Pages

Categories

Search

 

Frihet, jämlikhet och broderskap

by
October 7, 2010
Integritet, Politik
9 Comments

I går hade jag en intressant mejlkonversation med en gammal, god vän. Vännen i fråga är inte pirat, men extremt nyfiken av sig och ville därför veta mer. Han bad mig att i tre korta stycken försöka fånga kärnan av vad piratideologin går ut på. Jag svarade i all hast vad jag anser är kärnan:

Alla människor ska ha samma rätt att tänka, uttrycka sig och kommunicera fritt utan rädsla för integritetsintrång, registrering och represalier.

Ingen kulturyttring står för sig själv, utan är summan av mänsklighetens kulturella ansträngningar. Kulturen ska därför inte låsas in och bara vara tillgänglig för ett privilegierat fåtal. Den ska vara finnas tillgänglig för alla. Fri kultur berikar både enskilda individer och mänskligheten i stort.

Alla människor ska ha samma möjligheter och rättigheter att främjas av, ta tillvara och bygga vidare på den kunskap som mänskligheten samlat på sig genom årtusendena. Kunskap ska inte ägas av enskilda, utan förvaltas av oss alla, till förmån för oss alla.

På det svarade min vän: “Jaha, frihet, jämlikhet och broderskap alltså. Det kunde du väl sagt med en gång.” Jag blev lite förbluffad, för jag hade inte tänkt på det vi gör utifrån det gamla slagordet. Friheten att kommunicera, vår lika rätt att ta del av vårt kulturarv och hur vi broderligt vill dela mänsklighetens samlade kunskap mellan oss. Ju mer jag tänker på det, desto mer ser jag poängen. Det fångar ju definitivt den revolutionära kraften i det vi håller på med.

Jag har inga ambitioner att se huvuden rulla, men det är inte utan att jag trivs alldeles utmärkt med att vara en liten del av den nya tidens frihetsrörelse.

Och om någon händelsevis skulle tro att vi inte är i behov av en frihetsrörelse kan han eller hon läsa Hax senaste bloggpost om Acta. Sitt ner när ni läser, risken att falla omkull av chock är överhängande.

(Tack till Qeruiem för bilden.)


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


9 Responses

 1. Fredrik

  October 7, 2010, 10:34:18

  Hur ser skiljelinjerna ut gentemot Liberaldemokraterna? Finns det förutsättningar för ett samgående?

  1. Anna Troberg

   October 7, 2010, 11:00:13

   Hej Fredrik!
   Lib dem är i sin linda och vi får vänta lite och se hur de utvecklas. Redan nu kan man se att vi delar vissa ståndpunkter, precis som vi gör med en del andra partier. PP har alltid varit öppet för samarbete över partigränserna i våra fokusfrågor. FRA-debatten är ett bra exempel på det.

   Samgående är däremot en helt annan fråga som jag ställer mig tveksam inför av flera olika skäl. Det viktigaste är att vi måste lyssna på vad våra medlemmar. Vi har medlemmar som kommer från alla möjligapolitiska håll, en del är liberaler, men alla är det inte och det måste vi vara lyhörda för.

   Jag tycker det är intressant att ha fått lib dem på dem politiska kartan och det ska bli intressant att följa deras utveckling och se om vi kan hjälpas åt att lyfta fram Piratpartiets fokusfrågor och få ännu fler organisationer med på det tåget. Ett sammangående är dock inget jag ser i min lilla kristallkula.

 2. OlofB

  October 7, 2010, 11:35:08

  Vad fint med mailet och din väns “upptäckt” :)

  LD + PP = Falskt
  LD vs PP = Falskt
  LD & PP = Sant

  Tror jag spontant. Vi kan hjälpas åt, diskutera, men positioneringen blir nog annorlunda.

 3. Anders Troberg

  October 7, 2010, 12:15:39

  Bra stycken, hade vi haft dem i valdebatterna så hade nog valresultatet blivit bättre! Vi får helt enkelt börja lagra krut inför nästa val redan nu.

  “Hur ser skiljelinjerna ut gentemot Liberaldemokraterna? Finns det förutsättningar för ett samgående?”

  PP är inte ett liberalt parti, vi har ingen position på den skalan, lika lite som vi skulle kunna gå ihop med V eller MP, trots att vi delar vissa åsikter.

 4. Henry Rouhivuori (PP)

  October 7, 2010, 20:27:04

  Jag får indikationer på att den pirathatande pajasen har snott partibeteckningen och redan har den reggad hos Valmyndigheten. Nu ser jag inte det hos val.se men det kommer väl upp så snart som möjligt.

  Jag har skrivit om (LDP):

  http://ruhovi.wordpress.com/2010/10/07/om-liberaldemokratiska-partiet/

  Jag ser helst att Piratpartiet får 10% i euvalet 2014. (L) som dom kallar sitt parti kommer inte vara någon större konkurrent om rösterna i euvalet.

 5. elmindreda

  October 8, 2010, 02:14:46

  Klart det är revolution vi håller på med.

  http://www.youtube.com/watch?v=tN00_v7gpboLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *