Pages

Categories

Search

 

Fyll lokalpressen med insändare

by
September 29, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Vi pirater är duktiga på att synas på nätet. Och även om vi själva blivit bättre på att ta oss in i gammelmedia, så har vi mycket färre bananskal in i gammelmedia nu än för något år sedan. Det är naturligtvis tråkigt.

Men man kan antingen sitta där och tycka att det är trist, eller också gör man allt man kan för att göra något åt det. Eftersom det inte ligger för mig att sitta och rulla tummarna, så tänker jag fortsätta satsa på det senare alternativet oavsett vad någon annan gör. Men, ju fler vi är som envisas, desto bättre. Och vi måste dessutom vara envisa på bred front.

Därför har jag gjort en liten film om hur man skriver schysta insändare som har goda chanser att bli inplockade i prasselmedia. Filmen är bara tretton minuter lång. Om ni tittar på den nu, så kan ni ha hunnit skrivit klart och skickat in minst en insändare inom en timme. Det är faktiskt inte svårare än så.

Ja, det suger att det gick dåligt i valet. Men den goda nyheten är att vi har fyra år på oss att bilda opinion. Det kan man göra på massor av sätt. Insändare är bara ett, men icke desto mindre ett utmärkt sätt att påminna folk om att vi inte gått och självdött även om illasinnade tungor sprider sådana rykten.

Pirate Bay-rättegången rasar för fullt, så varför inte ta tillfället i akt att berätta för folk att fildelning och integritet hör ihop och att vi inte kämpar för gratis, utan för saker som aldrig är gratis: integritet, demokrati och rättssäkerhet.

(Det är en del text i filmen, så förstora gärna filmrutan. Det är hd, så det går att förstora rejält.)


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. ShaunWilliam

  September 30, 2010, 00:00:49

  Jag förstår din frustration – den ger energi

  jag skickar en piratladdad skrivelse om hur kommunalpolitiken sköts till ‘Mitt i vasastan’ och den andra tidningen jag brukar få, Vi i stan, eller norr om stan.. jaja
  Jag är rädd att, även om de publiceras, så ger det nog inte många piratpoäng, eller anhängare, då jag bara framför mina åsikter, i och för sig pirata men blir krystat att klämma in.
  Men passar på att sparka på alla politiker som vill censurera internet och dess möjligheter till hyfsat internet utan snokande av andra. Det skulle t ex kunna ge kommunal direktdemokrati, där de flesta kommunalpolitiker blir överflödiga.

  Sen
  kanske inte passar här.
  Men fan är Per Strömbeck?
  Jag såg att han anställdes i februari. Har han haft insyn i historien om givande & delande av digitala saker?
  Han verkar mest prata ut i allmänna luften när han inte nämner dig. Sen är det han som ljuger med siffror när det gäller Telias vinst. Att den skulle vara större än omsättningen av bok, film, och musikindustrin är en sanning med STOR modifikation.
  Man får fiffla. Men om tar bort allt utom de största svenska bolagen och deras bokförda omsättning så är den lite mindre än Telias vinst. Men då räknar man inte Teater, livespelningar, och allt som kan tas del av på internet. Men även utan det är det högst tveksamt om all musik, bok och film-omsättning är ekonomiskt mindre än Telias vinst.
  Jag tycker han verkar vara en clown, eller illusionist. En som börjar öva.

 2. Anders Troberg

  September 30, 2010, 08:58:30

  Och, till skillnad från många andra debattformer, så är insändare något man kan utöva medan man är naken.

 3. Markus "LAKE" Berglund

  September 30, 2010, 09:54:40

  Bra skola Anna!

  En del har ju redan börjat:

  http://lakonism.blogspot.com/2010/09/det-ska-inte-vara-latt-att-styra-ett.html

  Ps. För övrigt väljer jag att bortse från Anders kommentar, då jag kommer så oreparabla själsliga skador annars. ;-P

 4. Anders Troberg

  September 30, 2010, 11:12:45

  Fler tips, från den numera så tråkigt avlidna giganten Kurt Vonnegut:

  1. Find a subject you care about.
  2. Do not ramble, though.
  3. Keep it simple.
  4. Have the guts to cut.
  5. Sound like yourself.
  6. Say what you mean to say.
  7. Pity the readers.

 5. Allan P3

  October 19, 2010, 13:57:49

  INGEN gör något utan LUST !
  Om dom inte är Tvingade eller får Betalt !
  Minns man detta, så handlar det om att “väcka lusten” till att göra något konstruktivt och positivt av något negativt !
  Att visa på att det är “lättare att bryta spagettin en o en, än alla på en gång” !
  Även den längsta vandringen börjar med ETT steg :)
  PS/ Läste om Flattr här ffg. Googlade = http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Sunde
  BRA IDÉ ! Skriv gärna mer om detta i framtida nyhetsbrev. Detta är ju vad som saknas för att BELÖNA artister m.fl. :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *