltid drämma till med att kalla dem Musikindustrins vakthundar… men jag tror inte det kommer tas på bättre sätt för det. Jag antar att eftersom han fått sin replik på ditt svar så kommer det inga fler underbara debattinlägg på detta ämne mer? Synd, är det en sak du är bra på så är det att skriva debattartiklar <3

  1. Anna Troberg

   September 29, 2010, 12:04:54

   Hej Leffe och Jesper!
   Ja, det där är ju tyvärr en slutreplik, men jag misstänker att det blir fler dueller mellan mig och Per framöver.

 7. Mats Berg

  September 29, 2010, 12:10:12

  Hej tjejen,

  Bra , stå på dig. Vi är många som uppskattar ditt slit.

 8. Tommy Stormstereo

  September 29, 2010, 12:41:19

  Ja, det var en mycket underlig och substanslös slutreplik Per hade. Desto trevligare att se ett mycket skärpt och välfyllt svar här på bloggen. Du är bra Anna!

 9. Roland Eriksson

  September 29, 2010, 12:46:38

  Men visst var det ett hemskt personangrepp, du anklagade ju Per för att vilja ha både demokrati och integritet på nätet. Ush sådana lögner :)

 10. gisela

  September 29, 2010, 12:49:14

  Det måste vara svårt att hålla huvudet kallt mot den där sortens retorik med förminskande etc. men du gör det berömvärt. Helt rätt och bra med fokus på sakfrågan igen, försvara anonymiteten.

 11. Beelzebjörn

  September 29, 2010, 13:23:58

  Jag erkänner – det har hela tiden handlat om gratis spel och film för mig. Hatar när Strömbäck sätter huvudet på spiken på det där sättet…

  “Forum för digitala samhällsfrågor”…

  *asgarv*

 12. Deep Blue

  September 29, 2010, 13:54:22

  Förstår inte hur det blev vi som plötsligt var de som vill hålla fast vid den gamla ordningen och inte vilja följa med i utvecklingen…

 13. Roffe (röstande, men ej partimedlem)

  September 29, 2010, 14:42:59

  Tänk på det här perspektivet:
  Om PP och dess idéer är överspelade, då är pensionärerna, SPI och deras idéer, respektive kvinnor, feminismen, FI och deras idéer ännu mycket mer överspelade.

  I en situation där FI och SPI gjorde katastrofval (se valmyndighetens site) så höll PP ställningarna sedan förra valet, och fick faktiskt fler röster än då. Det är starkt jobbat, särskilt med tanke på den debattslagskugga som rådde inför valet.

 14. Teufel

  September 29, 2010, 15:11:22

  Det känns som om upphovsrättsindustrin börjar bli desperata. Måhända är de rädda att TPB-rättegången inte skall gå som de vill…
  Jättebra artikel, och snyggt jobbat, förresten :)

 15. MrArboc

  September 29, 2010, 20:44:04

  Det blir ett personangrepp när du skriver om personen och inte ämnet. Då har du kapitulerat. Du har förlorat.

  Dessutom är det rätt så fånigt då du försöker förminska hans åsikter genom att påpeka att han företräder ett särintresse och “glömmer” att du själv är precis lika mycket (eller lite) jävig.

  1. Anna Troberg

   September 29, 2010, 21:59:02

   Hej Mr Arboc!
   Skillnaden är väl att jag inte försöker dölja vart jag kommer ifrån. Jag hymlade inte med att jag är vice partiledare för Piratpartiet. Strömbäck hymlade med vart han kom ifrån. Det var en sakupplysning från min sida och inte ett personangrepp.

 16. Tobias

  September 29, 2010, 21:35:45

  Väx upp människa!

 17. ingvar

  September 30, 2010, 11:11:00

  ” dölja vart jag kommer ifrån” Ska vara
  dölja var jag kommer ifrån

  “vart han kom ifrån” ska vara
  var han kom ifrån

  1. Anna Troberg

   September 30, 2010, 11:12:28

   Ah, bloggen har raidats av språkpolisen. 😉

 18. Tommy Karlsson

  October 1, 2010, 12:41:06

  Teufel
  Nä det tror jag inte dom är oroliga för.
  Det sitter ju fortfarande jäviga domare i den nya rättegången.

  Det är ju först i HD det kan bli en ändring om dom inte redan har lyckats köpa dom med.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *