Pages

Categories

Search

 

En spade är en spade

by
September 29, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag ligger mitt debattsvar till Per Strömbäcks märkliga debattartikel ute på SvD.

En av mina poänger är att Per Strömbäck som är en av upphovsrättsindustrins flitigaste lobbyister i Sverige borde skämmas för att han tar ord som demokrati och integritet i sin mun. Det rimmar nämligen extremt illa med att samtidigt företräda en industri som gör allt den kan för att montera ner båda i sin egoistiska jakt på pengar. Extra mycket borde han skämmas för att han försöker hymla med vad han egentligen jobbar med. Redaktör… Ja, jävlar… En lobbyist är en lobbyist och bör därför kallas vid sitt rätta namn. Precis som spadar, ni vet…

Den kanske viktigaste poängen är dock att det är löjligt att tala om en gratis är gott-ideologi, när det piratrörelsen kämpar för är saker man aldrig får gratis. Det är saker som kostar blod, svett och tårar. Det är saker folk runt om i världen dör för varje dag. Det vi kämpar för har ett oerhört högt pris:

Gratis är kanske gott. Men det vet piratrörelsen inte mycket om. Medan Strömbäck och andra lobbyister äter sig mätta vid bjudbufféer i fina salonger, kämpar vi ute i kylan för saker som man sannerligen inte får gratis. Saker som integritet, demokrati och rättssäkerhet. Det är en ojämn David och Goliat-kamp mot en multinationell upphovsrättsindustri och övervakningssugna politiker och den kampen är om något en ständig påminnelse om att vi inte får någonting gratis.

Fildelning handlar inte om gratis musik eller filmer. Det handlar om mycket större saker än så. Om man vill verkligen vill stoppa fildelningen så finns det bara ett sätt och det är att kontrollera alla ettor och nollor som skickas mellan datorer. Det innebär att allt man gör via nätet skulle behöva kontrolleras. Det vore en katastrof för allt vad privatliv heter.

Glöm privata mejl. Glöm privat surfande. Glöm privata diskussioner. Glöm allt vad privatliv heter. Allt för att ”skydda individen”. Faktum är att det inte alls är ett skydd för individen. Möjligheten att få vara anonym är däremot ett bra skydd för individen. Det Strömbäck å sina arbetsgivares vägnar föreslår är ett skydd för multinationella företag.

Upphovsrättsindustrin måste helt enkelt vänja sig vid att det inte är de som bestämer reglerna. De är bara en av miljoner aktörer på nätet. Nätet är inte deras. Det tillhör mänskligheten. Det är naturligtvis ett jäkla aber för dem att mänsklighetens största intresse inte är att göra feta bolagsdirektörer fetare, men suck it up. Så är det bara.

Upphovsrättsindustrin tycks nämligen anse att de ska få beställa speciallagar av våra politiker och sedan själva få makten att se till att de efterföljs. De lyckades med Ipred.

Den gången lyckades upphovsrättsindustrin genom att sprida myten om att internet är ett laglöst land. Det är en ren lögn, men våra politiker gick på den. De lagar och regler som gäller utanför nätet gäller redan på nätet. Det är så det ska vara. Privata bolag ska inte diktera lag och ordning på nätet efter eget huvud och på medborgarnas bekostnad.

Läs hela artikeln här. Och missa inte Pelle Snickars mycket intressanta artikel om TPB-rättegången.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. Jan-Erik

    September 29, 2010, 11:29:24

    Jag tror det är läge att svara med en faktaspäckad artikel, det här gör Piratpartiet just nu, planer för båda valen om 3–4 år, sveriges största ungdomsförbund, varför man jämt verkar behöva skärpa upphovsrätten om den nu är så bra redan, siffror på engagemanget i valet och kanske ett längre stycke om rättssäkerhet.

  2. Jesper

    September 29, 2010, 11:34:06

    Hoppas att du satt ner när du läste Per Strömbäcks replik, eller att svimmade på något mjukt. Svårt att vinna debatter mot så skamlösa lögnare, men jag känner på mig att du är rätt person att försöka.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *